Otac sa Kosova svakom od sinova kupio po devojčicu za ženu: Tučene do krvi, ali stale na stranu zlostavljača, sada ih čeka suđenje

02.11.2022

12:11

0

Jedna od devojčica je imala samo 14 godina i živela je u bedi, a roditelji su je, prema proceni istražitelja, prodali za 300 evra

Otac sa Kosova svakom od sinova kupio po devojčicu za ženu: Tučene do krvi, ali stale na stranu zlostavljača, sada ih čeka suđenje
Nasilje nad decom - Copyright Pixabay

Petočlanoj porodici sa Kosova, koja je osumnjičena za trgovinu, maltretiranje i držanje maloletnica u periodu od 16 godina, sledeće nedelje počinje suđenje pred sudom EU u Švajcarskoj. 

Kako se navodi u optužnici, otac je svakom od svoja četiri sina kupio devojčicu starosti od 14 do 17 godina kao "ženu", a u Bern ih je dovodio sa Balkana. 

Prva žrtva, koja inače ima 17 godina, u Švajcarsku je dovezena iz Albanije 2003. godine, a budućeg muža je videla samo na fotografijama. 

Druga devojčica, koja je inače živela u lošim materijalnim uslovima, imala je samo 14 godina, a roditelji su je, prema proceni istražitelja, prodali za 300 evra.

Izolovali devojčice i pretili im smrću

Glava porodice Alberim F. (65) savetovao je sinove kako da se ponašaju sa "ženama", kao i da koriste psihičko i fizičko nasilje.

Nakon toga, žene su u više navrata tučene od strane članova porodice, ponižavane, izolovane, pa čak im je i prećeno smrću.

U optužnici se navodi da su čak i trudne žene tučene do krvi, jedna od žrtava je svakodnevno morala da pere noge svekru i deveru, a pojedine su tučene i po 20 puta kaišem. Žene su ovim muškarcima rodile čak desetoro dece.

Pixabay
 

 

Ženama je retko bilo dozvoljeno da napuste kuću i skoro da nisu imale kontakt sa svojim porodicama. Nakon 16 godina provedenih u Švajcarskoj, jedna od žena nije znala da govori nijedan nacionalni jezik, i bila je u Švajcarskoj ilegalno.

Kako navode advokati žena Dominik Nelen (38), iako traumatizovane, one su sada zaštićene i na sigurnom su. 

- Dolazili su kao maloletnici, ponekad preko zelene granice. Morali su da šetaju šumom cele noći. Zatim su ih muževi silovali ubrzo po dolasku u Švajcarsku. Ovo ih je pretvorilo u žene, kaže advokat.

Advokat kaže da je jasno da iza neljudskog ponašanja stoji "albanski zakon".

- To je veliki porodični klan, gde je svekar vladar. Bio je u centru i naređivao.

Optuženi za zlostavljanje negiraju navode
 

Prema optužnici, u istragu je bila uključena i agencija za zaštitu žrtava, a 2019. godine žene su konačno uspele da pobegnu. 

Optužnica takođe pokazuje da niko od optuženih nije proveo više od jednog dana iza rešetaka.

- Muškarci poriču da su počinili bilo šta protivzakonito. Žene su se složile sa svime, kaže advokat žrtve.

Optuženi se suočavaju sa kaznama za, između ostalog, trgovinu ljudima, prisilni brak, fizičke povrede, silovanje i seksualne radnje sa decom, a kazna će biti objavljena na ročištu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike