"Da li je vaš svedok saradnik uračunljiv?!": Optuženi "šarićevac" tražio izuzeće sudije zbog pristrasnosti

09.03.2022

09:59

0

Tunjić tražio veštačenje uračunljivosti svedoka saradnika u ovom slučaju, Nebojše Joksoviča

"Da li je vaš svedok saradnik uračunljiv?!": Optuženi "šarićevac" tražio izuzeće sudije zbog pristrasnosti
Darko Šarić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Borislav Tunjić, okrivljeni u postupku za šverc kokaina protiv Darka Šarića. upravo je zatražio izuzeće tužioca i predsednika veća zbog izražene pristrasnosti.

Tunjić ja prethodno tražio veštačenje uračunljivosti svedoka saradnika u ovom slučaju, Nebojše Joksovića. Kako je to odbijeno, on je tražio izuzeće.

Određena je pauza od 15 minuta u pomenutom procesu suđenja.

Da podsetimo, Borislav Tunjić (56), optužen u istrazi koja se protiv Darka Šarića vodi zbog krijumčarenja i trgovine drogom, označen je i kao nalogodavac pokušaja ubistva Dragana Lukovića 2006. u Cirih. Postupak za ovo krivično delo vodi se u Švajcarskoj, pred čijim sudom je u petak Srbin iz Bosne S. M. (32) osuđen na osam godina zatvora.

Tunjić je nakon pokušaja ubistva Lukovića pobegao u Srbiju, a policija je svoju potragu za nalogodavcem zločina proširila na Italiju, odnosno na region Milana. Tragajući za Italijanima umešanim u slučaj, došlo se do dvojice nako-dilera kod kojih je pronađeno 90 kilograma kokaina.

Ubrzo je sa 50 kilograma kokaina uhapšen jedan Italijan koji je samo nekoliko meseci ranije izašao iz zatvora. Pretila mu je duga robija, pa ga nije bilo teško ubediti da kaže sve što zna. Ispričao je da jednom nedeljno kupuje najmanje 50 kilograma droge, i to od Srba i Crnogoraca. Drogu su prenosili u rancima koje su stavljali u kasete većih skutera ili motora. Članovi grupe ostavljali su mu motor sa drogom na dogovorenom mestu, a on ga je preuzimao. Plaćao im je oko 35.000 evra po kilogramu, što znači da su svake nedelje zarađivali oko milion i po evra samo od njega. Rekao je da je do tada prodao oko 800 kilograma droge koju je kupio od Srba i Crnogoraca, a da oni mesečno uvoze oko tri tone…

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Novac je odnosio u jedan stan na periferiji. Isporučivao im je nedeljno po dve sportske torbe pune novčanica od po 50 evra. Nisu imali vremena da broje, merili su ih, u jednu je moglo da stane oko tridesetak kilograma. Taj novac su svake nedelje slali u Srbiju.

U trenutku kada je kilogram kokaina koštao oko 40.000 evra, Srbi su ga prodavali za 35.000. Ovo je odgovaralo i italijanskim kriminalnim grupama. Nisu više imali troškove, a ni rizike transporta, sve to su na sebe preuzeli Srbi. Ponašali su se kao firma koja nudi usluge.

Sav kokain koji je stizao u Evropu dolazio je od ove grupe, uspostavili su monopol na tržištu.

U istragu su se uključile američka DEA, britanska SOCA, organi zemalja Južne Amerike, kao i srpska BIA. Ova saradnja istražnih i pravosudnih organa bila je ključna za rešenje slučaja.

Uz pomoć srpske BIA identifikovali su sve članove milanskog ogranka grupe. Gotovo svi su bili iz Kragujevca. Proverama njihove telefonske komunikacije u Srbiji stigli su do Željka Vujanovića, a preko njega i do Darka Šarića. Tada je "pao" i Borisav Tunjić.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike