(Ne)počivaju u miru: Sahrana "škaljarca" u Beogradu otkazana, Kekin kum ubijen snajperom na sprovodu, grobnica kuma Luke Bojovića minirana!

04.09.2022

19:15

0

U Kotoru sahrane dva zaraćena klana obezbeđuje policija, a to bi se uskoro moglo očekivati i u Beogradu

(Ne)počivaju u miru: Sahrana "škaljarca" u Beogradu otkazana, Kekin kum ubijen snajperom na sprovodu, grobnica kuma Luke Bojovića minirana!
groblje policija hitna ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački/MiraS

Sahrana "škaljarca" Gorana Vlaovića (38), koji je ubijen 21. avgusta na hrvatskom ostrvu Pag, trebalo je da se održi u subotu na Novom bežanijskom groblju u Beogradu, ali je otkazana iz bezbednosnih razloga. Formalno, neće je ni biti, već će Vlaović biti pokopan bez ispraćaja. Opšte je poznato da sahrane u Kotoru odakle potiču dva zaraćena crnogorska klana obezbeđuje policija, da se u Sopotu dogodilo ubistvo na sahrani, da je grob Baranina oštećen u eksploziji. Kad se sve to uzme u obzir jasno je zašto je Vlaovićeva porodica odložila sahranu iako su sve pripremne radnje bile u toku.

Porodica Gorana Vlaovića, da podsetimo, kupila je grobnicu na Novom bežanijskom groblju, čija je cena oko 900.000 dinara. Da je Vlaovića usmrtio hicem u potiljak, osumnjičen je, inače, Dušan Tanasković (28) iz Kragujevca.

TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN
 

Likvidacija kakvu srpsko podzemlje ne pamti odigrala se 14. januara 2017. godine kad je kum Dejana Stojanovića Keke ubijen hicem iz snajpera na sahrani u Sopotu. Ubice do danas nisu otkrivene.

Nešto posle 14 časova, kada je telo Novice Todorovića, rođenog Sarajlije, spušteno u raku na groblju u Sopotu, i kada je reditelj Emir Kusturica iščitao poslednje redove oproštajnog govora, okupljeni su krenuli da se razilaze, a među njima i Milomir Jovanović, koji je u u pratnji trojice telohranitelja likvidiran u trenutku kada je hteo da uđe na zadnje sedište svoga džipa.

Samo se srušio u momentu kada ga je jedan od tri prigušena hica pogodio u grudi. Njegovi unezvereni pratioci panično su ga uneli u vozilo, jureći u prvu zdravstvenu ustanovu, u nadi da je još živ, a gomila okupljenih sa sopotskog groblja u vrisci i jurnjavi se razbežala iz straha da još neko ne strada. Među njima i jedan od, tada, prvih operativaca BIA, Ivan Todorov, sa svojom pratnjom.

Nestao mu brat

Iz policijskih izvora u tim danima stizala je dobro poznata poštapalica da je Jovanović ubijen u obračunu dve kriminalne grupe, zbog narko-tržišta.

Nekoliko meseci pre ubistva, Jovanovićevom bratu izgubio se svaki trag, zbog čega je Milomir, verovatno znajući određene okolnosti pod kojim mu je brat nestao, dodatno bio na oprezu i angažovao pratnju bez koje se više nigde nije kretao.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Kako se sumnjalo, i oni koji su doneli odluku da likvidiraju Jovanovića znali su da je pod dodatnim oprezom, i sigurno je određeni period bio pod opservacijom svjih egezekutora, koji su, imajući informaciju da će prisustvovati sahrani preminulog prijatelja, doneli odluku da ga tamo i ubiju iz snajpera.

I dok se spekulisalo da je snajperista došao iz Bosne i Hercegovine jer su njihovi profesionalni egzekutori najveštiji u likvidacijama sa daljine, verovalo se da je motiv ubistva Jovanovića droga, tačnije sukobi u tom poslu.

Jedan od pravaca istrage je navodni sukob sa Vladimirom Bjelanovićem, koji je ubijen u decembru 2015. na Vračaru. Pominjalo se da je Milomir u poslovima bio više nego nekorektan, da je otimao robu a tako i tržište, kao i da je čak organizovao likvidaciju Bjelanovića.

Blizak Keki, ali i drugima

Do dokaza da Milomir stoji iza likvidacije u centru Beograda, međutim, nije se došlo iako su ubrzo posle egzekucije na Vračaru uhapšeni Predrag Ratković iz okoline Užica, inače bivši pripadnik "crvenih beretki" i Stefan Blagojević, osumnjičeni za taj zločin. Bjelanović je ubijen pred svojom trudnom devojkom, a ubice su ga "overile". Optuženi, međutim, nisu želeli da otkriju po čijem nalogu su ubili Bjelanovića i to navodno za sumu od 60.000 evra.

Nije samo sukob sa Bjelanovićem bio predmet istraživanja, već i Jovanovićeve veze sa Dejanom Stojanovićem Kekom, koji je već nekoliko godina u Južnoj Americi. Bliskost sa Kekom ga nije sprečavala da, "dok je vođa bio u egzilu", sarađuje sa drugim kriminalnim grupama.

Foto MUP
 

Keka je iz Srbije pobegao još 2006. kada je saznao da mu se sprema hapšenje u okviru obračuna sa organizovanim kriminalom. Godinama živi u Latinskoj Americi. Sud u Sao Paulu u Brazilu raspisao je 2011. poternicu za njim zbog šverca kokaina, ali je ona 2013. povučena i on jedini od 48 uhapšenih sa Balkana nije završio na optužnici. Srbija je 2016. godine povukla Interpolovu poternicu za njim jer je optužnica protiv njega, koja ga je teretila za tešku krađu iz 1996. godine, zastarela.

Jovanović je sahranjen na groblju Orlovača, a sahrani je, pored njegovih prijatelja i rođaka, prisustvovao i veliki broj policajaca u civilu.

Minirane grobnice

U barskom Osnovnom državnom tužilaštvu pokrenuta je istraga o nečuvenom miniranju grobnica na gradskom groblju Gvozden brijeg 17. juna 2016. godine, oko 12.30 sati. Eksplozivna naprava, prema preliminarnim nalazima, bila je postavljena na njegovoj porodičnoj grobnici Vukadina Stojanovića. Ova grobnica je potpuno uništena, i ploča i spomenik.

24sedam/Profimedia/Facebook
 

U njenoj neposrednoj blizini naneta je velika šteta grobnicama dvojice Barana. Uništena je nadgrobna ploča na grobnici Luke Đurovića, kuma Luke Bojovića i bivšeg vođe najjačeg barskog kriminalnog klana, a teško je oštećen i nadgrobni spomenik Andrije Mrdaka, koji je bio član suparničke kriminalne grupe pod vođstvom Armina Muše Osmanagića. Oštećenja su u eksploziji pretrpele i grobnice porodica Šaranović, Obradović i Knežević.

YouTube/RUDAR
 

Dragan Jelinović Jelke, vlasnik više noćnih klubova od kojih je najpoznatiji "Kabare rouz" na Senjaku, raznet je 13. jula 2015. godine u 12.05 sati u eksploziji bombe postavljene pod njegov "audi A8“ na Bežanijskoj kosi. Kao motiv zločina pominjala se osveta za ubistvo Velibora Dunjića, vođe Zvezdine navijačke grupe "Hijene", jer je Jelinović mesec dana pre toga svedočio u istrazi. Te spekulacije, međutim, nikada nisu dokazane, a počinioci likvidacije Jelinovića do danas nisu otkriveni.

Grob Dragana Jelinovića zapalio se tri dana posle sahrane, najverovatnije zbog velikih vrućina. Pretpostavljalo se da su uzrok požara upaljene sveće, koje se pale na gomilu cveća i venaca ostavljenih posle Jelketove sahrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike