U porti crkve na Svetog Iliju počinio zločin: Jednog ubio, drugog teško ranio! Povezivan sa likvidacijom "škaljaraca" u Atini

02.08.2022

06:00

0

Marko Petković osuđen na 17 godina za ubistvo Saše Joksića i ranjavanje Dragana Jovanovića

U porti crkve na Svetog Iliju počinio zločin: Jednog ubio, drugog teško ranio! Povezivan sa likvidacijom "škaljaraca" u Atini
Saša Joksić ubijen u porti crkve u Vraniću - Copyright Printscreen/YouTube/Kamerom kroz Srbiju /Sasa Joksic

Prilikom proslave crkvene slave, u dvorištu Crkve Svetog Ilije u Vraniću, na današnji dan pre sedam godina, ubijen je Saša Joksić, a Dragan Jovanović zadobio je teške povrede opasne po život. Za ubistvo Joksića i pokušaj ubistva Jovanovića pravosnažno je na 17 godina zatvora osuđen Marko Petković. Sumnjalo se da je Petković jedan od četvorice ubica Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini 19. januara 2020. godine.

Saša Joksić je ubijen na Ilindan 2. avgusta 2015. u Vraniću. Tog dana je kraj crkve, koja nosi ime Svetog Ilije, organizovana seoska i crkvena slava. Saša je sa prijateljem krenuo kući i video kako u porti neki mladići uriniraju. Opomenuo ih je da to ne čine, posle čega je izbila tuča, a Joksić, koji je tada imao 39 godina, izboden je nožem, a povređen je i njegov prijatelj Jovanović.

U finišu sudskog procesa, Više tužilaštvo povuklo je optužnicu protiv Ivana Asodija za teško ubistvo Joksića u saizvršilaštvu. Očigledno su, posle saslušanja svedoka, ocenili da protiv njega nema dokaza da je učestvovao u tuči, kada je Joksić izboden nožem, nakon čega je preminuo. Tako je jedini optuženi za ovo ubistvo ostao Marko Petković.

Vrlo brzo posle ubistv Petković i Asodi su uhapšeni. Petkoviću je pritvor 2018. godine zamenjen kućnim pritvorom, posle čega mu se izgubio trag i on se više nije pojavljivao na suđenjima. Sud je i za njim raspisao poternicu, a uhapšen je krajem januara prošle godine u okolini Aranđelovca. Kod njega su tad pronađeni pištolj i falsifikovana bugarska lična karta.

Suđenje su pratile mnogobrojne kontroverze. Prvo je sud nakon godinu dana od hapšenja pustio Asodija iz pritvora, a nakon 30 meseci i Petkovića, uz obrazloženje da postupak mogu da prate braneći se sa slobode. Asodi je ubrzo pobegao u Austriju, gde je uhapšen zbog drugog krivičnog dela, a potom deportovan u Srbiju jer je utvrđeno da je za njim raspisana poternica.

Branio se da je napadnut

Apelacioni sud  sud u Beogradu 2. aprila prošle godine pravosnažno je osudio na 17 godina zatvora Marka Petkovića.

Printscreen/YouTube/ MUP
 

Operativna saznanja pokazuju da je Petković jedan od četvorice koji su u Atini pobili "škaljarce" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića pred ženama i decom. 

Sud nije prihvatio odbranu Petkovića da je Joksića ubo u samoodbrani, jer je navodno bio napadnut. Ali, olakšavajuća okolnost prilikom izricanja kazne bila je ta da je Petković u vreme ubistva bio mlađi punoletnik i što nije ranije osuđivan.

Dedović i Stamatović ubijeni su 19. januara prošle godine pred suprugama i decom. Četiri nedelje posle ovog zločina, u tom restoranu razgovarali smo sa vlasnikom, koji je prvi put o zločinu i progovorio za medije.

Marame preko usta

Dedović i Stamatović su sa porodicama sedeli u gornjem delu restorana, pored otvorenog kamina. Jeli su jagnjetinu i pili pivo. U restoranu je bilo još 20 gostiju. Tačno u 18.30 sati ušla su četvorica muškaraca, sa maramama preko usta. Direktno su krenuli ka njihovom stolu. Nisu pogledali ni levo, ni desno. Samo pravo, uz nekoliko stepenica, koje vode do gornjeg dela.

Dedović i Stamatović izrešetani u Atini Printscreen
 

Dedović i Stamatović su odmah ustali sa stolica. Verovatno da bi usmerili napad na sebe i spasli žene i decu. Tek pred njima napadači su izvadili oružje i zapucali… Posle minut su izašli napolje, lagano, nijedan nije ni potrčao.

Utvrđeno je da je Petković bio u Atini kada su ubijene vođe "škaljarskog klana", a za ulazak u Grčku je koristio lažna bugarska dokumenta, koja su i nađena kod njega. Samo nekoliko sati nakon likvidacije u atinskom restoranu "Voskopula", Petković je s tim lažnim dokumentima napustio Grčku i otišao u Bugarsku, a dan kasnije stigao je u Srbiju.

Prema njegovim rečima, naše bezbednosne službe su u saradnji s kolegama iz Grčke u međuvremenu saznale identitet i ostale trojice osumnjičenih za mafijašku likvidaciju u Atini, ali još nema čvrstih dokaza za njihovo hapšenje.

Lažna bugarska dokumenta

Sva četvorica osumnjičenih za ubistvo "škaljaraca" imali su bugarska dokumenta, s kojima su ušli u Grčku, a zatim je i napustili. Što se Petkovića tiče, postoje ozbiljna saznanja da se on u toku bekstva zbog ubistva u Vraniću povezao sa jednom veoma moćnom kriminalnom grupom i da je kasnije, po njihovom nalogu, sa još trojicom plaćenika pobio "škaljarce" u Atini.

24sedam/Ljiljana Keković
 

Igor Dedović je, prema policijskim informacijama, bio na čelu "škaljarskog klana", preuzevši vođstvo od Jovana Vukotića. Crnogorska policija je raspisala poternicu za Igorom jer ga je sumnjičila za pokušaj ubistva dvojice članova suprotstavljenog "kavačkog klana" 2016. godine Miloša Radonjića i Vojina Stupara. Mediji su ga više puta povezivali i sa prekookeanskim švercom kokaina, ali je Dedović to uvek demantovao, tvrdeći da nije ni šef ni član bilo kojeg kriminalnog klana.

Što se Stamatovića tiče, on je slovio za vođu podgoričkog ogranka "škaljarskog klana", poznatijeg pod imenom "zagorička grupa". On i njegova petočlana grupa osuđeni su bili u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidacije Nikšićanina Radojice Zekovića postavljanjem bombe ispod njegovog automobila "golf 5" u maju 2017. Stamatović je i u Srbiji dovođen u vezu sa ubistvom vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, 2016. godine u Beogradu, ali je on to negirao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike