Misteriozna braća nove vođe "škaljaraca"? Jedan se uspešno krije već 10 godina, drugi ozbiljan igrač u svetskim kriminalnim krugovima

15.09.2022

06:21

0

Jovica Vukotić je bio na samom vrhu klana

Misteriozna braća nove vođe "škaljaraca"? Jedan se uspešno krije već 10 godina, drugi ozbiljan igrač u svetskim kriminalnim krugovima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ubistvom Jovice Vukotića, vođe škaljarskog klana, otvorilo se pitanje ko će ga naslediti na čelu ove kriminalne grupe. Više imena je u opciji, a po svemu sudeći dva se izdvajaju - Igora Vukotića i Vladana Radomana, braće ubijenih škaljaraca, koji su i sami dovođeni u vezu sa ovim kriminalnim klanom.

Bezbednosne službe označile su Jovicu Vukotića koji je ubijen prošlog četvrtka u Turskoj kao vođu škaljarske kriminalne grupe. Navodno, apsolutno vođstvo nad ovim klanom Vukotić je preuzeo nakon što su u Atini 2020. ubijeni njegov kum Igor Dedović i istaknuti pripadnik grupe Stevan Stamatović.

Od tada, Vukotić je bio na samom vrhu klana, a uz njega kao pripadnik grupe pominjao se i njegov brat Igor. Takođe, uz njihova imena često se provlačio i Vladan Radoman, rođeni brat Gorana, muškarca čijim je ubistvom 2015. godine u Beogradu započet krvavi rat kriminalnih grupa. Gorana su, navodno, pripadnici suprotnog tabora optužili za krađu, nestanak 300 kilograma kokaina u jednom stanu u Valensiji.

Sada, sedam godina kasnije, kada je "škaljarski klan" gotovo istrebljen (tek nekoliko pripadnika ove grupe je ostalo živo) braća ubijenih muškaraca pominju se kao naslednici Jovice Vukotića.

Mile Novaković, bivši načelnik UKP ranije je za ispričao da “čim padne vođa onaj koji joj je bio najbliži preuzima poslove”, pa po svemu sudeći upravo su Vukotić i Radoman najveći kandidati za poziciju vođe škaljarske kriminalne grupe.

Međutim, o njima se vrlo malo zna - nije poznato gde su, a ni kako izgledaju. Informacije o njima su vrlo šture, a tiču se jedino krivičnih postupaka koji su se vodili ili vode protiv njih.

Igor Vukotić

Dok je Jovica Vukotić više puta dolazio u žižu interesovanja što zbog više pokušaja njegovog ubistva, što zbog veza sa manekenkama, starletama i kontaktima sa pevačicama, njegov brat Igor od očiju javnosti uspešno se krije već 10 godina, a gde je, šta radi, prava je misterija. Igoru Vukotić izgubio se svaki trag pre deset godina, a oglasio se samo jednom - čituljom nakon smrti oca Veselina.

Igor se nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je organizovao više likvidacija i godinama unazad uspeva da pobegne policiji. On često dovodi u vezu sa raznim krivičnim delima, ponajviše švercom narkotika iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, mada, konkretnih dokaza uz pomoć kojih bi se eventualno smestio iza rešetaka, kao i što je bio slučaj kod Jovana, nema.

U crnogorskim medijima se tek ponekad pojavi informacija da je lociran u nekoj od evropskih država, međutim, tačnih informacija o njegovom kretanju i dalje nema.

Ono što je poznato, jeste da se protiv njega vodi istraga zbog navodnog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog “kavačkog klana”, Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Takođe, on je na poternici i u slučaju istrage za pokušaj likvidacije policijskih funkcionera.

Pre dve godine Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore obustavilo je istragu protiv Igora Vukotića i Podgoričanina Đura Vujovića, a koja se vodila zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju i 2017. godine u Podgorici pokušali da ubiju Andrijevčanina Sašu Dukića (41).

U toj istrazi Vukotić nije saslušan, jer je nedostupan istražnim organima, a Đukić je tužiocima rekao da Kotoranin nije imao razlog da ga ubije i da je tog dana krenuo kod njega na ručak.

U aprilu 2019. godine u sačekuši likvidiran je Veselin Vukotić (79) kada mu je ispred njegove kuće prišao mladić i u njega ispalio kišu metaka.

Braća Vukotić, često su se od ubijenih članova porodice i bliskih prijatelja opraštali u čituljama preko dnevnih novina.

- Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor - napisao je Igor u čitulji.

Vladan Radoman

Brat Vladana Radomana, Goran bio je prva žrtva obračuna crnogorskih klanova. Navodno, Goran je ubijen u osveti zbog krađe 300 kilograma kokaina u Španiji, vrednog 15 miliona evra, a neposredno pre smrti Radoman je tražio srpsko državljanstvo.

- Njegov zahtev je odbijen upravo zbog operativnih podataka koje policija ima o njemu i bratu Vladanu. Sigurni smo da je državljanstvo tražio zbog narko-posla, kako bi izbegao izručenje ukoliko neka od stranih zemalja za njim raspiše poternicu - kazao je izvor nakon što je Radoman ubijen.

Goran i njegov brat Vladan godinama unazad bili su pod lupom svih svetskih bezbednosnih službi zbog sumnji da krijumčare kokain iz Južne Amerike u Evropu. Bili su vlasnici pomorske transportne kompanije, koja je u stvari bila pokriće za šverc narkotika.

- Braća su bila često u Kotoru. Kretali su se i po Holandiji i Italiji, kao i lučkim gradovima Južne Amerike, gde imaju logističke baze za krijumčarenje - kazao je ranije izvor koji je pojasnio da su krajem 2009. oni sarađivali sa Darkom Šarićem.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Šverc kokaina nastavili su i posle akcije “Balkanski ratnik”. Napravili su kontakt u Južnoj Americi, u Italiji sa ozloglašenom Ndrangetom. Ta saradnja je Gorana i koštala života, jer je mesec dana pre njegove smrti ukradeno 300 kilograma kokaina, zbog čega je i usledila osveta, odnosno njegovo ubistvo - rekao je ranije izvor.

Da je Vladan Radoman ozbiljan igrač u kriminalnim krugovima govori i presuda suda u Italiji kojom je on prošle godine osuđen na 17,9 godina zatvora, zbog učešća u švercu preko dve tone kokaina iz Južne Amerike. Nije poznato da li se Radomanu sudilo dok je bio u bekstvu ili je u pritvoru. Jedine informacije koje su italijanski mediji objavili jeste da je u procesu protiv njega bilo još i 25 ljudi, osumnjičenih za šverc oko četiri tone kokaina, iz Južne Amerike, od čega su dve tone zaplenjene u samo jednoj policijskoj akciji na jednom brodu koji je drogu ukrcao u Brazilu, a ona je pronađena u kontejnerima čije je odredište bila Evropa.

Policijska akcija pod kodnim nazivom “Gurman”, okončana je kaznama od 9,5 godina za Hektora Raula Kruzada, dok su Bruno Kuruli i Fabricio Mateo Nardelana dobili po 12 godina, a Miguel Baptista Fereira, Francisko Mankera Juardo i Pamela Rodrigez do Santos po šest godina zatvora, za učešće u međunarodnom švercu kokaina od Južne Amerike do Evrope, u kojoj je Radoman vodio ogranak “škaljaraca” koji je sa drogom poslovao u Holandiji.

Bežao mesecima, ponovo koristio makedonski pasoš

Advokat Jovice Vukotića Damir Lekić, oglasio se juče i kratko rekao da turski istražni organi prikupljaju podatke kako bi pronašli ubice Jovice Vukotića.

- Postoji video nadzor koji je snimio njegovo ubistvo, a policija preduzima radnje, prikuplja tragove i dokaze koji će dovesti do izvršioca ubistva - rekao je kratko Lekić.

Kako se saznaje, Vukotić je nakon što je prošle godine Crna Gora raspisala poternicu za njim napustio ovu državu, a ponovo je koristio falsifikovani makedonski pasoš. Prošli put osuđen je na 15 meseci zatvora u Beogradu jer je u Antaliji uhvaćen sa dokumentima na ime Georgi Andonov. Prema informacijama, Vukotić se brinuo za svoju bezbednost i sve vreme se sklanjao kako ne bi bio likvidiran. Međutim, kaže izvor upoznat sa slučajem, kobnog dana ubijen je dok je bio na mestu suvozača i išao ka tržnom centru u Istanbulu.

- U kolima je bio sa trudnom vanbračnom suprugom i maloletnom ćerkom. Pored njih se zaustavio motocikl, a suvozač je u njega ispalio pet projektila. Četiri hica su pogodila Vukotića - kaže izvor i dodaje da je vozilom upravljao prijatelj ubijenog Vukotića.

- Njegova supruga je van sebe. Dala je iskaz u policiji - dodaje izvor.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike