Toma Fila o optužnici za "Ribnikar": Zašto se za majku Miljane K. ne traži maksimalna robija

11.10.2023

11:59

0

Beogradski advokat navodi da nikada nije video toliku optužnicu

Toma Fila o optužnici za "Ribnikar": Zašto se za majku Miljane K. ne traži maksimalna robija
Toma Fila - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Advokat Toma Fila izjavio je danas da je iznenađen optužnicom protiv Miljane K, majke dečaka koji je 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet đaka, školskog čuvara i ranio šest osoba, i ocenio da je tužilac iskoristio pribavljanje dokaza u istrazi koja je vođena protiv oca Vladimira K. da je neposredno optuži.

Za Tanjug je rekao da je podignuta optužnica, koja je napisana na više od 260 strana, toliko opširna zbog veličine zlodela koje je učinjeno i činjenicom da je izvršilac krivično neodgovoran.

- U životu nisam video toliku optužnicu. Verovatno je tužilac bio impresioniran, kao i svi mi, veličinom zlodela koje je učinjeno i činjenicom da je izvršilac krivično neodgovoran, i prvi put se postavlja pitanje kod roditelja. Tužilac je želeo da opiše sve što se desilo, zato je toliko velika optužnica. Najveću optužnicu koju sam ja imao je sudar aviona u Zagrebu, kada sam branio prvooptuženog, koja je imala tridesetak strana - naveo je Fila.

Za K1 televiziju je objasnio da je neposrednu optužnicu moguće podneti samo ako su iz istrage koja je vođena protiv Vladimira K, muža Miljane K, proizišli dokazi koji dozvoljavaju da se ona neposredno optuži.

- To krivično delo za koje se ona tereti je do tri godine, a traženo je dve i po. Ne znam kako je tužilaštvo procenilo tih šest meseci da ne traži maksimum - rekao je advokat.

Dodao je da je Tužilaštvo moralo da podigne optužnicu jer je od tragedije prošlo više od pet meseci, a osumnjičeni u pritvoru može da provede najviše šest meseci, nakon čega Tužilaštvo ili podiže optužnicu ili ga pušta na slobodu.

- Sam događaj je jedinstven u svetu. Nikada se to nije desilo na zemaljskoj kugli, ono što se desilo u školi 'Vladislav Ribnikar' i zato je glavni tužilac održao konferenciju, kako bi predstavio svoju optužnicu koja je napisana na 274 strana - rekao je Fila i dodao da mu nije jasno zbog čega u poslednjih pet i po meseci nije vođena istraga protiv majke s obzirom da je u kabinetu nađena čaura sa njenim DNK.

Smatra da je bilo dovoljno vremena da se sprovede istraga oko učešća majke Miljane K. jer neposredno optuženje znači da se do sada nije vodila istraga protiv nje, kao ni protiv dvojice radnika streljane "Partizan" Ratka I. i Nemanje M, koji su optuženi za teško krivično delo davanja lažnog iskaza.

Fila smatra da će maloletni K.K. do kraja života ostati u psihijatrijskoj ustanovi jer će biti opasan za sebe i po okolinu time što je pokazao.

- On mora da završi osnovnu školu, a može da uči gimnaziju i da studira na daljinu. Ne verujem da će više ikada biti pušten na slobodu. Već je sada promenjen pravilnik, da majka više ne mora da daje suglasnost, nego da može i nadležni organ da ga pošalje u psihijatrijsku ustanovu - izjavio je on.

Iako su mnogi tragičan događaj u OŠ "Vladislav Ribnikaru" okarakterisali kao akt terorizma, Fila ipak smatra da to nije u pitanju.

- Najbitnije je neuropsihijatrijski nalaz. On će dati rezultat. Nisam za to da bude tajno suđenje. Kada se budu saslušavali maloletnici, taj deo može da bude tajni, ali iskaz optuženih, tragovi, rekostrunkcija, uviđaj mislim da bi trebalo da bude javno - zaključio je advokat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike