Imena i nadimke ostavili u amanet! Milenkoviće "proslavili" prethodnici, a jednog kriminalca zovu kao bivšeg šefa BIA!

28.06.2022

19:10

0

Neke povezuje porodica, neke dela, a neke samo imena

Imena i nadimke ostavili u amanet! Milenkoviće "proslavili" prethodnici, a jednog kriminalca zovu kao bivšeg šefa BIA!
kriminal Mali Senta Mali Goksi Džoni sa Vračara - Copyright Pixabay MUP Printscreen/Facebook/G.A.

Ime nekadašnjeg načelnika Odeljenja za borbu protiv narkotika UKP Beograd Slobodana Milenkovića, u centru je dešavanja od kada traju optužbe bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović i aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića koje upućuju jedno drugom. Milenković se našao na meti Hrkalovićeve zbog afere "Jovanjica" koju je otkrio, dok ona tvrdi da se on i sam "bavi prodajom narkotoka". U medijskim naslovima se retko može pročitati njegovo puno ime i mnogo je poznatiji po nadimku Mali Senta.

Mali Senta je nadimak dobio po svom ocu Senti Milnekoviću, koji je, između ostalog, čuvao nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Senta Milenković je preminuo 2016. u 61. godini u Kliničkom centru u Beogradu, od posledica svinjskog gripa, a njegovog sina i danas svi zovu po njemu.

I drugi nadimci su se učvrstili, pa je tako uz ime i prezime koje glasi Dejan Milenković, neizostavno da se doda nadimak Bagzi. Ovu "tradiciju" je pokrenuo nekadašnji pripadnik zemunskog klana, a nastavio bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije.

Bagzi, od kojeg je sve krenulo, bio je svedok saradnik u slučaju koji se vodio protiv zemunskog klana, ali dok je bio isključivo njihov čovek, bio je čovek za sve. Nekad najpouzdaniji saradnik Ljubiše Buhe Čumeta, počeo da sarađuje isključivo sa Spasojevićevom grupom, a kasnije je kao svedok saradnik ispričao mnogo o svojoj ulozi u klanu i njihovim (ne)delima.

Dejan Milenković Bagzi, koji je ovaj nadimak nasledio, smenjen je početkom septembra 2020. godine sa mesta načelnika Službe za posebne istražne metode, koja deluje u okviru UKP-a, a na toj funkciji je bio od 2015. godine.

Profimedia
Dejan Milenković Bagzi

On je optužen da je zajedno sa Dijanom Hrkalović, optuženom za trgovinu uticajem, zloupotrebio položaj tako što je otežao prikupljanje dokaza protiv Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića, i učestvovao u uklanjanju dela razgovora pokojnog advokata Dragoslava Ognjanovića i ubijenog Dragoslava Miloradovića u kom su pominjali Dijanu Hrkalović.

ATA Images/Printscreen/Pixabay
Dijana Hrkalović i Dejan Milenković Bagzi

Još jedan nadimak gde oni koji ga nose nemaju nikakve veze jedan sa drugim je Goksi. Nadimak je vezan za ime Goran, ali je počeo i redovno da se upotrebljva od nadimka čuvenog Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš.

Goksi je bio dobar drug Aleksandra Kneževića Kneleta i često su zajedno išli u akcije. Ubila su ga dva policajca 1995. godine i zbog te likvidacije osuđeni su na po 20 godina. Ipak, sećanje na Goksija i dalje traje.

Jedna od verzija vezana za Goksija je da su se Voždovčani udaljili od njega jer je bio previše ekstreman čak i za njih. Smatrali su da pravi probleme i onde gde ih nema.

Njegov "naslednik po nadimku" je i Mali Goksi. Mladić Goran Atanasković (21), teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila početkom maja u beogradskom naselju Vinča, a preminuo je posle mesec i po dana u komi u Urgentnom centru.

Printscreen/Facebook/N.i.
Goran Atanasković Mali Goksi

Policija još uvek traga za njegovim ubicom, a uprkos rečima njegove majke da Mali Goksi nije imao nikakve veze sa kriminalom, sumnja se da je upravo rasturanje narkotika ovom mladiću došlo glave.

Razlog očigledan...

Kad se na nadimke "žestokih momaka" doda Ludi, vrlo je jasno zbog čega je to tako, pa ih srpsko podzemlje broji bar dvojicu, Ludog Đoleta i Ludog Džonija.

Prvi je bio Đorđe Bladojević, koji je sa razlogom dobio nadimak Ludi Đole. Bio je poznat po tome što je uvek bežao policiji, iako ga je u jednom trenutku opkolilo čak 100 policajaca. Ludi Đole je uglavnom reketirao lokale i prodavnice, ali je i pucao na vlasnike, bacao im bombe i prebijao ih. Bežao je u Italiju i Grčku, ali nikada nije uhvaćen, ni kada se posle svega vratio u Beograd. Ubio ga je nepoznati počinilac iz kola u pokretu 2. juna 1998. godine dok je Đole vozio motor Požeškom ulicom na Banovom brdu.

Drugi "ludak" je dobro poznat sadašnjoj javnosti kao Ludi Džoni ili Džoni sa Vračara. U pitanju je Nikola Vušović, koji je označavan kao vođa "vračarskog klana", blizak saradnik Veljka Belivuka i "srpska veza" crnogorskog "kavačkog klana". Prošle godine je uhapšen u Dominikanskoj Republici, ali je pod nejasnim okolnostima pušten na slobodu.

Ptrintscreen/MUP
Nikola Vušović, Džoni sa Vračara

On se dovodi u vezu sa mnogim zločinima koji se pripisuju "kavčanima" i Veljinom klanu, a poslednje su spekulacije da je planirao likvidaciju načelnika beogradske policije Veselina Milića i to po nalogu Radoja Zvicera.

Kapetani

U ovom sistemu nadimaka neizostavni su i "Kapetani", a dvojica koji su spominjani u medijima, i to kao pripadnici "škaljaraca" su Jovan Đurović i Mile Radulović.

Prvi Kapetan sa čijim smo likom i delom upoznati jeste brat ubijenog vođe barskog klana i bliskog saradnika Luke Bojovića, Luke Đurovića. Jovan je na meti atentatora, uglavnom "kavčana", bio čak četiri puta. Prvi put je grob njegovog brata Luke dignut u vazduh 2016. godine, a nezvanične informacije ukazivale su na to da je eksploziv aktiviran daljinski, a meta su, navodno, bili članovi porodice Đurović, za koje se očekivalo da će grob posetiti na Zadušnice.

U Baru 2017. godine, Jovan je sedeo sa prijateljem Dejanom Borovićem, kada je Borović ranjen u ruku. Upucao ga je nepoznati pucač iz kola u pokretu, a sumnjalo se da je pogođen greškom, te da je Jovan bio meta napada. Ranjen je još jednom kada je sa Goranom Savićem sedeo u piceriji u Amsterdamu. Savić mu je praktično spasio život pošto je ubica hladnokrvno prišao njihovom stolu i otvorio vatru, a Savić se telom isprečio ispred Đurovića.

U avgustu 2018. godine na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Baru, pronađena je eksplozivna naprava nasred ulice koja je, kako je utvrdila istraga, otpala sa Jovanovog automobila. Kako eksploziv težak pola kilograma nije aktiviran, pretpostavlja se da je spletom okolnosti izbegao da njegov auto bude dignut u vazduh.

Foto: Pink / Printscreen
Mile Kapetan i Marko Miljković

Nažalost, drugi kapetan nije uspeo da izbegne smrt. Njemu su, kako se sumnja, presudili članovi Belivukovog klana, kada su u Crnoj Gori iskoristili njegov telefon za komunikaciju sa "škaljarcima", a zatim ga hladnokrvno ubili.

Jedan uhapšen, drugi hapsio

Vladan Parađin zvani Bracanović uhapšen je u policijskoj akciji Lutka sprovedenoj u Bosni i Hercegovini kada su slobode lišene ukupno 32 osobe. Prvooptuženi je bio poznati kriminalac sa Pala, Darko Elez, a sa njim i pripadnici SIPA, Granične policije BiH i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ipak, Parađin je odlučio da svoj nadimak podeli sa nekadašnjim šefom BIA Miloradom Bracanovićem. Iako ova lica nemaju nikakve veze jedno sa drugim, povezuju ih imena.

Za pravog Bracanovića kažu da je rođen u službi, kao obaveštajac. Odlikovan je za hrabrost i čuvao mnoge tajne, a znao je svašta o ubistvu premijera Zorana Đinđića, Crvenim beretkama, ubistvu novinara Slavka Čuruvije...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike