Kakva je veza između Titovog generala i ubijenog vođe navijača: Leže jedan pored drugog! Peko osnovao Partizan, Sale Mutavi ga zakopao

30.07.2022

06:55

1

Dapčević je bio načelnik Generalštaba, a Stanković pokušavao da organizuje tribinu njegovog kluba

Kakva je veza između Titovog generala i ubijenog vođe navijača: Leže jedan pored drugog! Peko osnovao Partizan, Sale Mutavi ga zakopao
peko dapcevic sale mutavi groblje copy - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Wikipedia

Na beogradskom Novom groblju, svojevrsnom muzeju na otvorenom, gde počivaju najveća imena srpske istorije, sahranjen je i ubijeni vođa Partizanove navijačke grupe “Janičari” Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, i to, slučajno ili ne, tik uz grobnicu u kojoj počiva Titov general Peko Dapčević.

Iako su, živeći u različitim vremenima, vodili potpuno suprotne živote, jedno im je ipak zajedničko, zbog čega se i pitamo da li je reč o pukoj slučajnosti, ili možda i nije.

24sedam/Goran Sivački
Peko Dačević i Sale Mutavi počivaju jedan pored drugog

Naime, zajedničko im je to što su obojica bila vezana za Partizan, Peko Dapčević kao osnivač ovog sportskog društva, a Sale Mutavi kao vođa Paritzanove navijačke grupe “Janičari”, iz koje su se, nakon njegovog ubistva, izrodili “Principi”, najmonstruozniji kriminalni klan predvođen Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Dapčević je svojevremno ispričao kako je osnovan FK Partizan.

- Većina nas, mladih generala, koja je igrala i volela fudbal, okupila se i dogovorila da osnujemo fudbalski klub. Oko imena nije bilo natezanja: bili smo partizani, i bilo je najprirodnije da se naš klub zove Partizan - rekao je on.

Peko Dapčević bio je partizanski vojskovođa iz Drugog svetskog rata, zapovednik Druge proleterske divizije koja je izvojevala bitke na Neretvi i Sutjesci.

Septembra 1944. godine komandovao je Prvom armijskom grupom, koja je izvela operacije za oslobođenje zapadne Srbije i Beograda.

Pre rata borio se kao dobrovoljac protiv fašizma u Španiji.

Od 1946. do 1948 godine završio je Višu vojnu akademiju “Vorošilov” u Moskvi, a posle povratka iz Sovjetskog Saveza, od 1953. do 1955. godine, bio je načelnik Generalštaba JNA. Preminuo je februara 1999. godine u Beogradu.

24sedam/Goran Sivački
Epitaf na Stankovićevom spomeniku

S druge strane, biografija Aleksandra Stankovića mnogo je skromnija i, pre njega, mnogo puta već viđena.

Bio je jedan od navijača FK Crvena zvezda, a potom je prešao na južnu tribinu, kod “grobara”, i nametnuo se kao jedan od vođa. Osnovao je navijačku frakciju “Janičari”, koja je zavladala tribinama, a ubrzo i ulicama Beograda.

Ubijen je 13. oktobra 2016. godine, nakon što je izašao iz teretane u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Seo je u auto, a napadač, koji do danas nije uhapšen, istrčao je iz mraka i u njega ispalio 60 metaka iz "kalašnjikova". Iako je imao pancir, on ga nije sačuvao, jer su mu ubice pucale direktno u glavu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike