Marko Miljković - Mesar dobio advokata po službenoj dužnosti: Nastavljeno ročište pripadnicima krvavog klana Veljka Belivuka

15.06.2022

17:19

0

Na prethodnom ročištu predmet je razdvojen u odnosu na Miljkovića

Marko Miljković - Mesar dobio advokata po službenoj dužnosti: Nastavljeno ročište pripadnicima krvavog klana Veljka Belivuka
velja miljkovic ubistvo copy - Copyright Profimedia/Printscreen

U specijalnom sudu u Beograd danas je čitanjem optužnice nastavljeno pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za pet ubistava, trgovinu drogom, otmice, silovanje i nezakonito držanje i nošenje oružja.

Pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, počelo je saopštenjem sudije da je spojen predmet u odnosu na Belivuka, dok će u odnosu na Miljkovića, kome je danas ponovo dodeljen advokat po službenoj dužnosti, postupak biti najverovatnije spojen na narednom ročištu koje je zakazano za 5, 6. i 7. jul.

Na prethodnom ročištu predmet je razdvojen u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi, izabrani branilac još nije upoznao s predmetom, dok se Belivuk žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su obojica vraćena u pritvor. Belivuku je konstatovan visok pritisak, a nakon ukazane pomoći mu je bilo bolje, pa je bio spreman za nastavak jučerašnjeg suđenje.

Podignute nove optužnice

Sud je nedavno potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, protiv Belivuka, Miljkovića i još deset pripadnika njihove grupe. Ovom optužnicom oni se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine, i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine. Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori u utorak je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića i još dvojice zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan, koga su kasnije, kako se sumnja, ubili pripadnici "kavačkog klana".

Pripremno ročište odlagano je prethodno već nekoliko puta. Prvi put u martu zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put krajem aprila zbog hapšenja advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih. On je osumnjičen da je član kriminalne grupe Darka Šarića koju je Pljevljak, navodno, oformio tokom boravka u pritvoru.

Marko Miljković/Printscreen/Pink
Marko Miljković Mesar

Prethodno primpremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

Na ovom ročištu optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se, ukoliko ih sud prihvati, izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište, sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koji će biti javan, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Četvorica optuženih su u međuvremenu odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih. Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum s Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15, odnosno 14 godina zatvora, svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike