Ubica "zemunskog klana" je samo tada omanuo: Smrtonosni "pozdrav iz Beograda" za pogrešnog čoveka!

01.09.2022

06:00

0

Nikšićanin Goran Pejović ubijen, a njegov drug Vojkan Inić ranjen u bašti kafića "Palma", a meta bio Ivan Delić

Ubica "zemunskog klana" je samo tada omanuo: Smrtonosni "pozdrav iz Beograda" za pogrešnog čoveka!
Sretko Kalinić - Copyright Tanjug

Sretko Kalinić, zvani Zver, zloglasni ubica "zemunskog klana“, 11. avgusta 2008. godine u kafeu "Palma" ubio je pogrešnog čoveka. Kako je sam kasnije priznao, njegova meta bio je kontroverzni Budvanin Ivan Delić, ali je likvidirao Gorana Pejovića, koji je sedeo u istom kafiću i u majici iste boje kao i Delić, ali za susednim stolom.

Istragom je utvrđeno da je, dok je maskiran veštačkom bradom i ribarskim šeširom prilazio žrtvi, Sretko Kalinić shvatio da to nije Budvanin Ivan Delić, koga je trebalo da ubije.

Dok je prilazio žrtvi, održavao je kontakt telefonom sa osobama koje su ga navodile do stola za kojim je sedeo Delić. Nekoliko trenutaka uoči likvidacije Kalinić je osobu sa druge strane veze upozorio da ga navodi na pogrešnog čoveka. Rekao mu je: "Kreteni, ovo nije Delić“.

Saučesnik je navodno tada Kalinića nazvao pogrdnim imenom uz opasku da se uplašio. Kad je to čuo, Kalinić se iznervirao, prišao Goranu Pejoviću i u njega ispraznio čitav šaržer.

Ispostavilo se, međutim, da je Kalinić bio u pravu i da je toga dana u „Palmi“ ubijen Pejović, koji je sedeo sa Kalinićeve desne strane, dok je za stolom levo bio Delić. Igrom sudbine, bili su slično obučeni.

Ubica sa slamenim šeširom

Nikšićanin Goran Pejović je ubijen, a njegov drug Vojkan Inić iz Pljevalja je ranjen u pucnjavi u bašti kafića "Palma“, čiji je vlasnik Miloš Marović, sin poslednjeg predsednika SRJ Svetozara Marovića. Policija je odmah posumnjala da je mladić ubijen greškom i da je meta bio kontroverzni Budvanin, čije se ime povezivalo sa pojedinim likvidacijama u Crnoj Gori i Beogradu, a koji je sedeo nedaleko od Pejovića. U prilog toj pretpostavci išla je i poruka koju je ubica uputio Pejoviću pre nego što je ispalio smrtonosne hice: "Ovo ti je pozdrav iz Beograda".

Delić veruje da je naručilac "mnogo jak"

Kontroverzni Budvanin Ivan Delić, protiv koga nikada nisu prikupljeni dokazi za teška dela, ne sumnja u izjavu Sretka Kalinića da je upravo on trebalo da bude njegova meta ispred budvanskog kafe-bara „Palma“.

- Verovatno je to tako kao što tvrdi Kalinić, kojega nikada nisam video. Ne znam šta bi mogao da bude motiv zločina. Sa Kalinićem, kao ni sa bilo kojim „zemuncem“, nemam veze. Ne bi me čudilo da ni Kalinić ne zna razlog zbog čega je trebalo da budem likvidiran. Mislim da iza svega stoji neko mnogo jak. Ni ovo ne bi bilo rasvetljeno da se nisu posvađale dve porodice, pa je onda čitava stvar izmakla kontroli - izjavio je svojevremeno Delić za medije.

Pejović, Inić i dvojica prijatelja iz Beograda sedeli su i pili piće kada je njihovom stolu prišao maskirani, bradati muškarac srednjih godina, obučen u kariranu košulju, duge crne kose, sa slamenim šeširom na glavi. Govorio je ekavski, beogradskim akcentom, i preneo mu „pozdrav iz Beograda“. Izvadio je pištolj i ispalio 13 hitaca s leđa u Pejovićev potiljak i on je odmah preminuo. Na nišanu ubice našao se i Inić, koga je metak pogodio u grudi.

Goran Pejović i Sretko Kalinić Foto: Printscreen Youtube/Facebook
 

Držeći pištolj u rukama, ubica je potrčao ka šetalištu gde su bile stotine turista. U trenutku kada je trčao pored „Trokodera“, na njega je pucao neko iz diskoteke, ali ga je metak promašio i uspeo je da uzvrati paljbu. Dva metka zarila su se u vrata diskoteke, a jedan automobil je oštećen od hitaca ispaljenih iz "Trokadera". Ubica je nastavio da trči ka groblju Gospoštine u centru Budve, gde mu se izgubio trag.

Na mesto pucnjave odmah je stigla policija, a teško ranjeni Inić prevezen je u kotorsku bolnicu, gde je smešten na odeljenju intezivne nege. Obavljen je uviđaj, a po saznanju da je Goran ubijen, u Budvu su doputovali njegovi otac i brat. U potrazi za ubicom, tri sata posle pucnjave su u Budvu pristigli i specijalci MUP-a Crne Gore, naoružani „dugim“ cevima. Blokirani su svi izlazi iz grada. Ubica, međutim, nije uhapšen.

Ćuti o nalogodavcu

Goran Pejović je u Budvu doputovao na odmor. Društvo su mu pravili Inić, koji inače živi u Novom Sadu, i dvojica prijatelja iz Beograda. Pejović nije imao dosije, a sa roditeljima i bratom živeo je povučeno i bio zaposlen u Fabrici za viklovanje motora na Vilusima.

Kalinić je dve godine kasnije u zagrebačkoj bolnici priznao da je trebalo da ubije Delića za veliku sumu novca, ali nije otkrio za koga niti da li mu je novac isplaćen.

Sretko je kasnije odbio da saopšti ko je naručio ubistvo Budvanina Ivana Delića, kada je greškom ubijen Nikšićanin Goran Pejović. Predstavnici crnogorskog tužilaštva su u nekoliko navrata putem zamolnice pokušali da dobiju odgovore od Kalinića, ali on nije želeo da odgovara na pitanja. Ni pokušaj srpskih tužilaca nije urodio plodom, pa je ovo pitanje i dalje bez odgovora.

Nesporno je dokazano da je Kalinić ispalio smrtonosne hice u nesrećnog mladića, koji je nastradao ni kriv ni dužan. Međutim, ime naručioca policiji nije poznato.

Po zamolnici upućenoj nadležnim pravosudnim organima Srbije, u dva navrata obavljeno je saslušanje Kalinića na okolnosti ubistva Pejovića u prisustvu crnogorskog tužioca i da je on oba puta koristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Zver "zemunaca" je trenutno u zatvoru "Zabela", u kom služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog mnogobrojnih zločina u kojima je učestvovao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike