"Zatvorska sloboda" za vođe i njihove vojnike: Iz ćelija organizovali ubistva, oslobađali prijatelje, osnivali stranke i sklapali kumstva!

04.05.2022

06:00

0

Neke vođe zloglasnih klanove nisu mogle stvari da prepuste slučaju.

"Zatvorska sloboda" za vođe i njihove vojnike: Iz ćelija organizovali ubistva, oslobađali prijatelje, osnivali stranke i sklapali kumstva!
zatvor - Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Nedavno je u crnogorskim medijima odjeknula vest da su crnogorski zatvori zapravo ključni u regrutovanju članova kriminalnih klanova. Vođe organizovanih kriminalnih grupa u njima nalaze nove "vojnike", plaćaju im advokate i pružaju zaštitu, a jezgro krimi grupa čvrsto je povezano, najčešće porodičnim, prijateljskim ili kumovskim vezama. Međutim, nije Crna Gora posebna po ovim slučajema, pa Srbija nimalo ne odskače i podaci su identični. Dodatak je samo što pripadnici srpskog krimi miljea i kad su iza rešeteka ne prepuštaju stvari slučaju, pa naređenja dolaze ni manje ni više nego iz njihovih ćelija.

Kad se već pominju regrutovani vojnici kriminalnih klanova koji pred svojim vođom dok je na slobodi stoje mirno, prva adresa je zloglasni klan Veljka Belivuka i njegovog brata, prijatelja, kuma Marka Miljkovića.

Tako su i njihovi nekadašnji vojnici, a sada svedoci-saradnici svoja prijateljstva sklapali po zatvorima. Pravi primer toga su Bojan Hrvatin i optuženi Miloš Budimir koji su se upoznali u zatvoru. Hrvatin je robijao za ubistvo, a Budimir za drogu. Kada je Hrvatin izašao na slobodu 2020. godine, Budimir ga je spojio sa Nevoljom i Miljkovićem i tako su oni dobili još jednog vojnika.

Kumstva i prijateljstva u zatvorima sklapala su se širom regiona, a Srbiji najpoznatiji kriminalac sa Pala Darko Elez je svog prvo na vernost zakletog prijatelja, a kasnije najgoreg neprijatelja Đorđa Ždrala upoznao u zatvoru.

Ždrale je na jednom suđenju i ispričao sve o tom susretu koji se dogodio u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, gde je ležao pet godina, od 1996. do 2001. godine.

- Elez se uvek priklanjao jačoj strani, pa je tako prišao i meni nakon što je imao problema i dobio batine u zatvoru. Ipak, nikada nismo bili nešto posebno prisni, iako sam bio krsni kum njegovom sinu, na čemu je on insistirao, a ja nisam želeo da odbijem, jer to prema srpskim običajima ne valja odbijati- rekao je Ždrale.

Luka Bojović iz zatvora urgirao za "Pink pantera?

Krajem septembra 2019. godine, kako se sumnja, Luka Bojović je namenio šest kilograma kokaina za oslobađanje Ivana Adrovca iz švajcarskog zatvora.

Oslobađanje Adrovca, inače jednog od vođa pljačkaške bande "Pink Panter", Bojović je, navodno, naredio iz zatvora u Španiji, a ovo oslobađanje trebalo je da izvede albanska ekipa.

- Informacije koje smo dobili iz beogradskog podzemlja već odavno ukazuju na veoma specifičnu vezu Bojovića i Adrovca, a poslednja saznanja ukazuju da je Bojović lično organizovao da se Adrovac izvuče iz zatvora. Za ostvarenje plana bila je angažovana veoma jaka ekipa albanske mafije, sa kojom je Bojović uspostavio kontakt u zatvoru u Španiji. Oni su dobili zadatak da izvuku Adrovca iz zatvora i za tu uslugu je trebalo da budu plaćeni u robi, odnosno kokainu. Ovih šest kilograma narkotika koji su zaplenjeni u Švajcarskoj bili su poslati za plaćanje albanskim mafijašima. I verovatno je to bio samo deo robe predviđene za plaćanje- rekao je te godine izvor "Ekspresa" iz srpskih bezbednosnih službi.

Guardia Civil
 

Takođe, stručnjaci španskih obaveštajnih službi su u julu 2021. godine objavili podatke gde ne isključuju mogućnost da balkanskim klanom vlada upravo Luka Bojović, iako je na robiji u Valensiji.

Na teritoriji Španije aktivno je više od stotinu kriminalnih grupa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Slovenije i Severne Makedonije.

- Podaci španskog obaveštajnog centra za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala kažu da se bande s Balkana često kriju u Španiji, a, osim toga, i uspešno distribuiraju narkotike. Međutim, holandske i francusko-alžirske grupe primetile su tu moć, koju najviše imaju Srbi, i žele prevlast nad tim tržištem, pa su osmislile pakleni plan kako da Španiju očiste od Balkanaca. Zbog toga su na španskim ulicama česte pucnjave i otmice, kao i druga nasilna dela - rekao je ranije izvor iz istrage za lokalne medije.

Šarić osumnjičen da je naređivao ubistva dok je bio iza rešetaka

Narko bos Darko Šarić koji je pre mesec dana uhapšen u spektakularnoj akciji u njegovoj vili u Ulici Baje Pivljanina na beogradskom Dedinju sada je navodno osumnjičen da je iz zatvora naručio likvidacije istaknutih "škaljaraca" Alana Kožara i Damira Hodžića na Krfu, a odranije se sumnjalo da su te likvidacije izveli "kavčani" po Zvicerovom naređenju, pa se tako i ova dva velikana balkanskog podzemlja dovode u vezu.

On je, kako se sumnja, putem aplikacije Skaj organizovao ubistva Hodžića i Kožara, ali i svog bliskog saradnika u trgovini kokainom iz Južne Amerike, Milana Milovca koji je likvidiran u Ekvadoru.

Milan Milovac zvani Cigla, inače državljanin Hrvatske, bio je blizak saradnik Darka Šarića i u Srbiji je kao pripadnik Šarićeve kriminalne grupe bio osuđen na 11 godina zatvora. Posle predaje Šarića 2014. godine, Milovac je preuzeo vođstvo nad klanom. Srbija je za njim još 2010. godine raspisala Interpolovu poternicu, ali je on nestao i o njemu se ništa nije znalo 11 godina, dok se nije otkrilo da je likvidiran u Ekvadoru pod nepoznatim okolnostima 12. januara 2021. godine.

Joca Amsterdan iz zatvora osnivao stranku

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, planirao je 2016. godine da osnuje političku stranku koju je nazvao Srpska osuđenička stranka (SOL), a glavni program njegove partije bila bi borba za veća prava osuđenika.

Njegov advokat, Dragoš Cukavac, tada je potvrdio ovu informaciju i rekao da Jocić ide isključivo na socijalni program.

- On ne želi da se bori protiv sadašnje vlasti, niti da bude oponent nekoj partiji. Isključivo ide na socijalni program. Na osnivanje partije ga je potaklo iskustvo iz holandskog zatvora, u kojem su osuđena lica posjećivali politički funkcioneri -  rekao je Cukavac.

Miljković i Belivuk organizovali ranjavanje na Lešću, pa slali poruke konkurenciji?

Marko N. (24), koji je nedugo posle hapšenja Veljine grupe, ranjen na groblju Lešće u Beogradu bio je u prijateljskim odnosima sa ubijenim vođom Partizanove navijačke grupe Alkatraz, Ljubomirom Markovićem Kićom (37). Zbog tog prijateljstva jedan pravac istrage bio je usmeren i ka toj činjenici, da se Velji Nevolji i njegovoj ekipi nikako nije sviđalo što je Kića planirao da preuzme tribinu, ali ni to da se njegovi prijatelji šetkaju na slobodi.

- Istraga pucnjave na groblju ide u nekoliko pravaca. Istražitelji za sada ne isključuju ni mogućnost da je napad na Lešću povezan sa likvidacijom Markovića i sa sukobom koji je on navodno imao sa ekipom Veljka Belivuka- rekao je za medije tada izvor iz istrage.

Tanjug/Rade Prelić
 

Takođe, važnu ulogu u istrazi je igralo i to što je u ćeliji Marka Miljkovića, koji je zajedno sa Veljkom Belivukom, uhapšen tog 4. februara, pronađen telefon koji je navodno koristio kako bi svojim ljudima koji nisu uhapšeni u velikoj akciji, ali i konkurenciji, poslao poruku.

On je tada svima stavio do znanja da, iako su iza rešetaka su oni "još u igri", ali nije utvrđeno i da li je ranjavanje Markovićevog prijatelja organizovano putem tog telefona, ili bilo kojim drugim putem od strane Veljine grupe.

Ipak, vođe ovog zloglasnog klana umalo da budu žrtve i to atentata koji je planiran iz ćelije u crnogorskom istražnom zatvoru Spuž. Crnogorski istražitelji su u januaru 2021. godine utvrdili su da Janko Vukadinović, visokopozicionirani član škaljarskog klana, koordiniše ekipu koja je trebalo da likvidira Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Policija je plan osujetila, jer su Belivuk i Miljković bili pod budnim okom policije, ali Vukadinović je iako se godinama nalazi u zatvoru uspeo da okupi ekipu koja bi obavljala krvave poslove.

Sinanov sin pozivao na megdan dok robija jer je čoveku razbio glavu

Sin pokojnog pevača Sinana Sakića, Rašid Sakić poznatiji kao Ćelo, koji u zatvoru Sremska Mitrovica služi kaznu od tri godine zbog razbojništva, poslao je pismo medijima u kom, pored ostalog, navodi da "želi jednom za svagda da stavi tačku na priču o odnosu sa Kristijanom Golubovićem".

Kako je naveo u rukom pisanom pismu na tri strane kako je primetio da se on između redova provlači u izjavama Kristijana Golubovića, kriminalca iz devedesetih i rijaliti učesnika, kao neki marginalni tip.

- Pristao sam da sa njim radim parter, u čemu sam ga porazio akimurom, naterao ga na tapkanje (brazilska điu đica, rvačko bacanje). Tvrdim da sam i sada spremniji od njega i da uvek možemo raditi parter, jer ne vidim ništa loše u tome, jer to gledam kao jednu vrstu sporta - napisao je Sakić.

24sedam/Goran Sivački
 

Ali je potom dodao da, ipak ne želi da se "prepucava" preko novina, jer mu je to ispod časti i da bi voleo da to njih dvojica reše "oči u oči, jednom za svagda".

Međutim, zanimljivo je i da njih dvojica poznanstvo vuku iz zatvora, jer je Sinanov naslednik izjavio da "Kristijana Golubovića poznaje, jer su pre 10 godina zajedno robijali".

Zvicerovi atentatori iz ukrajinskog zatvora planirali likvidaciju čelnika crnogorskog tužilaštva

Stefan Đukić, jedan od atentatora na vođu “kavčana” Radoja Zvicera u Kijevu, planirao je pre dve godine da iz ukrajinskog zatvora podmiti visoke funkcionere tada formirane nove Vlade kako bi bio oslobođen za najteža krivična dela za koja se terete u Crnoj Gori.

Naime, organizatore iz ukrajinskog zatvora Stefana Đukića i Emila Tuzovića, specijalni tužioci sumnjiče da su planirali likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog saradnika Saše Čađenovića, policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokića, prebijanje sudije Biljane Uskoković, kao i “hapšenje” i ubistvo tri građanina. Sve ovo u cilju smene ljudi u sudu, a navodno su obezbedili i milion evra mita za one koji bi ih zamenili i njih oslobodili krivičnih odgvornosti za koje se terete.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike