Posle ubistva u Atini, Vukotić je apsolutni vođa! Evo kako "škaljarci" regrutuju članove u Srbiji i gde su im baze

20.08.2022

11:47

0

"Škaljarci" usko sarađuju sa klanovima čije su vođe Luka Bojović, Filip Korać, Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović

Posle ubistva u Atini, Vukotić je apsolutni vođa! Evo kako "škaljarci" regrutuju članove u Srbiji i gde su im baze
Jovan Vukotic - Copyright Printscreen

Nakon informacije da je Radoje Zvicer taj koji definitivno jedini upravlja "kavačkim klanom" i da naređuje čak i Slobodanu Kašelanu, Kotoranin Jovan Vukotić je u tajnim policijskim spisima označen je kao apsolutni vođa škaljarskog kriminalnog klana.

Iz bezbednosnog sektora tvrde da je to konstatovano u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) usvojenoj u martu.

Međuresorski tim koji je radio na prikupljanju podataka o kriminalu koji je pretnja po bezbednost Crne Gore, zabeležio je da je Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020.

- Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka - piše u SOCTA, prenose crnogorske Vijesti.

Vukotić je u bekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su prije godinu raspisali poternicu. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužuje ga da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Operativci su evidentirali da škaljarci blisko sarađuju sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona, odnosno, sa klanovima čije su vođe Luka Bojović, Filip Korać, Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović.

U spisima je evidentirano više od 200 članova klana, a na tom spisku našlo se i na desetine žena - mahom supruge, ćerke, majke, sestre, devojke, kume, prijateljice i rođake muških članova organizovane kriminalne grupe “Škaljari”.

Isti izvor objašnjava da su, kao članovi klana označeni i članovi familija onih koji su izgubili život u ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana.

Članovi i saradnici organizovane kriminalne grupe “Škaljari” prema tvrdnjama operativaca kokain švercuju na teritoriji Belgije, Švedske, Holandije, Španije i Italije.

Podgrupe "škaljarskog klana" evidentirane su u Podgorici, Zeti, na Cetinju, u Beranama, Herceg Novom i Nikšiću.

Navodno, deo škaljarskog klana koji deluje na severu predvodi Đoko (Saša) Dukić. Taj Andrijevčanin ranjen je 9. januara 2017. godine, nakon što je iz spuškog zatvora izašao na slobodne dane. Istražitelji su presreli komunikaciju pripadnika kavačkog klana i navodno utvrdili da je Du­kić ozna­čen kao ne­pri­ja­telj Igora Božovića, ko­ji slo­vi za jed­nog od članova te kri­mi­nal­ne gru­pe "i da se to mora rešiti".

Na listi za odstrel našao se i prošle godine, a osim njega i Vukotića, na crnom spisku kavčana bili su i sada ubijeni Milić Minja Šaković, Filip Korać, Marko Ljubiša Kan, Marko Martinović, Stefan Mićić.

Istražitelji tvrde da je Igor Krstović na čelu škaljarske podgrupe skoncentrisane u Zeti. Krstović je teško ranjen krajem januara 2020. godine. Za pokušaj ubistva tog Podgoričanina sudi se njegovim sugrađanima Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću, koje terete da su uklanjali tragove zločina. Specijalno državno tužilaštvo utvrdilo je da oni nisu imali lični motiv da ubiju Krstovića, a to ih je, piše u spisima, navelo na zaključak da se našao na spisku za likvidaciju kriminalne organizacije osnovane radi vršenja ubistava, a čiji je organizator za sada nepoznat.

Foto: MUP
Jovan Vukotić

Operativni bezbednosnog sektora koji su informacijama i dokazima “gradili” taj dokument, utvrdili su da su na čelu cetinjskog ogranka škaljarskog klana Miloš Đuričković i Vladan Radoman, a na čelu novske grupe Zoran Mrvaljević zvani Mrva. Vladan Radoman navodno je najvažnija karika škaljaraca u švercu kokaina na teritoriji Holandije. Zbog učešća u švercu više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, sredinom prošle godine u Apelacionom sudu u Ređo Kalabriji osuđen je na 17 godina i devet meseci zatvora.

On je brat Gorana Radomana, prve žrtve mafijaškog rata koji od kraja 2014. godine besni između pripadnika do tada jedinstvenog kotorskog kriminalnog klana. Goran Radoman likvidiran je u Beogradu 20. februara 2015. godine.

U SOCTA je, navodno, evidentirano da nikšićkim ogrankom škaljarskog klana upravlja Ranko Radulović, godinama poznat organima reda, a da je Miloš Nilović na čelu njihove grupe koja deluje u Srbiji.

Miloš Nilović
 

Miloš Nilević zvani Runjo poreklom je iz Nikšića, ali godinama živi u Srbiji. Sa još devet osoba hapšen je 1. juna 2017. godine, u akciji srpske policije u novobeogradskom restoranu “Durmitor”. U sudskom postupku oslobođen je optužbi za nedozvoljeno držanje oružja. U maju 2020. godine u lokalu “Le petit bistro” na Vračaru izbegao je likvidaciju. Tri meseca kasnije uhapšen je na Jahorini. Tamošnja policija tada je lisice na ruke stavila još petorici škaljaraca, a saopšteno je da je pretresom njihovih soba pronađen pištolj sa muncijom i više mobilnih telefona.

Istražitelji konstatuju da deo članstva škaljarci regrutuju i na teritoriji Srbije, gde im je, navodno, glavna karika Miloš Nilović.

Pojašnjava i da se članovi te krimi-ekipe u legalnim poslovima štite ugovorima i planovima koji za njih izrađuju stručne osobe, u koje imaju poverenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike