"Nisam kesom zadavio Tapija, bio sam u akciji sa 100 ljudi": Inspektor o noći kad je slikar umro u policiji

16.01.2022

09:30

0

Autor: 24sedam

Nekadašnji načelnik Odeljenja za krvne delikte SUP Beograd Žarko Popović tvrdi da je optuživan za ubistvo Dragana Maleševića

"Nisam kesom zadavio Tapija, bio sam u akciji sa 100 ljudi": Inspektor o noći kad je slikar umro u policiji
Žarko Popović Pop - Copyright Foto: Youtube/Printscreen

Dragan Malešević Tapi umro je 29. oktobra 2002. godine u zgradi beogradske policije kad je priveden na saslušanje. Mnogi su sumnjali da je uzrok brutalnost policije, jer je preminuo dok je boravio kod njih.

Nekadašnji načelnik Odeljenja za krvne delikte SUP Beograd Žarko Popović, posle 20 godina, tvrdi da su njega optuživali da je zadavio Tapija. On je za medije detaljno opisao šta se desilo te noći kada je Tapi umro.

- Mi smo tada radili akciju "Beograd" kako bi otkrili ko je ubio generala Boška Buhu. Radeći tu priču tužilac je jedno veče naredio da se Tapi privede na informativni razgovor u naše odeljenje. Kako je to bila akcija na nivou gradskog SUP-a mi smo zamolili kolege iz Četvrtog odeljenja (oni se bave drogom) da privedu Tapija i da ga dovedu kod nas. Doveli su čoveka dole, Tapi je seo i rekao da je imao tri infarkta. Zapalio je cigaru, pao na glavu. Došla je hitna i posle obdukcije je ustanovljeno da mu je pukla trbušna aorta - rekao je Popović.

On kaže da je njegova sreća bila što je to veče, mnogo ranije pre nego što je Tapi doveden, vodio akciju na širem području Beograda sa 50 operativaca beogradske policije i 50 operativaca BiA.

- Mi smo radili tu akciju do jedno 2 ujutru. Kad sam došao u kancelariju kolege su mi rekle šta se desilo. Pitao sam samo da li je urađena obdukcija. E onda stupaju na scenu Roćko Milović i Mile Novaković. Ne znam zašto mene nišane, ali oni kažu da sam kesom zadavio Tapija i da sam tu kesu vratio u svoj pisaći sto. Zamislite kakav bi ja trebalo debilčnina da budem da kesu sa DNK profilom pokojnog Maleševića vratim u svoj pisaći sto - kaže Popović.

On tvrde da je tim povodom saslušavan više puta, a onda je te "gluposti" prekinuo načelnik Resora javne bezbednosti Miša Milošević koji je rekao da ne mogu nikoga više da privode u tom slučaju dok on ne budem bio obavešten.

Popović je istakao i da mu je Milorad Veljović, koji je tada bio šef Unutrašnje kontrole, govorio da treba da prizna i da sebi "olakša dušu".

- "Ajde Pope reci kako si zadavio Tapija i olakšaj sebi dušu". Zamislite taj razgovor. Srećom sam imo 100 očevidaca da nisam bio tu - tvrdi Popović.

On je dodao da je Tapi radio za službu Državne bezbednosti i istakao da je bio fenomenalan falsifikator.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike