Klanovi iz Crne Gore problem broj jedan u Turskoj, lider vodeće stranke u Istanbulu im zapretio: "Ostaćete bez glave"!

10.11.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Kemal Kiričdaroglu koji je lider Republikanske narodne partije (CHP) u Turskoj, reagovao je nakon hapšenja Željka Bojanića

Klanovi iz Crne Gore problem broj jedan u Turskoj, lider vodeće stranke u Istanbulu im zapretio: "Ostaćete bez glave"!
Copyright 24sedam/MUP

Crnogorski klanovi postali su bezbednosni problem u Turskoj. Hapšenje Željka Bojanića (56) iz Kotora i prekopavanje dvorišta vile u kojoj je živeo zbog sumnje da je ubio i potom na tom mestu zakopao telo pripadnika suparničkog klana Rista Mijanovića (33), očigledno bilo samo "kap koja je prelila čašu" i izazvalo je reakcije tamošnjih političara, kojima je na poslednjem zasedanju skupštine u ovoj državi ovo bila tema broj jedan.

U poslednja dva meseca u Turskoj je ubijen šef škaljarskog klana Jovan Vukotić, nakon čega su se među uhapšenima i osumnjičenima za njegovo ubistvo našli Zdravko Perunović i Radoje Živković Žuti koji slove za najbliže saradnike šefa ove kriminalne grupe Radoja Zvicera. Potom je uhapšen i kavčanin Milan Vujotić, a pre nekoliko dana uhapšen je i Željko Bojanić, zbog sumnje da je ubio "škaljarca" Rista Mijanovića. Inače, mediji su pisali da je Zvicer u vreme ubistva Vukotića navodno bio takođe u Turskoj.

Kemal Kiričdaroglu, lider Republikanske narodne partije (CHP), najveće opozicione partije u Turskoj, a koja je na vlasti u Istanbulu, reagovao je nakon hapšenja Željka Bojanića.

On je na svom Tviter nalogu objavio link ka tekstu koji se odnosi na Bojanićevo hapšenje uz poruku na turskom i srpskom jeziku:

- Srpski karteli: napustite naše gradove! Ne želimo vaš prljav novac. Upozoravam vas, izgubićete glave. Nemamo nijedno dete da vam žrtvujemo...-  objavio je Kiričdaroglu.

Ostalo je nejasno da li je, slučajno ili namerno, umesto crnogorski, napisao srpski karteli

Bojanićevo hapšenje pomenuo je i u skupštini.

- Rekao sam da prljavi novac donosi svog vlasnika. Sav mafijaški ološ na svetu došao je u naše gradove sa svojim novcem. Sada se traži telo u bašti. Ovo je samo zrno peska u moru - rekao je on.

Mediji su preneli da je pomenuti političar rekao i da su kriminalci iz drugih država prali novac u Turskoj, pod znanjem određenih bezbednosnih struktura.

Nakon hapšenja Bojanića, bivši šef obaveštajne službe u Turskoj Cevat Oneš izjavio je da strane mafijaške grupe ne vide Tursku samo kao "most", već je gledaju kao mesto gde mogu da razviju nelegalno tržište i da se bave proizvodnjom narkotika.

Kako je 24sedam već pisao, Istanbul je dugo bio utočište kotorskih klanova, svi biznisi tamo su obavljani isto kao u Crnoj Gori, ali ni tamo "kavčani" i "škaljarci" nisu mogli zajedno, što su pokazali i događaji u protekla dva meseca.

Takođe, da crnogorski klanovi imaju veze sa ljudima iz turskog podzemlja, pokazalo je i hapšenje Turaka osumnjičenih za ubistvo šefa škaljaraca.

Željko Bojanić uhapšen u vili

Foto:Printskrin/Tviter/@Bykhabercom
 

Željko Bojanić (56) iz Kotora, za koga se pretpostavlja da je pripadnik "kavačkog klana", uhapšen je pre tri dana u Istanbulu, zbog sumnje da je u svojoj luksuznoj vili ubio "škaljarca" Rista Mijanovića (33) i njegovo telo zakopao u dvorištu. Policija je prekopala baštu u potrazi za ostacima ubijenog Cetinjanina, međutim, nije uspela da pronađeno telo Riste.

Bojanić je u Turskoj boravio boravio koristeći lažni makedonski pasoš izdat na ime Andelev Belčev Jordan. Nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici, koju je za njim 2016. raspisala Slovenija zbog učešća u švercu kokaina iz Latinske Amerike u Evropu u periodu od 26. sep­tem­bra 2014. do 28. ju­na 2015. On trenutno zauzima 45. mesto na listi najtraženijih begunaca u Evropi.

Bo­ja­nić je godinama pre bekstva organizovao dolazak u Crnu Goru najvećih svetski kruzera, a kao vlasnik firme "Balun" bio je od 2006. ovlašćeni agent međunarodnog Pomorskog komiteta za bezbednost (MSC). Interesantno je da je u decembru 2011. sa brodom "MSC Opera" u Crnu Goru pristigao i kokain vredan oko 21 milion dolara...

Osim toga, bio je blizak prijatelj Dra­ga­na Du­di­ća Fri­ca (50), koji je ubijen krajem maja 2010. na glavnom gradskom trgu u Kotoru. Tom prilikom i Bojanić je ranjen. Dudić je bio vlasnik više ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori i blizak poslovni partner narko-bosa Darka Šarića.

Mijanović nestao pre dve godine

S druge strane, Risto Mijanović, za čije ubistvo se Bojanić sumnjiči, a koji je nestao pre dve godine, već desetak godina je redovan akter rubrike crna hronika u medijima u regionu. Još 2013. hapšen je, zajedno sa ocem Radovanom i tada maloletnim bratom Filipom, kao i još 12 osoba, u velikoj regionalnoj policijskoj akciji "Grom" zbog šverca "skanka".

U godinama nakon toga Mijanović se pominjao isključivo kao visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana". Bio je učesnik nekoliko napada na pripadnike suparničkog klana. Tako je nasred ulice pucao na jednog "kavčanina", a u septembru 2018. sa još dvojicom prijatelja pretukao je Nikolu Drecuna.

Mijanovića su crnogorski mediji pod kontrolom Mila Đukanovića optuživali da je u avgustu 2020, uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, sa sugrađaninom Nikolom Dedovićem preko kriptovane aplikacije Skaj ugovarao nabavku stotinu "kalašnjikova", navodno radi organizovanja oružanog otpora vlasti.

Ubistvo Jovana Vukotića

twitter/Süleyman Soylu @suleymansoylu
 

Vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić ubijen je u Istanbulu 8. septembra u automobilu, naočigled ćerkice i trudne supruge Maše M., koja se porodila pre nekoliko dana. Vozilo u kome se nalazio sustigao je motor, sa koga je suvozač ispalio smrtonosni rafal. Prethodno je sa njima i sa vozačem bio u tržom centru.

Zbog ove likvidacije lokalna policija uhapsila je nekoliko državljana Turske, ali i Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bliskih "kavačkom klanu" i odbeglom vođi te bande Radoju Zviceru.

- U ubistvu su učestvovale dve kriminalne grupe čije se vođe trenutno nalaze u zatvoru. Bariš N. je uhapšen pre mesec dana u Italiji i on je iz zatvora svojim ljudima davao uputstva šta da rade, dok je Binali C. u pritvoru u Crnoj Gori. Binalijeva grupa je imala zadatak da prati Vukotića, a Bariševa da izvrši egzekuciju - preneli su turski mediji.

Printcreen/ sozcu.com.tr
 

Takođe, turski istražitelji otkrili su tokom istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu, da je njegov vozač E. K. bio krtica koja je dojavila "kavčanima" detalje o kretanju i navikama vođe "škaljarskog klana".

Vukotić je u Turskoj uhapšen 2018. godine zbog falsifikovanja dokumenata, a kod sebe je imao lažna dokumenta, tj. makedonski pasoš sa imenom Geogrije Andonov. Prilikom hapšenja bio je u društvu manekenke Dejane Živković.

Vukotić je zatim deportovan iz Turske u Srbiju, gde je robijao 15 meseci,  nakon čega je izručen Crnoj Gori koja ga je tada tražila zbog pokušaja ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, kao i za držanje oružja. On je 2020. oslobođen optužbi za ova dva pokušaja ubistva.

Hapšenje Milana Vujotića

Turska policija
 

Milan Vujotić (40), pripadnik "kavačkog klana" za kojim je bila raspisana poternica Crne Gore, uhapšen je u svojoj luksuznoj vili u Istanbulu krajem septembra, u sklopu istrage ubistva Jovana Vukotića.

Opsežnom istragom turskih vlasti i timova koji se bave organizovanim kriminalnim grupama utvrđeno je da Vujotić nije povezan sa ubistvom vođe "škaljaraca" Jovanom Vukotićem, preneli su turski mediji.

Vujotić je uhapšen po crvenoj poternici koju su raspisale crnogorske vlasti, pa se očekuje da će on biti izručen. Crnogorske vlasti Vujotića traže zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i ubistvo.

Ime Milana Vujotića pojavilo se na stupcima crne hronike 15. februara 2014. godine, kada je u podne u Bloku pet, u Podgorici, aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila, dok je bio u obližnjem lokalu sa porodicom.

Iako je tada javnost prvi put čula za njega, u policijskim evidencijama Vujotić se dovodio u vezu sa grupama koje su se bavile švercom narkotika. Istog dana, nakon ovog događaja, Vujotić je napustio Crnu Goru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike