Krvava istorija noćnog kluba "Stefan Braun": Od jezivih upucavanja do rafalne paljbe!

15.03.2022

19:45

1

Autor: 24sedam

Pucnjavi je, navodno, prethodila svađa, a potom i tuča dveju grupe mladića u klubu zbog devojke koja je bila u društvu pucača

Krvava istorija noćnog kluba "Stefan Braun": Od jezivih upucavanja do rafalne paljbe!
stefan braun pucnjava zbirno - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski/Profimedia

Miro Čuljković (41), šef obezbeđenja noćnog kluba "Stefan Braun", teško je ranjen u pucnjavi koja se dogodila u noći između ponedeljka i utorka na samom ulazu u poznati beogradski noćni klub i njegovo stanje je sada stabilno. Prema nezvaničnim saznanjima, nekoliko sati pošto je napadač ispred ulaza u klub ispalio osam hitaca, od kojih je sedam pogodilo Mira, identifikovan je. Navodno, reč je o pripadniku jedne navijačke grupe sa Banovog brda.

Međutim, ovo nije jedini incident koji se dogodio u ovom poznatom klubu koji se nalazi u Nemanjinoj ulici. Njegova istorija poznata je po brojnim tučama, pucnjavama, pranju novca, ali i izveštaju Stejt departmenta koji klub karakteriše kao "opasno mesto".

Pucnjava pre 13 godina

Radnik obezbeđenja Miro Čuljković, koji je noćas tri sata nakon ponoći upucan, brat je Maneta Čuljkovića (41), koji je pre 13 godina ranjen u pucnjavi na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice. U trenutku ranjavanja 2009. godine, i Mane je bio radnik obezbeđenja u istom klubu.

Mane Čuljković je tada sa prostrelnom ranom leve prepone primljen u Urgentni centar, a odatle prevezen na Drugu hiruršku kliniku, gde je operisan.Tada se govorilo da je, prema jednoj verziji događaja, na muškarca pucao nepoznati revolveraš iz automobila u pokretu, dok se po drugoj Čuljković sam ranio, tako što je "pištolj slučajno opalio". Sve se odigralo na trotoaru ispred ulaza u hotel "Beograd". Povređeni je, navodno, posle završene smene izašao iz kluba u kome radi.

Googlemap
 

Posle nekoliko minuta začuo se pucanj. Povređenom muškaracu prvi su u pomoć pritrčali njegovi drugovi. Pošto je dosta krvario, Čuljkovića su privatnim kolima, pre dolaska ekipe Hitne pomoći, prevezli u bolnicu. Lekari Druge hirurške klinike su tada sanirali ozbiljnu povredu, jer je metak razneo krvne sudove.

Ranjeni je navodno policiji rekao da su na njega pucali iz automobila u pokretu, ali nije znao da kaže ko su bili napadači, a ni gde su pobegli. Međutim, zbog specifičnosti povrede, inspektori ne isključuju mogućnost da je Čuljković zbog nespretnog rukovanja oružjem sam povukao oroz.

Inače, Mane Čuljković je odranije poznat policiji. Navodno, pre 18 godina je zajedno sa bratom i još nekoliko momaka "oteo" tramvaj i maltretirao putnike. Zbog toga se našao iza rešetaka.

Tuča kod noćnog kluba 

Ispred ovog kluba dogodila se masovna tuča 2010. godine u kojoj je nekoliko ljudi bilo povređeno. Prema izjavama očevidaca, jedna grupa napala je dve devojke i dvojicu mladića.

U samoodbrani, jedan od njih potegao je pištolj. Tom prilikom na obližnjoj prodavnici bio je polomljen izlog. Tada je u tuči lakše bilo povređeno šest osoba - četiri su imale povrede glave, jedna je zadobila ortopedsku povredu ruke, a jedna hiruršku.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

Zapaljeni kancelarija i magacin kluba

Takođe, 2012. godine izbio je požar kada su se zapalili kancelarija i magacin kluba "Stefan Braun". U momentu izbijanja požara u poslovnoj zgradi "Jadran", gde je smešten klub, bilo je tridesetak ljudi.

Ipak, klub nije bio oštećen, već kancelarija, a ubrzo im je dozvoljeno da nastave sa radom.

Osvrt na slučaj

Podsetimo, Miro Čuljković je teško povređen u pucnjavi koja se dogodila sinoć oko 3.30 na ulazu u zgradu u kojoj se na devetom spratu nalazi poznati beogradski klub "Stefan Braun" u Nemanjinoj ulici. Pucnjavi je, navodno, prethodila svađa, a potom i tuča dveju grupe mladića u klubu zbog devojke koja je bila u društvu pucača.

Obezbeđenje je odmah reagovalo i izbacilo nasilnike iz kluba, verovatno do izlaznih vrata iz zgrade, jer su tu ostali tragovi pucnjave. Napadači su otišli, ali jedan od njih se ubrzo vratio sa oružjem. Sumnja se da je napadač po dolasku odmah izvadio pištolj i počeo da puca, jer su na licu mesta uočeni tragovi od metaka na više mesta. Šef obezbeđenja ranjen je u grudi, stomak i noge.

Bori se za život

Miro Č. je sa sedam hitaca pogođen u nogu, bubreg i grudi. U toku je akcija prikupljanja krvi za teško ranjenog Mira.

- Hitno potrebna krv bilo koje krvne grupe. Krv se skuplja u Svetog Save 39, i potrebno je naglasiti da je za Mira - piše u objavi.

Beogradska policija rasvetlila je pokušaj ubistva koji se dogodio jutros u beogradskom klubu "Stefan Braun". Identifikovan je napadač koji je teško ranio radnika obezbeđenja Mira Čuljkovića ispalivši u njega sedam metaka.

Policija je nakon pucnjave u "Mr Stefan Braunu" u vozilu "citroen" pronašla Sašu S. (28) iz Beograda, a njegovog prijatelja Igora J. (29) sustigla i privela kod Beogradse autobuske stanice.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su bili u društvu momka koji je iz pištolja CZ 7,65 mm upucao radnika obezbeđenja. Inspektori su u klubu našli osam čaura, a zatim uzeli snimak pucnjave na osnovi koga je raspisana potraga za napadačem.

Miro Čuljković, YouTube/Printscreen
 

Veze sa navijačima

Iako su nakon sinoćnje pucnjave pojedini mediji naglasili kako obezbeđenje nema veze sa navijačima, poznato je da lokali najpoznatijih imena unajmljuju upravo navijače za obezbeđenje.

"Stefan Braun" je poznat kao lokal u kojem su viđene zgodne devojke i "nabildovani momci" - poznati sportisti i manekenke.

Vlasnici preko kluba izvlačili novac iz Crne Gore?

Vlasnicima firme „Gard sekjuriti Popović“, Srđanu (42) i Igoru (40) Popoviću, i izvršnoj direktorki tog preduzeća Radojki Majić (32), 2017. godine određen je pritvor od trideset dana zbog sumnje da su utajili poreze i doprinose u iznosu od 577.265 evra.

Prema tadašnjim navodima medija, osim poslovanja kompanije "Gard sekjuriti Popović", policija je proveravala i predstavništvo beogradske kompanije "Mr Stefan Braun" u Podgorici, čiji su suvlasnici, pored srpskih državljana Predraga Živkovića i Aleksandra Nikolića, i braća Popović.

Kompanija "Mr Stefan Braun Montenegro" je otvorena pre nekoliko godina kao predstavništvo beogradskog preduzeća u okviru kojeg posluju poznati klubovi diskoteke ,"Mr Stefan Braun" u Podgorici i Budvi. Sumnja se da su Popovići, Živković i Nikolić preko podgoričkog predstavništva ovog poznatog brenda fiktivno izvlačili novac iz Crne Gore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike