Prokletstvo Stojiljkovića: Ubio se ministar policije, pa njegov sin, a prva sebi presudila supruga i majka Jelisaveta!

11.04.2022

08:30

0

Bivši ministar unutrašnjih poslova pucao u glavu ispred Skupštine, a dve godine kasnije ubio se i njegov sin Vladimir

Prokletstvo Stojiljkovića: Ubio se ministar policije, pa njegov sin, a prva sebi presudila supruga i majka Jelisaveta!
Ilustracija - Copyright Profimedia ATAImages/Antonio Ahel

Vlajko Stojiljković, bivši ministar unutrašnjih poslova, optužen za ratne zločine na Kosovu, pre tačno 20 godina, pucao je sebi u glavu, naočigled prisutnih novinara, čuvara, poslanika, na ulazu u zgradu Doma Skupštine Srbije (tadašnje Savezne Skupštine). Dva dana posle toga, 13. aprila u 21.30 sati, podlegao je povredama u beogradskom Urgentnom centru i tako postao prvi srpski ministar, koji je posle uvođenja višestranačkog sistema presudio sebi. 

Dve godine kasnije, 12. marta 2004. godine, saoubistvo je počinio i Vlajkov sin Vladimir. I majka Jelisaveta, inače Vlajkova prva supruga, ubila se, kako su pisali mediji, dvadesetak godina ranije

Stojiljković je 11. aprila 2002. godine uveče, oko 19.10 sati, pucao sebi u glavu iz pištolja na ulazu u zgradu Skupštine Jugoslavije. Pola sata pre kobnog događaja, Stojiljković je u zgradi parlamenta poslaniku SRS-a Filipu Stojanoviću predao rukom pisano oproštajno pismo.

Tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić pročitao je novinarima delove tog pisma:

„Kao poslanik Veća republika Savezne skupštine, izražavam protest protiv pripadnika marionetske aktuelne vlasti DOS-a i crnogorske koalicije Za Jugoslaviju zbog razbijanja Jugoslavije, uz učešće najvećeg neprijatelja našeg naroda Havijera Solane, bezobzirnog gaženja Ustava i zakona ove zemlje, vođenja politike izdaje i kapitulacije, gubljenja nacionalnog dostojanstva, uništavanja ekonomije i dovođenja miliona građana u socijalnu bedu. Za svoju smrt smatram odgovornim i direktno optužujem Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Dušana Mihajlovića, Vladana Batića, Miroljuba Labusa, Dragoljuba Mićunovića, Predraga Bulatovića, Srđu Božovića i Dragišu Pešića. Građani, rodoljubi ove zemlje, znaće kako da me osvete."

Nasledio Badžu

Bivši ministar policije i funkcioner SPS-a Vlajko Stojiljković rođen je 1937. u Maloj Krsni. Završio je gimnaziju u Požarevcu, a potom i Pravni fakultet u Beogradu.

Profimedia
 

Pre nego što je postao ministar profesionalnu karijeru počeo je kao sudski pripravnik u Opštinskom sudu u Požarevcu, a zatim prešao u policiju i postao načelnik SUP-a Požarevac. Nakon policije prelazi u privredu, radio je kao generalni direktor Poljoprivredno-industrijskog kombinata u Požarevcu, a nedugo zatim postaje potpredsednik Privredne komore Jugoslavije, a potom i Privredne komore Srbije.

Medijska kampanja sa zluradim komentarima

U Post scriptumu oproštajnog pisma Vlajka Stojoiljkovića pisalo je:

"I mrtаv vidim i čuјеm dоsоvsku оrkеstrirаnu mеdiјsku kаmpаnju tumаčеnjа i оbјаšnjеnjа, sа zlurаdim kоmеntаrimа, mоје trаgičnе smrti, u kојu sе uklјučuјu оstrаšćеni nаtоvski nоvinаri, mucаvi sаmоprоizvеdеni pоlitički аnаlitičаri, zајаpurеni pоrtpаrоli dоsоvskih pоlitičkih strаnаkа pоd dirigеntskоm pаlicоm lеčеnоg nаrkоmаnа Čеdе Јоvаnоvićа, sа cilјеm dа sе i оvај dоgаđај, kојi sе tičе „bliskоg sаrаdnikа“ Slоbоdаnа Мilоšеvićа, iskоristi zа sаtаnizаciјu hеrојskе bоrbе srpskоg nаrоdа i njеgоvоg rukоvоdstvа vоđеnе zа оčuvаnjе mirа, zа оpstаnаk i živlјеnjе nа оvim prоstоrimа, zа sigurniјu, bоgаtiјu i srеćniјu budućnоst nаših pоtоmаkа".

Samo četiri dana posle ubistva ministra policije Radovana Stojičića Badže, Stojiljković je postao Ministar unutrašnjih poslova. Na to mesto predložio ga je tadašnji premijer Mirko Marjanović.

U maju 1999. tužilac tribunala u Hagu Luiz Arbur podigla je optužnicu protiv Vlajka Stojiljkovića i drugih visokih srpskih državnika za zločine tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Printscreen/Youtube, AP Archive
 

Vladimir Stojiljković, koji je tada imao 39 godina, presudio je sebi, oko 19 sati, u svom stanu u Bulevaru Mihaila Pupina 10a u novobeogradskom "Ju biznis centru". Stojiljković je, prema nezvaničnim informacijama, pucao sebi u slepoočnicu, dok je bio sam u stanu, a njegovo beživotno telo zatekla je njegova supruga. Iz policije nije saopšteno više detalja o tom samoubistvu.

Veoma jako obezbeđenje zgrade u "Ju biznis centru", gde je živeo Stojiljković sa porodicom, nikome nije dozvolilo pristup, a svim novinarima i fotoreporterima bilo je strogo zabranjeno snimanje.

Stanari su ispričali da su Stojiljković i njegova porodica bili mirni, tihi i veoma zatvoreni za komunikaciju sa komšijama.

- Za ovu tragediju koja je ponovo zadesila familiju Stojiljković čuli smo na televiziji. On i njegova supruga bili su prilično povučeni i retko su se javljali na ulici stanarima, a većina ljudi čak nije ni znala da Vladimir Stojiljković živi ovde - rekla je stanarka zgrade u Bulevaru Mihaila Pupina.

Ostavio suprugu i blizance

Vladimir Stojiljković radio je kao vanredni profesor na Pravnom fakultetu, na katedri za građansko pravo, a predavao je trgovinsko i međunarodno privredno pravo.

Za sobom je ostavio suprugu dr Natašu Delić, tada docenta na katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta u Beogradu, dva sina blizanca od šest godina, Vlajka i Božidara.

Požarevljane koji su ga bliže poznavali, nije mnogo iznenadilo samoubistvo Vladimira Stojiljkovića, jer su znali da je s vremena na vreme imao probleme. Vladimir nije koristio visoku političku funkciju svog oca da bi napredovao u karijeri i ostvario svoje životne želje. Doktorirao je bez očeve pomoći, s ocem se nije slagao u politici, mada je jedno vreme bio član JUL-a. Majku Jelisavetu izgubio je dvadesetak godina ranije, a ni sa maćehom nije bio u najboljim odnosima. I pored toga završio je Pravni fakultet kao jedan od najboljih studenata.

Vladimir nije bio agresivan tip. Nije ni malo nalikovao autoritativnom ocu koji je "palio i žario" u Požarevcu dve decenije. Nije se ni previše eksponirao politički, bio je u oduvek - sin u očevoj senci. Njegovi drugovi u Požarevcu kažu da je nekoliko poslednjih godina Vladimir bio ozbiljno depresivan zbog problema sa nezakonito dobijenim funckionerskim stanom u Beogradu koji je dat njegovom ocu u vreme režima Slobodana Miloševića, a oko koga je pokrenut sudski spor o vraćanju stana državi, odmah po dolasku na vlast koalicije DOS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike