Ovakvu likvidaciju srpsko podzemlje ne pamti: Kekin kum ubijen na sahrani, iz snajpera!

15.01.2022

07:45

1

Ovakvu likvidaciju srpsko podzemlje ne pamti: Kekin kum ubijen na sahrani, iz snajpera!
uviđај pucnjava ubistvo (7) - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Nešto posle 14. časova, kada je telo Novice Todorovića, rođenog Sarajlije, spušteno u raku na groblju u Sopotu, i kada je reditelj Emir Kusturica iščitao poslednje redove oproštajnog govora, okupljeni su krenuli da se razilaze, a među njima i Milomir Jovanović (46), koji je u u pratnji trojice telohranitelja likvidiran u trenutku kada je hteo da uđe na zadnje sedište svoga džipa.

Samo se srušio u momentu kada ga je jedan od tri prigušena hica pogodio u grudi. Njegovi unezvereni pratioci panično su ga uneli u vozilo, jureći u prvu zdravstvenu ustanovu, u nadi da je još živ, a gomila okupljenih sa sopotskog groblja u vrisci i jurnjavi se razbežala iz straha da još neko ne strada. Među njima i jedan od, tada, prvih operativaca BIA, Ivan Todorov, sa svojom pratnjom.

Gde mu je brat?

Milomira Jovanovića, kuma nekadašnjeg odbeglog vođe novobeogradskog klana Dejana Stojanovića Keke, likvidirala je 14. januara 2017. godine NN osoba iz snajpera, a slučaj do danas nije rešen.

Iz policijskih izvora u tim danima stizala je dobro poznata poštapalica da je Jovanović ubijen u obračunu dve kriminalne grupe, zbog narko-tržišta.

Nekoliko meseci pre ubistva, Jovanovićevom bratu izgubio se svaki trag, zbog čega je Milomir, verovatno znajući određene okolnosti pod kojim mu je brat nestao, dodatno bio na oprezu, angažujući pratnju bez koje se više nigde nije kretao.

Kako se sumnjalo, i oni koji su doneli odluku da likvidiraju Jovanovića znali su da je pod dodatnim oprezom, i sigurno je određeni period bio pod opservacijom svjih egezekutora, koji su, imajući informaciju da će prisustvovati sahrani preminulog prijatelja, doneli odluku da ga na sahrani ubiju iz snajpera.

Ubijen pred trudnom devojkom

I dok se spekulisalo da je snajperista došao iz Bosne i Hercegovine jer su njihovi profesionalni egzekutori najveštiji u likvidacijama sa daljine, verovalo se da je motiv ubistva Jovanovića droga, tačnije sukobi u tom poslu.

Jedan od pravaca istrage je navodni sukob sa Vladimirom Bjelanovićem, koji je ubijen u decembru 2015. na Vračaru. Pominjalo se da je Milomir u poslovima bio više nego nekorektan, da je otimao robu a tako i tržište, kao i da je čak organizovao likvidaciju Bjelanovića.

Do dokaza da Milomir stoji iza likvidacije u centru Beograda, međutim, nije se došlo iako su ubrzo posle egzekucije na Vračaru uhapšeni Predrag Ratković iz okoline Užica, inače bivši pripadnik "crvenih beretki", i Stefan Blagojević, osumnjičeni za taj zločin. Bjelanović je ubijen pred svojom trudnom devojkom, a ubice su ga overile. Optuženi, međutim, nisu želeli da otkriju ime osobe po čijem nalogu su ubili Bjelanovića, i to navodno za sumu od 60.000 evra.

Momci iz Brazila

 Nije samo sukob sa Bjelanovićem bio predmet istraživanja, već i Jovanovićeve veze sa Dejanom Stojanovićem Kekom, koji je već nekoliko godina u Južnoj Americi. Bliskost sa Kekom ga nije sprečavala da, "dok je vođa bio u egzilu", sarađuje sa drugim kriminalnim grupama.

 Keka je iz Srbije pobegao još 2006. kada je saznao da mu se sprema hapšenje u okviru obračuna sa organizovanim kriminalom. Godinama živi u Latinskoj Americi. Sud u Sao Paulu u Brazilu raspisao je 2011. poternicu za njim zbog šverca kokaina, ali je ona 2013. povučena i on jedini od 48 uhapšenih sa Balkana nije završio na optužnici. Srbija je 2016. godine povukla Interpolovu poternicu za njim jer je optužnica protiv njega, koja ga je teretila za tešku krađu iz 1996, zastarela.

Ćale, trebalo je dete da mi krstiš

Jovanović je sahranjen na groblju Orlovača, a sahrani je, pored njegovih prijatelja i rođaka, prisustvovao i veliki broj policajaca u civilu.

Među 30 čitulja u novinama je i ona koju je dala Kekina porodica, a čitulju je dao i Nenad Grujović, poznatiji kao Crni Gruja. Boban Bajković, bivši golman Crvene zvezde, oprostio se dirljivom porukom:

“Moj ćale, gde me sad ostavi, trebalo je dete da mi krstiš! Počivaj u miru.”

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike