I oni čitaju, zar ne? Dileri čitali "Nebesku Srbiju", a pokojni Kosmajac u trenutku hapšenja u knjizi "Šarić" stigao do poglavlja o sebi!

01.05.2022

18:45

0

I pojedinci s one strane zakona vole pisanu reč i čitaju knjige različitih žanrova

I oni čitaju, zar ne? Dileri čitali "Nebesku Srbiju", a pokojni Kosmajac u trenutku hapšenja u knjizi "Šarić" stigao do poglavlja o sebi!
zatvor knjige - Copyright Profimedia Pixabay

Pre nekoliko dana beogradska policija je u dve odvojene akcije zaplenila oko kilogram heroina i oko kilogram kokaina i uhapsila pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Tokom pretresa stana jdnog od osumnjičenih na radnom stolu, pored kompjutera, zatečena je i knjiga pod nazivom "Nebeska Srbija i sveta Rusija".

Foto: MUP Srbije
 

Iapk, najbolji primer da i pojedinci s one strane zakona vole pisanu reč, što su policijske kamere takođe zabeležile, jeste trenutak od pre nekoliko godina kada su policijski specijalci u gluvo doba noći upali u lukuszno zdanje sada pokojnog Dragoslava Kosmajca na Zvezdari da bi ga uhapsili i obavili pretres. U trenutku hapšenja na radnom stolu zatečena je tek odštampana knjiga Stevana Dojčinovića "Šarić"- koja se bavila time kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu.

 

Dragoslav Kosmajac M. M./ATAImages
 

Kako su mediji tada pisali, na snimku MUP-a nastalom tokom ove specijalne policijske akcije videla se Dojčinovićeva knjiga koja je bila otvorena na pola na stolu. Dojčinović je u toj knjizi između ostalog pisao i o Kosmajcu, tako da nije isključeno da je Kosmajac čitao upravo to poglavlje kada je bio uhapšen.

Giška čitao Sveto pismo

Takođe, na društvenim mrežama, isplivala je jedna od fotografija Đorđa Božovića Giške, na kojoj se vidi kako čita Sveto pismo.

U trenucima kada je fotografija nastala, on je sedeo u krevetu i čitao stranice Biblije, a ranije se spekulisalo da je kroz služenje zatvorskih kazni uspeo da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka.

Giška je planirao da završi teologiju, što je retko ko znao, međutim, nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite.

Inače, njegov otac je iz plemena Kuča i prezivao se Mićković, ali je ubrzo zbog sukoba sa zakonom, ali i sigurnosti svoje porodice, promenio prezime u Božović po dedi Božu. Giška je sa majkom i mlađom sestrom Slavicom do 1964. godine živeo u Inđiji, a kada mu je otac ubijen, preselili su se na Voždovac u Beogradu.

Podsetimo, Đorđe Božović Giška je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen i Branislav Matić Beli, njegov nerazdvojni prijatelj i takođe osnivač Srpske garde sa kojim se Giška upoznao u jednoj crkvi na Voždovcu.

Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu, a krajem 2017. godine njegovi ostaci su ekshumirani i preneti u Crnu Goru, u grobnicu u Kučima.

Pixabay
 

Sedela pored leša i čitala

Radnici centra za socijalni rad iz Rekovca pronašli su telo Miroslava V. (77) iz Rekovca u njegovom stanu u centru grada pre pet godina. Telo je bilo u fazi raspada, a kako su mediji pisali tada, njegova supruga navodno nije prijavila njegovu smrt.

Policija i radnici Centra za socijalni rad zatekli su je tada kako mirno čita knjigu. Rekla im je da to nije njen suprug, već neki nepoznati čovek koji danima tu spava i koji će otići kad se probudi. Miroslava su sahranili rođaci, jer sa suprugom nije imao dece, a Svetlana je tada navodno smeštena u ustanovu zatvorenog tipa radi lečenja.

Svetlana je, kako su ispričali Rekovčani, mislila da on spava i nastavila da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Komšije jesu osećale smrad iz stana, ali nisu ništa posumnjale, jer se iz njega i ranije osećao neprijatan miris zbog neredovnog održavanja.

Raznovrsni pisci

Inače, jedna od omiljenih knjiga osuđenika je Biblija, u kojoj oni traže životne odgovore, utehu i nadu, ali i put ka iskupljenju za svoje grehe. Ta knjiga, koju u hrišćanskom svetu zovu i Sveto pismo, vekovima je izvor nadahnuća književnicima, muzičarima, slikarima i vajarima, ali, očigledno, i ljudima koji su prekršili zakon.

Ipak, osim Biblije čitaju i knjige poput "Zločina i kazne" i "Kriminal koji je izmenio Srbiju". Zatvorenici rado čitaju i "Malog princa", "Tihi don", "Na Drini ćupriju", "Vidovu vodu", "Troju", "Godine koje su pojeli skakavci" i "Koplje sudbine", a "Blago cara Radovana". Popularne su i knjige "Kad su cvetale tikve", "Mračna kula", "Alhemičar", "Pirane", "Droga", "Davinčijev kod", "Jadnici", "Ljudi sa četiri prsta", "Peti prst".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike