Kodna imena policijskih akcija: "Kraba" protiv farmakomafije, "Vihor" još traži Badžinog ubicu

11.06.2021

19:27 >> 05:46

0

Autor: Lj. K.

Svaka akcija svojim imenom simbolizuje neke detalje, način rada ili operativnog postupanja

Kodna imena policijskih akcija: "Kraba" protiv farmakomafije, "Vihor" još traži Badžinog ubicu
Copyright Profimedia

Iako je praksa da se u zapadnim zemljama imena policijskih akcija biraju slučajnom metodom iz kompjutera, poslednja združena akcija više policija sveta protiv narko-kartela, pažljivo je nazvana “Trojanski štit“, jer su tajni agenti na zadatku podmetnuli softver turskom gangsteru, a on ga preporučio svojim kriminalnim saradnicima za komunikaciju.

Slično navodima iz grčke mitologije, kada je lukavi Odisej, tražeći način da uđe u Troju, naredio da se napravi veliki drveni konj u koga je smestio vojnike.

Hakan Aik nesvesno je pomogao da se raširi aplikacija “Anom”, koja je servisirala više od 12.000 šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja.

U akciji u koju su bile uključene i bezbednosne službe Srbije, uhapšeno je 800 kriminalaca, među kojima i 18 naših državljana.

Profimedia

Policajci su pročitali milione poruka u realnom vremenu, u kojima se opisuju zavere ubistva, veliki planovi za trgovinu drogom i druge šeme.

“Sablja” sekla u korenu

Najveća akcija u istoriji srpske policije, pod operativnim nazivom „Sablja”, krštena je tako jer je imala za cilj da u korenu saseče organizovani kriminal na ovim prostorima. „Sablja” je usledila 2003. posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nakon „Sablje” pokrenuta je i policijska akcija „Mreža”. Ime je simbolizovalo upletenost kanala krijumčarenja cigareta tokom devedesetih godina prošlog veka.

Policajci koji „kopaju” po kompjuterskim podacima i papirima uglavnom „skeniraju”, dok inspektori i operativci koji jure kriminalce „seku” i „režu”.

Printscreen/MUP, ilustracija

Jedna od do sada najopsežnijih akcija u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala, u javnosti poznata kao „Rezač” izvedena je krajem decembra prošle godine kada je uhapšeno 80 ljudi.

Bolji pregled kroz maglu

Kako je objasnio kriminolog Zlatko Nikolić, “Rezač” asocira na orezivanje voća ili na amputaciju nezdravog tkiva od zdravog, a „Skener” na bolji pregled kroz maglu.

Stručnjaci tvrde da policijske akcije dobijaju imena iz praktičnih razloga.

Pre svega vodi se računa da nazivi akcija budu takvi da oni protiv kojih su uperene ni u jednom momentu ne posumnjaju da su oni predmet istrage.

Bitno je kako ističu u policiji, da svaka akcija svojim imenom simbolizuje neke detalje, način rada ili operativnog postupanja.

U akciji kodnog imena „Balkanski ratnik” oktobra 2009. godine, u Urugvaju je zaplenjeno više tona kokaina. U operaciji su učestvovale policijske službe Srbije, Urugvaja, Argentine i SAD, BIA, američka agencija za suzbijanje narkotika…

Naziv „Balkanski” verovatno asocira na kolovođe kriminalne grupe, okupljene oko narko-bosa Darka Šarića.

Profimedia

Stručnjaci tvrde da policijske akcije dobijaju imena iz praktičnih razloga.

Pre svega vodi se računa da nazivi akcija budu takvi da oni protiv kojih su uperene ni u jednom momentu ne posumnjaju da su oni predmet istrage.

Bitno je da svaka akcija svojim imenom simbolizuje neke detalje, način rada ili operativnog postupanja.

Simbolika iz Biblije

Jedna od najdužih akcija u Srbiji je “Armagedon” protiv pedofila, koja asocira na smak sveta, traje od 2010. godine.

Tokom akcije “Armagedon” uhapšeno je više od 200 osoba, većina tih osoba je danas na slobodi.

Među uhapšenima je bilo učitelja, sveštenika, lekara, socijalnih radnika, “primernih komšija”.

“Armagedon” je prema Bibliji, mesto konačne bitke tokom smaka sveta, koje se tumači i u bukvalnom i u simboličnom značenju.

U akciji “Pištolj” uhapšena su 22 radnika NIS-a, koji su bili osumnjičeni da su na 15 benzinskih stanica NIS-a, sa pumpnih automata, sa podešenim protokom stvorili višak od čak 1.852.229 litara benzina. Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, smislila je naziv akcije kao asocijaciju za štelovane točilice.

Policijska akcija “Geto” iz 2011. dobila je simbolično ime zbog zatvorenosti organizovane kriminalne narko-grupe i lojalnosti njenih pripadnika, a odnosila se na dilere sa Peštera.

“Kraba” je ime za morsku životinju, vrstu raka, ali i naziva bolesti i policijske akcije kada su uhapšeni doktori Instituta za onkologiju i radiologiju.

Zbog sumnje na korupciju prilikom nabavke citostatika uhapšeni su osumnjičeni Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju, Zoran Bekić, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije, Ivana Popović, direktorka apoteke u Institutu i Zoran Tomašević, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost instituta.

pročitajte još:

Pored njih uhapšeni su i predstavnici farmaceutskih kompanija – „Roš”, „Farmasvis”, „Astra zeneka”. Akcija je trajala šest i po godina, a završena je tako što je troje lekara oslobođeno u Specijalnom sudu u Beogradu jer, kako je obrazloženo, nema dokaza da je u opisanim radnjama bilo elemenata krivičnog dela.

Akcija “Vihor”, koja u prenesenom značenju simbolizuje silovitost, pokrenuta je posle ubistva policijskog generala Radovana Stojčića Badže 1997. godine, odnosila se i na istrage još nekih ubijenih policijskih funkiconera. Policijski “Vihor” navodno još uvek traje, ali, na žalost, bez rezultata jer ubistva nisu rasvetljena.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike