Optuženi kojima su branioci rekli ne: Jedan advokat odbio milion evra od ratnog zločinca, drugi bi za iste pare stao iza Belivuka!

13.04.2022

18:45

0

Advokati Toma Fila, Borivoje Borović, Viktor Gostiljac i Miroslav Šera Todorović o profesiji, kodeksu i svojoj savesti

Optuženi kojima su branioci rekli ne: Jedan advokat odbio milion evra od ratnog zločinca, drugi bi za iste pare stao iza Belivuka!
advokati - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Ilija Glišović (21), osumnjičen da je nožem ubio roditelje Milana i Slađanu, kao i dedu Sretena, pre nego što je prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, izrazio je želju da ga brani poznati čačanski advokat Ivan Čvrkić. Advokat je potom rekao da još nije doneo odluku o tome da li će ga braniti, kao i da nije moralno izopačena osoba koja bi se radovala takvom slučaju i takvom zločinu. O tome da li su ikada odbili neki slučaj, i zašto, ako jesu, razgovarali smo sa poznatim našim braniocima.

Poznati beogradski advokat Toma Fila za 24sedam ranije je rekao da bi debelo razmislio da li bi branio Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovu organizovanu kriminalnu grupu. Ubistva za koja Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti 30 osoba u slučaju Belivuk, Fili su lično veoma gnusna, ali bi po kodeksu profesionalne advokatske etike bio dužan da prihvati odbranu.

24sedam/Goran Sivački
 

– Ako me iskreno pitate, ne znam šta bih odlučio. Imao bih dilemu. Profesionalna etika kaže da advokat mora da prihvati slučaj bez obzira na to koliko se on njemu lično ne dopada. Da mi je predmet ponuđen dobro bih razmislio, a moja odluka, iskreno, zavisila bi od honorara koji bih dobio kad bih prihvatio odbranu – rekao je za 24sedam Toma Fila.

Prema njegovim rečima, u svojoj bogatoj karijeri odbio je odbranu u dva slučaja. Prvi kome je uskratio pomoć bio je čovek u Crnoj Gori koji je silovao devojčicu od šest godina, a zatim je zadavio i zapalio. Drugi je bio silovatelj sopstvene majke u Beogradu. Ti zločini kosili su se sa njegovom ličnom etikom, gnušao ih se i nije želeo da brani u tim slučajevima.

Njegov takođe poznati kolega advokat Borivoje Borović za 24sedam kaže da je i on odbio odbranu u dva slučaja, i to uglavnom zbog načina na koji su u jednom brat okrivljenog, a u drugom sam okrivljeni govorili o tim zločinima.

Odbio honorar od milion evra

- Prvo je bilo ubistvo žene, dečaka i psa. Reč je o čuvenom slučaju iz Pohorske. Došao je brat ubice, koji je i sam sada u zatvoru zbog gnusnih zločina, da me angažuje. Način na koji je o tome govorio, bez emocija, sa mnogo surovosti, bio je dovoljan da odbijem taj slučaj - kaže za 24sedam Borović.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Drugi slučaj koji je čuveni advokat odbio bila je odbrana u slučaju ratnog zločina u Višegradu, i to za honorar koji bi retko koji branilac odbio.

- Bila je to odbrana Lukića u Hagu u predmetu u kome su silovane, spaljene i ubijene žene u Višegradu. Branio sam tada u slučaju "Vukovarska trojka", ali sam par puta prisustvovao i suđenju za zločine u Višegradu. Čuo sam svedočenje jedne od tih žena koje je bilo više nego potresno. Lukić me je pitao da ga branim i ponudio mi sumu koju bi retko ko odbio. Radilo se o milion evra. Po kodeksu, trebalo je da prihvatim, ali način na koji je on pričao o tome i kako je razgovarao o tim zločinima potpuno me je odbio, i to sam mu i rekao. Psihologija sudskog postupka za mene je vrlo važan segument - objašnjava advokat Borović.

Advokat Viktor Gostiljac, koji je svojevremeno branio ubicu Tijane Jurić, kaže za naš portal da nije imao takve slučajeve u karijeri u kojima bi bio prinuđen da odbije odbranu.

Brani se čovek

- U advokaturi se ne brani krivično delo, već čovek. Meni nisu dolazili u karijeri takvi slučajevi. Svakako je važno da zakon ne bude na štetu čoveka. Advokat ne može da brani bez emocije ili strasti. Za mene lično, mnogo su gnusnija krivična dela razbojništva u kojima neko nekome upadne u kuću, muči ga i ubije, i to sve zbog novca, nego zločini podstaknuti seksualnim motivom gde je osoba bolesna i ne može da kontroliše seksualne nagone. Sa druge strane, ako zavirimo u prošlost, svi najveći naši advokati, poput Veljka Guberine, Milana Vujina i drugih, to su postali upravo na takvim predmetima. Ne može da se bira - kazuje za 24 sedam Viktor Gostiljac.

Viktor Gostiljac, Youtube printscreen
 

Miroslav Šera Todorović, advokat i nekadašnj sudija krivičar Okružnog suda u Beogradu, kaže da u karijeri nikad nije nikoga odbio da brani.

- Advokatski kodeks nalaže da moramo da branimo svaku osobu, čoveka i da mu pružimo pomoć. Sa druge strane, lično smatram da i u najvećem zločincu ima nešto dobro. Poštujem kodeks koji je i pisan u skladu sa jevanđeljem. Jevanđelje kaže da ne možemo da se odreknemo svoje braće, sabraće i da se odreknemo čoveka - kaže Miroslav Todorović za 24sedam.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Prema njegovim rečima, branilac se ne solidariše sa zločincem niti podržava zločin, već je uloga branioca da utvrdi motive, uđe u um i svest, da prodre u odnos žrtve i ubice i sve sagleda, a prema svojoj svesti i savesti odluči o odbrani određene osobe.

- Svako ljudsko biće ima pravo na odbranu - tvrdi Miroslav Todorović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike