Jedan metak u srce, tri u grudi pripadnika "zemunskog klana": Osumnjičeni za Jovičino ubistvo posle pet godina otkriven u zatvoru!

04.03.2022 | 07:00

Autor: Mirjana Stojadinović

Dejan Mitrović optužen za likvidaciju Jovice Radonjića naćiće se danas pred većem Višeg suda u Beogradu

Copyright Printscreen

Suđenje Dejanu Mitroviću (41), optuženom za teško ubistvo pripadnika "zemunskog klana" Jovice Radonjića 8. aprila 2015. godine na Zvezdari, zakazano je za danas u Višem sudu u Beogradu. Mitrović je, iako su kamere sve snimile, identifikovan pet godina posle zločina i to zahvaljujući svedoku. On je tada, tačnije od 2016. godine, već bio u zatvoru zbog drugih krivičnih dela. Sa Radonjićem je tada bio i njegov prijatelj Miloš M., koji je tom prilikom teško ranjen.

Do Mitrovića, skoro pet godina posle egzekucije na Zvezdari, navodno su doveli biološki tragovi, a snimak likvidacije potvrdio je tezu da je on ispalio Radonjiću koji se tada vraćao iz rodne Kule jedan metak u srce i tri u grudi. Iako se sumnjalo da je Mitrović počinio zločin po nalogu, taj nalogodavac još nije otkriven.

Verovalo se da se motiv i nalogodavac kriju u Radonjićevim kriminalnim aktivnostima, kao što je otmica, iznuda u kojoj je učestvovao.

Radonjić je sa Blažom Đurovićem učestvovao u otmici Nemanje Ivanova. Naime, Ivanov je od Đurovića uzeo novac da bi kupio drugu u Južnoj Americi, ali kako se plan izjalovio, a pare je potrošio i nije imao odakle da vrati osnovni dug, više od 50.000 evra, nekadašnji prijatelj rešio je da pokuša silom da povrati hiljade evra. U tome mu je pomagao Radonjić, pa su posle otmice Ivanova smestili u napušteni objekat na perideriji grada i tu ga danima tukli, mučili i ponižavali. Ivanov je uspeo da se izvuče, i smislio je navodno osvetu.

Odmah posle ubistva Radonjića, ispred zgrade u Ulici Ante Bogićevića na Zvezdari, posumnjalo se da Ivanov stoji iza tog zločina, ali on je već tada bio u bekstvu, a policija je tragala za njim zbog sumnje da je ubio Vladana Veličkovića u januaru iste godine u motelu "Majdan". Kasnije je uhapšen, oslobođen za ubistvo Veličkovića, ali mu se sudi za likvidaciju Blaža Đurovića - jednog od svojih otmičara.

Otmičari se sukobili zbog novca

Posle otmice Ivanova, Đurović i Radonjić su se sukobili zbog novca. Đurović je sa ekipom krajem 2014. godine oteo Radonjića. Stavili su ga u gepek, pretukli i izbacili iz vozila ispred Vojnomedicinske akademije. Iako Radonjić nije želeo da sarađuje u istrazi, ubrzo je sve razotkriveno, pa su protiv Đurovića i pomagača podnete krivične prijave. Njih dvojica su, navodno, izgladili odnose, ali je Radonjić ubrzo ubijen. 

Printscreen/YouTube/kanal9tvns
 

Radonjić je poslednji put uhapšen u decembru 2014. godine kada je "pao" sa svojom petočlanom ekipom. Kod njih su nađena četiri pištolja i revolvera, a oduzeta su i dva automobila i to "BMW" i "audi". Radonjić je praćen, jer se verovalo da sakuplja novac od sitnijih dilera.

Odrastao u Kuli uz "crvene beretke"

Jovica Radonjić je rodom iz Kule, a među ljudima uz koje je odrastao i sa kojima se družio bili su i pripadnici Jedinice za specijalne operacije, čija je baza bila smeštena u tom mestu. Prema rečima Jovičinog oca Bogdana, većina "crvenih beretki" su bili dobri momci, ali je među njima bilo nekoliko "sumnjivih tipova" sa kojima se njegov sin zbližio i na koje se ugledao.

Operativna saznanja policije bila su da je Radonjić, svojevremeno član "pajser brigade" kriminalne grupe "Firma", novosadskog ogranka "zemunskog klana", posle izlaska iz zatvora svoje aktivnosti preselio u glavni grad Srbije. Bio je član "Firme", navijačke grupe FK Vojvodina, koja je kao filijala "zemunskog klana" služila za rasturanje narkotika po Novom Sadu i Vojvodini. Hapšen je i u akciji "Sablja" i osuđen zbog trgovine narkoticima. Ubrzo posle hapšenja u Beogradu, nagodio se sa tužilaštvom i zbog nelegalnog posedovanja oružja dobio je dve godine i četiri meseca zatvora.

Prepakivao heroin

Grupa "Firma" je bila suprotstavljena takozvanom "veterničkom klanu", na čijem čelu je bio Nenad Opačić, koji je ubijen u februaru 2015. Radonjić je, takođe, bio osumnjičen za ubistvo pripadnika grupe "bokseri" Uglješe Ljubojevića u februaru 2003, godine, člana Opačićeve grupe, ali nije bio optužen za to ubistvo.

Printscreen/YouTube/kanal9tvns
 

Posle ubistva u medijima se pojavila informacija da je Radonjić dugovao na desetine hiljade evra Đorđu Zafiroviću i da je moguće da je upravo to mogući motiv zločina. Zafirović, inače bivši zet Dragoslava Kosmajca, ubijen je krajem decembra 2014. godine u Futogu i ta likvidacija nikad nije rasvetljena.

Radonjić je bio optužen da je pripadao organizaciji "Firma", kojom je rukovodio Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, kasnije svedok-saradnik. Radonjić je tvrdio da je "samo prepakivao heroin i vodio knjige". Prvostepenom presudom osuđen je na četiri godine zatvora zbog trgovine drogom.

Jovica Radonjić je, da podsetimo, ubijen 8. aprila 2015. godine, kada se u pratnji prijatelja Miloša M. dovezao do zgrade u kojoj je živeo sa suprugom u Ulici Ante Bogićevića 7. Kada je izašao iz džipa i zastao jer je pričao mobilnim telefonom, prišao mu je čovek sa kapuljačom.

Prodali ga prijatelji

Radonjić je skočio na napadača u pokušaju da se odbrani, ali je ovaj pucao i ranio ga. Umro je desetak minuta kasnije u naručju supruge. Napadač, za koga policija sumnja da je Dejan Mitrović, pucao je i u Radonjićevog prijatelja i pogodio ga u noge.

Jovičin otac Bogdan tvrdio je da su njegovog sina prodali prijatelji.

- Otišli su u inostranstvo 7. aprila, a on je dan kasnije ubijen. Ne verujem da je to slučajnost. Ubica je znao da moj sin nema oružje, da mu je oduzeto, kao i blindirani automobil - rekao je za medijie njegov otac Bogdan, ali nije otkrio imena tih "prijatelja".

Bogdan Radonjić svojevremeno je otvoreno pričao na koga sumnja da je naručio likvidaciju njegovog sina.

- Ubistvo je režirano u "Havani". Inspektor koji je radio na tom slučaju pominje cifru od 50.000 evra. Jovica se sukobio sa momcima koji su ubili čoveka u "Majdanu" Vladimira Veličkovića 2015. godine. To su Nemanja Ivanov i Slavko Buhanac - rekao je Bogdan u jednoj emisiji emitovanoj u martu 2017. godine.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/03/01/64c4e9aeb45738d81958c862/hd/64c4e9aeb45738d81958c862.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c862",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/966009_t_1646319328.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam