Da li će Milenko Cvijović braniti Marka Miljkovića? Osudio Arkanove ubice, naviknut na teške procese!

16.06.2022

23:29

0

Autor: 24sedam

Nekadašnji sudija sada advokat nije još odlučio da li će braniti drugog čoveka Belivukovog klana

Da li će Milenko Cvijović braniti Marka Miljkovića? Osudio Arkanove ubice, naviknut na teške procese!
Facebook/Legende90

Advokat, nekadašnji sudija Milenko Cvijović, nije još potpisao punomoćje Marku Miljkoviću i nije još odlučio da li će da ga brani. Protiv Miljkovića je postupak bio izdvojen, a u postupku pred Specijalnim sudom, dobio je advokata po službenoj dužnosti. Miljković je, da podsetimo, optužen da je sa Veljkom Belivukom organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za sedam ubistava.

Ima nekoliko razloga zašto bi Cvijović bio dobar izbor za braniocu optuženom Miljkoviću. Pre svega, to je sudija Višeg suda koji ima višedecenijsko iskustvo i zna kako ceo pravosudni sistem funkcioniše.

U svojoj karijeri Cvijović je vodio i završio neke od najkomplikovanijih slučajeva koji su u to vreme bili novost za srpsku policiju, tužilaštvo i sudstvo, a to su predmeti iz oblasti organizovanog kriminala i to neki od kojih su mnoge sudije bežale glavom bez obzira. To su teški slučajevi, često sa mnogo optuženih i još više dokaza, teški za vođenje i još teži za presuđivanje.

Milenko Cvijović će ostati upamćen i kao sudija koji je osuđujućom presudom završio jedan od prvih pravih velikih mafijaških suđenja, postupak ubicama Željka Ražnatovića Arkana.

Komandant Srpske dobrovoljačke garde, lider Stranke srpskog jedinstva, vlasnik Obilića i najuticajniji bos u srpskom podzemlju, ubijen je 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental". Odmah je bilo jasno da je u pitanju mafijaški obračun, a u pucnjavi je ranjen i jedan od napadača. Da nije bilo tog ranjenog atentatora, za koga se kasnije ispostavilo da je Dobrosav Gavrić, i jednog policajca, bivšeg načelnika lozničke policije, Vojislava Jekića, koji je u međuvremenu ubijen, teško da bi do suđenja uopšte došlo.

E-Stock 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay
Marko Miljković

Suđenje je počeo sudija Dragoljub Đorđević, koji je doneo prvostepenu presudu, po tadašnjem, važećem zakonu po kojoj je Dobrosav Gavrić osuđen na 20, Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi na po 15 godina. Kasnije, kada je sudija Đorđević preminuo, pričalo se da ga je ovo suđenje "pojelo".

Postupak je počeo ispočetka, a predmet je dospeo u ruke Milenku Cvijoviću. Ali se situacija promenila. U septembru 2003. godine, iz proceduralnih razloga, osuđeni za ubistvo Arkana, Mandića i Garića pušteni su da se brane sa slobode i naravno pobegli.

Milenko Cvijović je izrekao ozbiljne zatvorske kazne. Direktni izvršilac Dobrosav Gavrić dobio je 35 godina, Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi po 30 godina. Na pet godina zatvora zbog pomaganja počiniocima posle ubistva osuđen je Dejan Pitulić, a na pet i po  Đorđe Grubačić. Vujadin Krstić osuđen je na četiri i po godine zatvora, a Stojan Ranković na tri.

Bonus video

Privatna arhiva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti