Kako je presuda bivšem inspektoru SBPOK-a oborila glavni adut odbrane Belivukove ekipe?

16.07.2022

18:40

0

Odluka je na Apelacionom sudu

Kako je presuda bivšem inspektoru SBPOK-a oborila glavni adut odbrane Belivukove ekipe?
belivuk miljković stolić (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Antonio Ahel/ATA Images/E-Stock

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je juče suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića (36) na kaznu zatvora od dve godine i pet godina zabrane rada u organima bezbednosti, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Navodi se da je informacije o Belivukovom klanu slao Berancu Filipu Goluboviću, a da je za to dobijao novčanu naknadu od 500 evra. Čuven je deo prepiske: "Velja se dobro drži ne govori ništa" koju je on preko "Skaj" aplikacije poslao Goluboviću.

S tim u vezi, za presudu Stoliću bili su ključni dokazi pribavljeni putem aplikacije "Skaj" koju je koristio on, ali i Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 28 članova njihove organizovane kriminalne grupe. Čitava odbrana tima advikata okupljena oko njih, koji su u svojim uvodnim rečima pred sudijama Specijalnog suda u Beogradu to i potvrdili, zasniva se na tome da su svi podaci sa pomenute aplikacije prikupljeni protivzakonito i da zbog toga nisu validni.

Nikola Ristović, advokat Veljka Belivuka i još dvanaestorice okrivljenih, prvi je od odbrane izneo svoju uvodnu reč koja je trajala dva sata i većina advokata se na njegove reči samo i nadovezala. On je nakon svog izlaganja objasnio šta je to što bi okrivljenima moglo da donese eventualnu  oslobađajuću presudu.

- Odbrana je predložila da se izdvoje dokazi koji su prikupljeni sa "Skaj" aplikacije, preko međunarodne pravne pomoći u Francuskoj, jer su oni pribavljeni nezakonito i protivno našem Zakoniku o krivičnom postupku - rekao je Ristović i podsetio da Francuzi nemaju pravo na istragu srpskih državljana, a pogotovo ne protiv neograničenog broja NN lica a ne protiv konkretnog lica.

Njegovog stava je i ostatak tima odbrane,kao i advokat Marka Miljkovića Vladimir Petrović koji je istakao da protiv Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, koje i on brani, nema dokaza koje bi sud mogao da prihvati kao zakonite.

On je istakao i da bi onda trebalo da se osude svi oni protiv kojih su dokazi nezakonito pribavljeni.

Međutim, sud je prvostepenom odlukom svakako osudio bivšeg inspektora SBPOK-a na zatvorsku kaznu, upravo na osnovu dokaza sa "Skaj" aplikacije.

Advokati uključeni u ovaj slučaj ipak smatraju da Apelacioni sud, prema ZKP-u i Ustavu Republike Srbije, ne bi smeo da prihvati presudu koja je zasnovana  na nezakonito pribavljenim dokazima.

- Na apelaciji je da donese odluku. U slučaju nekadašnjeg inspektora Stolića podaci sa "Skaja" su presudili, ali nije sigurna kako su oni pribavljeni i ko ih je pribavio. Odbrana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i čitave grupe svakako se zasniva na tome i dalje. Ukoliko oni na osnovu tih dokaza mogu da budu prvostepeno osuđeni, Apelacioni sud tako nešto ne bi trebalo da dozvoli po svim zakonima naše zemlje - rečeno je za 24sedam.

Miljković i Belivuk/Pink/Printscreen
 

Podsetimo, Veljko Belivuk, Marko Miljković i još 28 pripadnika kriminalne grupe, koji su se, kako sumnja tužilaštvo, formirali kako bi pod paravanom navijačke grupe Principi vršili razna krivična dela i tako preuzeli primat u podzemlju optuženi su najteža krivična dela, ubistva, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, otmice, drogu i silovanje.

Svi okrivljeni su, kada su se izjašnjavali o krivici, negirali izvršenja krivičnih dela osim Srđana Lalića koji je priznao sve i izneo svoju detaljnu odbranu

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike