Razneti na do tada neviđen način u mafijaškim obračunima: Mina eksplodirala kad su dvojica Kotorana peške prošla pored nje!

05.09.2022

06:00

0

Goran Biskupović Biski i Miloš Bošnjak likvidirani improvizovanom napravom rasprskavajućeg usmerenog dejstva

Razneti na do tada neviđen način u mafijaškim obračunima: Mina eksplodirala kad su dvojica Kotorana peške prošla pored nje!
Goran Biskupović i Miloš Bošnjak - Copyright Profimedia/Facebook/GB/MB

Mnogobrojna veštačenja, saslušanja na desetine kriminalaca, provera komunikacija, pretresi stanova niti sve druge preduzete radnje nisu crnogorsku policiju odveli do ubica dvojice Kotorana Gorana Biskupovića, poznatijeg kao Biski, inače pripadnika "škaljarskog" klana  i Miloša Bošnjaka. Oni su, na današnji dan pre šest godina, razneti u eksploziji na do tada neviđen način u mafijaškim obračunima, a njihove sahrane obezbeđivala je kotorska policija.

Biskupović i Bošnjak likvidirani su 5. septembra 2016. godine oko 16.30 sati u Kotoru na do tada nezabeležen način u mafijaškim obračunima i to improvizovanom napravom rasprskavajućeg usmerenog dejstva (MRUD), u trenutku dok su pešice prolazili pored eksploziva.

Profimedia/Facebook/GB/MB
Goran Biskupović

Biskupović je ubijen u ratu kotorskih kriminalnih klanova. Istražitelji su u prvim danima istrage nezvanično saopštavali da je Bošnjak stradao, jer se tog dana sa komšijom i drugom vraćao kući sa brda udaljenog stotinak metara od kuće Biskupovića.

U momentu kada su zakoračili u svoju ulicu, daljinski je aktivirana bomba sakrivena u žbunju, koja je ubojito delovala ka metama.

U prvim danima istrage policija je verovala da je egzekutor iz blizine nadgledao prilaz Biskupovićevoj kući i aktivirao minu kada su njih dvojica bili tačno naspram nje.

Kobne rane po grudima i stomaku

Obdukcija tela dvojice mladića pokazala je da su nastradali od velikog broja ustrelnih i prostrelnih rana, nastalih od gelera eksplozivne naprave usmerenog dejstva. Kako je utvrđeno, za Biskupovića i Bošnjaka smrtonosne su bile povrede po grudima i stomaku.

Policija obezbeđivala sahrane obojice

Pripadnici Posebne policijske jednice nadgledali su sahrane dvojice Kotorana, kako bi “sprečili eventualne incidente”. U jednim dnevnim novinama objavljena je i čitulja Biskupoviću i Bošnjaku, koja je potpisana sa “Vaši drugovi”. U njoj je napisano: “Drznuše se da udare na vaše dvije nevine duše, ali vrijeme će i dragi bog pokazati koliko su pogriješili. Počivajte u miru”.

Posle dvostrukog ubistva u Kotoru, sagovornik iz policije rekao je da MRUD do tada nije korišćen u mafijaškim likvidacijama u Crnoj Gori, niti u regionu. Objasnio je i da ta mina ne “bira” žrtve, uprkos tome što se radi o bombi usmeravajućeg dejstva, odnosno da bi u Kotoru bilo još žrtava da su se u tom trenutku zadesile na istom mestu.

Profimedia/Facebook/GB/MB
Miloš Bošnjak

- Bomba deluje ubojito u velikom radijusu. Mogao je poginuti neko ko je deset metera udaljen. Birali su jedan od sigurnijih načina likvidacije. Onaj ko je aktivirao napravu bio je u njihovom vidokrugu - rekao je tada za crnogorske medije izvor iz policije.

Istragom je utvrđeno da je mina dodatno prepravljana i da je imala izuzetno jako ubojno sredstvo.

Najsvirepija egzekucija

Likvidacija u naselju Muo, u slepoj ulici koja vodi do kuće Biskupovića, najsvirepija je do tada od egzekucija koje su se proteklih godina dogodile u Kotoru. Mladići su razneseni bombom u trenutku kada su peške prilazili kući. Da ne ostave mogućnost za grešku niti da bude preživelih, zločinci su sačekali da žrtve priđu dovoljno blizu imporovizovane eksplozivne naprave, a potom su je aktivirali daljinskim upravljačem.

Profimedia/Facebook/GB/MB
Goran Biskupović

Iste večeri kotorska policija na informativni razgovor privodila je navodne članove suprotstavljenog "kavačkog" kriminalnog klana, ali i ostale bezbednosno interesantne osobe iz Kotora.

Iako je većina "kavčana" saslušana nakon likvidacije, o svirepoj egzekuciji ispitivani su i posle velike policijske akcije u kojoj je deo tog klana uhapšen u septembru 2016. godine. Uprkos svim ispitivanjima akteri zločina nisu uhapšeni.

Među saslušanima bio je i Siniša Vlahović, brat ubijenog Srđana Vlahovića, koji je likvidiran hicima iz automatskog oružja, 9. aprila uveče, dok je prodavao cigarete u kotorskom naselju Dobrota. Osim njega ispitani su Vladimir Božović, Vojin Stupar, braća Đurišić i drugi.

Policija je tada ispitivala i alibi vođa "kavačkog" klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera koji, prema policijskim saznanjima, nisu bili u Kotoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike