Jovica Vukotić bio apsolutni vođa "škaljarskog klana": Liderstvo preuzeo nakon ubistva kuma, a onda...

08.09.2022

20:05

0

Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020

Jovica Vukotić bio apsolutni vođa "škaljarskog klana": Liderstvo preuzeo nakon ubistva kuma, a onda...
jovica vukotić (4) - Copyright 24sedam/MUP/Profimedia

Vođa škaljarskog klana Jovica Vukotić ubijen je večeras u Turskoj. Kotoranin je u tajnim policijskim spisima označen kao apsolutni vođa "škaljarskog kriminalnog klana". Ovo je konstatovano u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) usvojenoj u martu, objavljivale su Vijesti na osnovu saznanja iz bezbednosnog sektora.

Međuresorski tim koji je radio na prikupljanju podataka o kriminalu koji je pretnja po bezbednost Crne Gore, zabeležio je da je Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020. "Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka", piše u SOCTA, tvrdi sagovornik Vijesti.

Vukotić je pobegao u avgustu iz Crne Gore i nalazio se na međunarodnoj poternici, a kako su mediji ranije prenosili on se navodno sumnjiči da je podstrekivao osumnjičenu kriminalnu grupu na ubistvo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Optuživan da je pokušao da ubije Tamaru Zvicer

Crnogorsko Više državno tužilaštvo krajem juna 2020. obustavilo je istragu protiv Jovana Vukotića, kojeg su sumnjičili i za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Istraga je obustavljena gotovo četiri godine nakon pucnjave u Kotoru, iako je Vukotićev otac, sada pokojni Veselin Vukotić, Specijalnom državnom tužilaštvu još u junu 2016. godine dostavio dokaze koji potvrđuju da je njegov sin Jovan bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

Inače, kako su pisale Vijesti, zgradu u kojoj Vukotić stanuje u Podgorici, policija je danima čuvala nakon što je izašao iz Istražnog zatvora. Sagovornik pomenutog portala kazao je da je dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje postavljeno na insistiranje službenika Uprave policije, a ne na Vukotićev zahtev. Iz crnogorske policije međutim, nisu objasnili da li su i zbog čega Vukotiću dodelili obezbeđenje, niti od koga preti opasnost.

Njima je u januaru 2021. sačekuša trebalo da bude spremljena na aerodromu u Tivtu, ali je crnogorska policija otkrila planove za likvidaciju i sprečila kobni ishod. Za sada se ne zna sa kakvim dokazima raspolaže SDT kada je reč o navodnom pripremanju ove likvidacije.

Vukotić je navodno predvodio kriminalnu oganizaciju koja je imala organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava. Takođe, bio je sumnjičen da je podstrekivao članove kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, navodne vođe kavačkog klana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mondo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike