Kralj noćnih klubova raznet u eksploziji: Pola estrade na Jelketovoj sahrani, mnogo motiva, od ubice ni traga! (FOTO)

12.07.2022

18:50

0

Optuženi za pomaganje ubici Velibora Dunjića tvrdi da je Dragan Jelinović bio očevidac likvidacije navijača Zvezde

Kralj noćnih klubova raznet u eksploziji: Pola estrade na Jelketovoj sahrani, mnogo motiva, od ubice ni traga! (FOTO)
Uviđaj posle eksplozije u kojoj je stradao Dragan Jelinović Jelke - Copyright YouTube/RUDAR

Dragan Jelinović Jelke, vlasnik više noćnih klubova od kojih je najpoznatiji "Kabare rouz" na Senjaku, raznet je pre sedam godina u eksploziji bombe postavljene pod njegov "audi A8“ na Bežanijskoj kosi. Kao motiv zločina pominjala se osveta za ubistvo Velibora Dunjića, vođe Zvezdine navijačke grupe "Hijene", jer je Jelinović mesec dana pre toga svedočio u istrazi. Te spekulacije, međutim, nikada nisu dokazane, a počinioci likvidacije Jelinovića do danas nisu otkriveni.

Jelinovićev automobil eksplodirao je tog 13. jula 2015. godine u 12.05, u momentu kad je Jelke ušao u vozilo koje je bilo parkirano u Ulici Milana Vujaklije ispred broja 17, nedaleko od stana u kome je živeo.

YouTube/RUDAR
 

Koliko je eksplozija bila snažna, govori to što su prozori na zgradi u blizini popucali, nekoliko automobila je oštećeno, a delovi uništenog "audija" ostali su rasuti u krugu od 50 metara. Bomba je, po svemu sudeći, bila aktivirana daljinskim upravljačem.

Jelinović, koga su zvali i kraljem noćnih klubova, odranije je poznat policiji po mnogobrojnim krivičnim delima. Prvi operativni podaci ukazivali su da je likvidiran zbog sukoba na narko-tržištu, ali nisu isključeni ni drugi motivi. Očevici koji su se zatekli na ulici neposredno pre eksplozije rekli su da je Jelinović stajao s trojicom muškaraca i svađao se. Ušao je potom u automobil, i kad je pokušao da ga upali, auto je eksplodirao, a njih trojica su odmah pobegla.

Na mestu eksplozije odmah su se okupili prijatelji Dragana Jelinovića, a među njima je bio i njegov sin. Nisu, međutim, želeli da daju izjave. Inače, Jelinović je poznat kao vlasnik kluba "Kabare rouz", nakon čijeg je zatvaranja njegov sin u istom prostoru držao klub "Rič".

Izrešetao boksera

U kriminalnom dosijeu Jelinovića nalazi se i presuda za ubistvo u nemačkom gradu Kelnu. On je u septembru 2010. godine u Kelnu osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva profesionalnog boksera Ervina B. 9. maja 1992. godine u kafiću "Žurnal“ u tom gradu. Jelinović je naočigled mnogobrojnih gostiju ispalio šest hitaca u boksera, navodno iz osvete što mu je preoteo prostitutku, plavokosu Mađaricu. Posle zločina priznao je ubistvo, a potom pobegao u Srbiju.

Zapalio mu se i grob

Grob Dragana Jelinovića zapalio se tri dana posle sahrane, najverovatnije zbog velikih vrućina.

Pretpostavlja se da su uzrok požara upaljene sveće, koje se pale na gomilu cveća i venaca ostavljenih posle Jelketove sahrane.

Uhapšen je u maju 2009. godine na Pavlovića mostu kod Bijeljine, a potom izručen Nemačkoj. Na suđenju je tvrdio da je boksera ubio u samoodbrani i negirao da ima ikakve veze sa prostitucijom. Olakšavajuća okolnost koja je uticala na određivanje visine kazne jeste to što je Jelinović imućan i situiran, naveo je tada sud u Nemačkoj.

Jelinović je navodno bio vlasnik objekta na Ušću u kojem radi klub "Džimis". Interesantno je to što je Velibor Dunjić, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, ubijen ispred tog splava, a nakon eksplozije na Bežanijskoj kosi na uviđaju su bili i mladići obučeni u majice s Dunjićevim likom.

mnpress
Velibor Dunjić

Vuk Musić, kome se u Višem sudu u Beogradu sudi zbog sumnje da je sa još četvoricom okrivljenih pomagao Vladimiru Đuroviću, osumnjičenom da je u maju 2014. godine ubio Dunjića, otkrio je tokom iznošenja odbrane da je u vreme likvidacije ispred splava "Džimis" bio i Dragan Jelinović Jelke.

Očevidac Dunjićevog ubistva

Neki operativni podaci ukazivali su da su postojale nesuglasice između navijača i Dragana Jelinovića, koje su kulminirale posle Dunjićevog ubistva. Mnogi su, međutim, motiv tražili u tome da je Jelke bio očevidac Dunjićevog ubistva i da je možda uklonjen nezgodan svedok.

Interesantno je i to što je mesec dana ranije na Banovom brdu odjeknula eksplozivna naprava podmetnuta pod automobil Vladimira Karana, koji je pukom srećom preživeo. Karan i Jelinović navodno su se poznavali, a ispod njihovih vozila podmetnuta je ista vrsta eksploziva.

Policija je pronašla i Jelinovićevu svesku sa spiskom od oko 30 dužnika, a među njima ima i poznatih imena sa estrade. U svesci su, pored imena dužnika, navedeni i iznosi koje je trebalo da vrate. Dugovi se kreću od 1.000 pa čak do 40.000 evra.

YouTube/RUDAR
 

Dragan Jelinović je sahranjen na Novom bežanijskom groblju. Poslednjem ispraćaju kralja noćnih klubova, kako su ga zvali, prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, a među njima je bilo poznatih pevača i javnih ličnosti.

Tako su se u nepreglednoj povorci našli Boban Rajović, Amel Ćeman Ćemo, Mina Kostić, Zorana Pavić, Mira Škorić, Romana, Mirko Šijan, sin pevačice Goce Božinovske i ubijenog Zorana Šijana, i mnogi drugi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike