Da li će poruke sa Skaj aplikacije biti dokaz na suđenju Belivuku i njegovoj grupi? Branioci tražili njihovo izdvajanje, a evo kad su dokaz!

22.07.2022

06:10

0

Pravnici saglasni da postupak ne može da se bazira samo na tome, već u sklopu sa ostalim dokazima

Da li će poruke sa Skaj aplikacije biti dokaz na suđenju Belivuku i njegovoj grupi? Branioci tražili njihovo izdvajanje, a evo kad su dokaz!
velja nevolja skaj - Copyright Ilustracija/24sedam/ATA

Odbrana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovih vojnika, kojima je počelo suđenje za ubistva, otmice, silovanje i nedozvoljeno držanje droge i oružja, na sve načine pokušava da obori glavni dokaz Tužilaštva za organizovani kriminal, a to su poruke sa Skaj aplikacije koje su članovi među sobom razmenjivali i u kojima su planirali brutalne likvidacije, ali i jedni drugima slali fotografije žrtava koje su ubili. Branioci su predložili da se izdvoje dokazi koji su prikupljeni sa Skaj aplikacije, jer su oni, kako tvrde, pribavljeni nezakonito i protivno našem Zakoniku o krivičnom postupku.

Poruke sa Skaj aplikacije koje su Belivuk, Miljković i njihovi najbliži saradnici razmenjivali direktno ih povezuju sa ubistvima, ali glavni adut odbrane je da su one pribavljene na nezakonit način, pa su tražili da se izuzmu iz predmeta.

O tome da li su poruke sa Skaj aplikacije validan dokaz i da li je njihovo pribavljanje u skladu sa našim Zakonikom o krivičnom postupku razgovarali smo sa bivšim sudijama i advokatima koji nisu direktno angažovani u potupku protiv zloglasnog klana.

Svi naši sagovornici saglasni su u tome da se te poruke, u određenim slučajevima, mogu koristiti kao posredan ili neposredan dokaz.

Prema rečima advokata Borivoja Borovića, to može da se koristi kao posredan dokaz.

Neoboriv dokaz

- Ovo je trenutno neka vrsta inicijative na osnovu koje je podignuta krivična prijava i samo po sebi ne može da se koristi kao jedini dokaz. Sa drugim dopunskim dokazima poput iskaza svedoka saradnika, raznim veštačenjima i slično predstavlja neoboriv dokaz protiv okrivljenih. Ta procedura jeste po ZKP. Ne znam kako je bilo u ovom slučaju, ali prema našem Zakoniku o krivičnom postupku neko može da bude na merama šest meseci. Posle toga, sve što je prikupljeno se uništava - objašnjava za 24sedam Borović.

Komunikacija preko Skaj aplikacije legalan dokaz u slučaju inspektora Stolića

Veće Specijalnog suda u Beogradu ui postupku protiv bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića i Beranca Filipa Golubovića, donelo je odluku da presretnuta komunikacija putem skaj aplikacije, koja je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, može da se koristi kao dokaz

Podsetimo, poruke presretnute preko skaja ključni su dokaz u mnogim predmetima, ali do sada sudovi nisu donosili odluku da li ona može da se koristi kao dokaz pribavljen na zakonit način ili ne.

- Odluka se odnosi samo na ovaj, ne na druge predmeta. Odbija se zahtev odbrane da ona ne bude korišćena. Mi smo razmatrali predlog i odlučili da ovaj dokaz prihvatimo. Smatramo da je pribavljen na zakonit način, zamolnicom od francuskih organa. Data je dozvola istražnog sudije iz Pariza za pribavljanje i ovo veće smatra da je pribavljen na zakonit način - rekao je sudija Zoran Šešić.

Postoji, kako kaže, veliki broj drugih dokaza na osnovu kojih se donosi odluka.

Antonio Ahel/ATAImages
 

- Što se tih poruka tiče ispituje se njihova referentnost, referentnost osoba, verodostojnost svega, a to može samo tokom suđenja saslušavanjem veštaka - tvrdi Borivoje Borović.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega, inače nekadašnji sudija, Miroslav Todorović. On dodaje da osoba može da se prati ukoliko je to državni interes i da postoje posebne radnje posmatranja i praćenja koje se sprovode putem međunarodne pravne pomoći i to je regulisano zakonom.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

- Svakako da postupak ne može da se bazira samo na tome,već samo u sklopu ostalih dokaza. Srbija je članica međunarodnih organizacija za sprečavanje teških krivičnih dela i terorizma poput Interpola, EUROPOL-a i drugih. Samim tim može da zatraži pomoć od bilo koje od  država članica. Takođe, saradnja je regulisana i sporazumom između dve države - kaže Todorović.

Ključan uvid u telefon

Advokat Ivan Bajazit, takođe bivši sudija, objasnio je da ukoliko se to dešifruje i uradi sa mobilnim ili kriptovanim telefonom. odnoslno ako se uradi uviđaj u taj telefon i forenzička analiza telefona, onda se te poruke mogu koristiti i jesu dokaz u krivičnom postupku.

ATA Images/Pixabay/Printskrin
 

- To ne moižete da obarate iz procesnih razloga nikako, u smislu nema naredbe i slično, jer to nije prisluškivanje. Prisluškivanje su razgovori. Transkripti razgovora ne mogu da se upotrebljavaju bez odgovarajuće naredbe suda, a što se poruka tiče može zato što je to malo premošćeno na jedan malo pravno, ajde da kažem, neprirodan način da bi upravo mogli da se retroaktivno koriste kao dokaz - kaže za 24sedam advokat Ivan Bajazit.

Prema rečima našeg sagovornika, ako vam neko zgrabi telefon, oduzme i upotrebi ga u krivičnom postupku, a pre toga nije bila naredba suda, može da se traži listing od operatera, po dobijenom listingu mogu da se utvrde bazne stanice, može da se utvrdi koliko je bilo kojih poziva i kakve su poruke.

- Sve te poruke mogu da se skinu. Ne ulazim u sadržaj poruka. Nebitno je da li su te poruke šidrovane i na koji način će one da budu dešifrovane, kao ni njihov sadržaj. Bitan je telefon. To jeste dokaz - zaključuje Ivan Bajazit.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike