Crnogorski DB stoji iza ubistva Pavla Bulatovića? Smaknuće ministra vojnog u restoranu "Rad" na Banjici! Smetao i duvanskoj i farmako mafiji

07.02.2024

08:00

1

Ministar odbrane SRJ likvidiran pre tačno 24 godine, a zločin nije zvanično rasvetljen

Crnogorski DB stoji iza ubistva Pavla Bulatovića? Smaknuće ministra vojnog u restoranu "Rad" na Banjici! Smetao i duvanskoj i farmako mafiji
Restoran u kom je ubijen Pavle Bulatović - Copyright Printscreen/Youtube/Rudar 7

Ministar Vojske Savezne Republike Jugoslavije Pavle Bulatović ubijen je pre tačno 24 godine u restoranu "Rad“ na Banjici u Beogradu. On je 7. februara 2000. godine u 18.55, kad se zločin dogodio, slušao guslarske pesme u društvu Vuka Obradovića, tadašnjeg direktora Ju garant banke, i Mirka Kneževića, upravnika restorana. Napolju, na terasi, samo je te noći bilo isključeno svetlo. Ubica nikada nije pronađen.

Bulatović je likvidiran hicima iz automatske puške "zastava M70", kojom može da rukuje samo mali broj ljudi, i jasno je da je zločin počinio profesionalac. Istraga je potvrdila da su sa atentatorom bila dvojica saučesnika. Beograd je bio blokiran posle ubistva, a u poteru za ubicama uključila se i vojna policija. Niko, međutim, nije uhapšen.

Ministar je usmrćen na mestu, a Kneževića su pogodila dva hica. Prvi u levo rame, a drugi u desnu ruku, koju je držao na stolu.

Kasnijom istragom utvrđeno je da su u društvu sa trojicom sagovornika za stolom bila i dvojica guslara, jer je Bulatović voleo da ih sluša. Hici su ispaljeni u trenutku kada je jedan od njih predavao gusle svom kolegi.

Svetlo u bašti restorana odakle je pucano nije bilo upaljeno, mada je uvek u to vreme radilo. Vrata koja direktno vode iz restorana u baštu bila su zaključana. Na parkingu ispred restorana uvek je bio čuvar, ali ga tog dana nije bilo. Otišao je ranije.

Pucano kroz staklo

Tačno u 18.55 čuli su se kratki rafali iz automatskog oružja. Tri ili četiri. Pavle Bulatović je od siline udara metaka koji su ga pogodili odskočio od stola. I upravnik restorana je pao pogođen. Ostali su, shvativši šta se događa, legli na pod. Pucano je kroz staklo i zavesu.

Bulatovićev pratilac, tada pripadnik Vojnobezbednosne agencije, Saša Anović, skočio je od stola koji se nalazio u prvom delu restorana, odakle je nadzirano ko u njega ulazi. U susednoj prostoriji video je da svi leže na podu. Pošto su vrata ka bašti bila zaključana, okrenuo se i potrčao ka ulaznim vratima da bi video da li tamo ima nekog. Istrčao je i ministrov vozač koji je sa pratiocem sedeo za stolom. I on je imao pištolj. Jedan se uputio na levu, a drugi na desnu stranu. Ali nikoga nisu uočili.

VBA istraživala uticaj ubistva Darka Ašanina

VBA se tokom istrage ubistva bavila i procenom da li je likvidacija Darka Ašanina, nezvanično prvog bosa jugoslovenske mafije koji je usmrćen 1998. godine, inače bliskog rođaka ministra Bulatovića, imala moguću vezu sa ugroženom bezbednošću ministra vojske.

- Analizirali smo mogući uticaj ubistva Darka Ašanina. Bili su rodbinski vezani i vrlo bliski. Te večeri kada je Ašanin ubijen, tu je trebalo da budu i Momir Bulatović, bivši predsednik Savezne vlade SRJ, i Pavle Bulatović - naveo je general Kovač.

- Nažalost, niko nije pokrivao baštu restorana koja je bila u polumraku, gde se moglo lako preći preko fudbalskog terena - ispričao je kasnije u emisiji na državnoj televiziji general Svetko Kovač, nekadašnji direktor VBA.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Uviđaj posle ubistva Pavla Bulatovića

Istragom su pronađeni očevici i na mestu zločina otkriiven je jedan otisak.

- Očevici su nam opisali izvršioca, čoveka koji sa automatskom puškom pretrčava igralište i odlazi ka banjičkoj šumi. Ostavio je otisak ruke na gelenderu. Ali taj otisak nije imao kvalitet da bi bio dokaz na sudu. Međutim, bio je vrlo značajan da se usmeri operativni rad u nekom pravcu - rekao je Kovač.

Uništene papilarne linije

Iz crnogorske policije, gde je otisak poslat radi upoređivanja sa njihovom bazom podataka, stigao je odgovor da nije dobar, jer su mu uništene papilarne linije.

- Otisak prsta koji je ubica Pavla Bulatovića ostavio nije imao neophodnih 12 papilarnih linija na osnovu kojih bi se utvrdio njegov identitet i koji bi kao takav bio dokaz na sudu. Ne sećam se koliko smo papilarnih linija izdvojili uzimanjem tog otiska, ali te linije koje su ostale su se poklopile sa linijama otiska Ivana Delića iz Budve koje smo imali u bazi podataka. I to je bio prvi trag koji je upućivao na njega kao mogućeg počinioca zločina - ispričao je jedan od penzionisanih inspektora tadašnjeg Trećeg odeljenja beogradske policije koje je vodilo istragu.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Mesto ubistva Pavla Bulatovića

Ime Ivana Delića našlo se i u izveštaju skupštinskog Anketnog odbora formiranog da reši zločin. Zaključke Anketnog odbora, čiji je izveštaj predstavljen u januaru 2002. godine i u kome se pominje kao počinilac, sam Ivan Delić javno je demantovao. Tvrdio je da ima mnogobrojne svedoke da je u vreme ubistva bio u Budvi, a zbog napisa i pomenutog izveštaja je, kako je tvrdio, svojevoljno otišao u budvansku policiju da bi dao iskaz. Posle toga se više nije oglašavao.   

Svetko Kovač je na kraju izneo zaključak istrage VBA koji se uglavnom poklapao sa onim što je i Anketni odbor ustanovio još pre 24 godine. I vojska je, uz pomoć stručnjaka iz oblasti ekonomije, detaljno analizirala finansijske tokove u vojsci, posebno imajući u vidu da je kretanje novca u vreme sankcija i bombardovanja SRJ bilo dobrim delom prepušteno u ruke pojedinaca, mimo jasne kontrole.   

- Neko je procenio da je Bulatović neki "posao" pokvario, a bilo je, naravno, ljudi koji su pokušali da iskoriste i sankcije, i bombardovanje, i druge okolnosti za lično bogaćenje - rekao je Kovač.

Nekome smetao

Mogući politički motiv zločina nikada do pred kraj 2021. godine nije javno pomenut. Sva saznanja ranije su ukazivala na to da je Bulatović ubijen jer je sprečavao mahinacije sa nabavkama opreme za vojsku. Vojislav Šešelj je tvrdio da je Ministarstvo odbrane imalo ogromne javne nabavke, pogotovo za VMA, za lekove i medicinsku opremu. Svi su se, kako je tvrdio Šešelj, jagmili za taj posao, i tu se stvorila prava mafija, a Bulatović je tu nekome smetao.

Saopštenje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane podsetilo je pre dve godine da je na današnji dan 20 godina ranije ubijen tadašnji ministar odbrane SRJ Pavle Bulatović i upozorilo da zvaničnih rezultata istrage o tom zločinu i dalje nema.

„Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sećaju se sa ponosom i poštovanjem ministra odbrane Pavla Bulatovića, koji je bio posvećen jačanju vojske i zalagao se za visoko profesionalan i odgovoran rad. Pamtimo čestitost Pavla Bulatovića, njegovo čvrsto opredeljenje za zajedničku državu i zajedništvo Srbije i Crne Gore, stvarano u borbama za slobodu i vezano zajedničkom istorijom“, piisalo je u saopštenju.

Tek početkom novembra 2021. godine Toma Fila je saopštio da bivši vojni ministar Pavle Bulatović nije predstavljao nikakvu opasnost po srpsku službu, već isključivo za crnogorsku, jer su se on i njegov klijent Darko Ašanin, koji je takođe ubijen, borili da režim Mila Đukanovića padne.

- Ne mogu da tvrdim ovakve navode, ali to je moje mišljenje iz priče mog klijenta Darka Ašanina, koji je bio brat od tetke ubijenom Bulatoviću. Stojim iza svoje izjave da iza ubistva stoje Crna Gora i tadašnja vlast, jer Bulatović nije predstavljao opasnost po Srbiju i njene službe ni u kom smislu. Ne mogu da znam da li je Milo Đukanović morao znati za planirano ubistvo, ali očigledno je da je nekome iz njegovog okruženja smetao Bulatović - zaključio je Fila.

Zločin po nalogu Mila Đukanovića?

Ubistvo ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavla Bulatovića naredio je lično predsednik Crne Gore Milo Đukanović, jer mu je zapretio da će vojnim brodovima potopiti sve glisere i čamce kojima je švercovao cigarete iz Italije. Ovo je na samom kraju 2021. godine za beogradske medije tvrdio nekadašnji načelnik Odeljenja za krvne delikte beogradske policije Žarko Popović Pop i naglasio da Đukanović stoji iza niza smaknuća u Beogradu.

- Đukanović je izvršio mnoga ubistva u Beogradu. Bulatović je ubijen po direktnom nalogu Državne bezbednosti Crne Gore - tvrdi Popović.

Atentatu je, prema njegovim rečima, prethodio sukob Bulatovića i Đukanovića.

- Motiv za ubistvo je taj što se suprotstavio da se radi separatistička priča i zapretio Đukanoviću da će mu vojnim brodovima uništiti sve glisere i čamce kojima švercuje cigarete iz Italije u Crnu Goru - rekao je Popović u jutarnjem programu na Hepi televiziji.

Pavle Bulatović rođen je 13. decembra 1948. godine u Gornjim Rovcima, nedaleko od Kolašina u Crnoj Gori. Diplomirao je i radio kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Radio je kao glavni i odgovorni urednik univerzitetskog lista "Univerzitetska riječ". Bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, a ubijen je dok je obavljao dužnost saveznog ministra odbrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike