OTKRIVAMO: Belivuk i Miljković dvostrukim ubistvom i otmicom u Spužu osvetili nestanak svog vojnika! Odmazda za Strahinju Markovića

20.01.2022

19:45

0

Strahinja Marković kome se trag gubi od 30. juna 2020. godine bio, navodno, odani vojnik Velje Nevolje

OTKRIVAMO: Belivuk i Miljković dvostrukim ubistvom i otmicom u Spužu osvetili nestanak svog vojnika! Odmazda za Strahinju Markovića
marko miljković velja nevolja strahinja marković - Copyright Facebook

Strahinja Marković (22) iz Resnika, koji je nestao 30. juna 2020. godine, bio je, kako se sumnja, odani vojnik Veljka Belivuka, Upravo iz tog razloga, kako 24sedam saznaje iz nezvaničnih ali pouzdanih i dobro obaveštenih izvora, Belivuk i Marko Miljković, posle nestanka Markovića, otišli su u Crnu Goru i u Spužu likvidirali "škaljarca" Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića 14. oktobra 2020. godine, u znak odmazde za Markovićevu neizvesnu sudbinu, koja je, najverovatnije, okončana smrću. Istog dana, u klanici u Ritopeku ubijen je Lazar Vukićević. Istog dana otet je i Mile Radulović, poznatiji kao Kapetan.

Kuća Ratka Živkovića u kojoj su ubijeni Hodžić i Spahić gotovo u potpunosti je demolirana posle tog zločina, a potom su zidovi iznova gletovani, krečeni, menjane su pločice, parket, vrata, nameštaj. To je učinjeno kako bi se prikrili tragovi likvidacija.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i Uprava policije te države za ta dva ubistva sumnjiče Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i državljanina Crne Gore nastanjenog u Kragujevcu Ratka Živkovića, kao i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova "kavačkog klana".

Policija i tužilaštvo prikupili su dokaze koji ukazuju da je Radulović otet 14. oktobra 2020. godine, na dan kada su u naselju Spuž ubijeni Hodžić i Spahić. Radulović je tada, kako se sumnja, iz Spuža prebačen na tajnu lokaciju na području Kotora, gde je i ubijen.

Belivuk i Miljković sa Jankovićem ilegalno su u oktobru prošle godine ušli u Crnu Goru i oteli Kapetana kako bi uz pomoć njegovog Skaj telefona namamili "šklaljarce". Osim Hodžića i Spahića, s Kapetanovog telefona, namamili su i Lazara Vukićevića. Njemu su navodno poslali sliku vezanog Belivuka uz poruku "dođi da deremo Vepra", na koju je on naseo i došao pravo u njihvou zamku u Ritopek, gde je istog dana i ubijen.

"Skaj" veza sa Beogradom

Za to vreme, kako se sumnja, Belivuk i Miljković su počinili zločine u Crnoj Gori, ali su sve vreme bili na "Skaj" vezi sa delom klana u Beogradu.

Policija zvanično još istražuje da li kriminalna ekipa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića stoji iza nestanka i likvidacije Strahinje Markovića iz Resnika. Ono što je u ovom slučaju drastično drugačije od drugih otkrivenih likvidacija brutalnog klana jeste to da je Belivuk uoči hapšenja, u januaru prošle godine, lično zvao porodicu žrtve da manipuliše njima, predstavljajući im se kao prijatelj koji s ekipom traga za njihovim sinom.

Hapšeni i policijski inspektori u Crnoj Gori

Ukidanje zabrane prelaska državne granice dvojici beogradskih kriminalaca optuženih za monstruozne zločine mesecima je bila aktuelna tema, ali se još ne zna ko je naredio policajcima da Belivuka i Miljkovića puste da uđu u Crnu Goru.

Zbog tog slučaja hapšeni su policijski inspektori Aleksandar Bošković i Saša Đurović, iako su već na prvom saslušanju objasnili da su naredbu da u sistemu izbrišu zabranu dobili od bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Enisa Bakovića. Kad su policajci pomenuli Bakovića, predmet je od Osnovnog državnog tužilaštva preuzelo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo.

Očajni otac ispričao je da u prvi mah nije slutio da razgovara sa Belivukom, ali da je ubrzo shvatio da je lider "Principa" umešao prste u nestanak jednog od dvojice njegovih sinova.

- Kad mi je rekao da su proverili sve i da o Strahinji niko ne zna ništa, ukapirao sam o kome se radi - izjavio je Nenad.

Strahinji prećeno likvidacijom

I policija je Markovića spomenula kao moguću žrtvu najopasnijeg klana sa ovih prostora.

- Pored tri žrtve Milana Ljepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića, nestalo je još 10 mladića u periodumanjem od dve godine, na koji se odnosi krivična prijava protiv Belivuka i njegove ekipe. Pod nerazjašnjenim okolnostima nestali su: Strahinja Marković, Jovo Kecman, Lazar Vukićević, Gošović Vukašin, Filip Marjanović, Lazar Ilić, Vojinović Ljubomir, Dario Đorđević, Goran Mihajlović i Aleksandar Grigorijević - rekao je Bogdan Pušić, načelnik Uprave kriminalističke policije malo pre nego što su razrešeni neki od nestanaka i dokazano da ih je ekipa Velje Nevolje namamila, otela i masakrirala.

Privatna arhiva
 

Advokat Markovića Zoran Stojković ispričao je da je Strahinji prećeno likvidacijom pre nego što je nestao.

- Iz Strahinjine priče i priče njegovih roditelja znam da su mu pretili i da su bili agresivni prema njemu neki ljudi, kao i da je Treće odeljenje iz policije zvalo Strahinju i nudilo mu zaštitu, a da im on zauzvrat pruži informacije koje ima.

Roditelji Strahinje Markovića saznali su da je njegov "mercedes" na dan kad je nestao bio parkiran ispred kuće na Banovom brdu kasnije ubijenog Aleksandra Šarca.

- Šarac nam je rekao da je Strahinja auto ostavio dan ranije i da je negde otišao taksijem. Snimke sa video-nadzora nam nije dao jer je rekao da mu ne radi kamera. Naš sin je Šarca upoznao preko druga Nikole K. nekoliko dana pre nestanka - ispričala je Markovićeva majka Gordana u policiji.

Pod opservacijom Trećeg odeljenja

Policija je i sa Šarcem i sa Nikolom K. obavila razgovor, ali su oni negirali da imaju saznanja o otmici, a obojica su, navodno, odbila poligraf.

- Moguće je da je Belivuk iz najiskrenijih pobuda zvao oca Strahinje Markovića, budući da je njegov sin bio Veljin vojnik. Takođe, verujemo da je likvidacija u Spužu bila osveta upravo za Markovićev nestanak - kaže naš izvor.

Prema saznanjima 24sedam, pre nestanka, juna 2020. godine, Strahinja Marković danonoćno je bio pod opservacijom tadašnjeg načelnika trećeg odeljenja beogradske policije Dragoslava Damjanovića zvanog Coka, danas raspoređenog u Unutrašnju kontrolu MUP Srbije.

Damjanović je, kako saznajemo, organizovao praćenje Markovića, tvrdeći da mu je život ugrožen i da mu je glava ucenjena na stotine hiljada evra!

– Pre nego što je nestao, Marković je pozivan na informativne razgovore, da bi u jednom momentu tadašnji načelnik odeljenja za krvne i seksualne delikte pozvao Strahinjinog oca i rekao mu da je život njegovog sina u opasnosti i da je za njegovu glavu ponuđeno 200.000 evra.

Kakvu je igru Damjanović vodio, s obzirom na to da je tada bio šef radne grupe “Mangusta” koju je oformila državna sekretarka u MUP Srbije sa zadatkom da prati bezbednosno interesantne osobe, pre svega “škaljarce” i “kavčane”, ne može se sa sigurnošću reći.

Međutim, interesantno je to što je od Markovića tražio da potpiše da odbija policijsku zaštitu.

Odmah tri metka u glavu

Svaki kontakt sa Markovićem, međutim, prestao je onog trenutka kada je njegov otac, ne znajući odakle vrebaju opasnost i pretnja, otišao sa drugim sinom u sedište beogradske policije, preteći da će sve da ispriča medijima.

Prepiska Belivuka i Miljkovića dok su bili u Crnoj Gori sa delom klana u Beogradu, potvrđuje iznete navode.

- Je li brate, ništa mi draže nema nego što smo Lazu odrali, znači brate ja ne mogu da ti opišem... Vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa (Hodžića), odrali smo Zeta (Spahića) i evo ga Kapetan, i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači burazeru četvorka danas, ubili smo ih, i to sve ključni - poruka je koju je navodno Miljković poslao 14. oktobra 2020. godine, oko 22.17 sati.

Posle toga, ostatak grupe obaveštava da je Hodžić izvadio pištolj na njih.

- Nego smo mu odmah pucali brate u glavu tri metka i ostao je sa pištoljem u ruci, eto tako smo ga ubili - obaveštava ih Miljković. Kako sumnjaju crnogorski istražitelji, Kapetan je bio prisutan tokom likvidacije Hodžića i Spahića.

Svedočenje Bojana Hrvatina

Tokom saslušanja pred tužilaštvom u Beogradu, pripadnik kriminalne grupe koji je odlučio da progovori o zločinima grupe, Bojan Hrvatin, navodno je otkrio da su Belivuk i Miljković otišli tada u Crnu Goru kako bi "uhapsili" Kapetana za koga su sumnjali da za "škaljarce" vodi poslove oko ubistava i da finansira ubijene Aleksandra Šarca i Lazara Vukićevića.

Adis Spahić/Facebook
 

- Belivuk, Miljković i Nebojša Janković dogovorili su se da odu u Crnu Goru i preko osobe koja je radila za "škaljare" i "kavčane", a u stvari je bio samo "kavčanin" pronađu Kapetana. Ne znam mu ime, a znam da je on pomogao u lociranju Kapetana, za koga znam da je imao bradu, da je bio stariji i video sam mu samo sliku. U Crnoj Gori Veljko, Marko i Janković zajedno sa licem koje je odavalo informacije o "škaljarcima" i bilo na vezi sa Kapetanom, otkriva im štek kuću gde odlaze da uhapse Kapetana, kako bi preko njega mogli da navuku ostale, pre svega Šarca i Lazara Vukićevića - ispričao je navodno Hrvatin.

Foto: SDT / Printscreen
 

U kuću kod naselja Spuž, Belivuk je namamio Hodžića i Spahića, koji su tu ubijeni.

- Samo da vas pozdravim puno braćo, da se zahvalim svima, bez...ne znam kako se izgovara to. Prenesite nam utiske molim vas, znači dajte nam malo da nahranimo ego, umorni smo, prljavi smo, smrdimo, znači haos. Evo braćo još smo u čizmama brate, znači haos, pričajte malo molim vas - navodno je poruka koju je uveče poslao Belivuk.

"Umorni smo, prljavi smo, smrdimo"

Istražitelji pokušavaju da utvrde na koji način su iz te kuće uklonjena tela ubijenih, ali i ko je sve učestvovao u tome i u prikrivanju tragova tog zločina, jer su, navodno, Belivuk, Miljković i Janković već iste noći napustili Crnu Goru.

O ubistvu Spahića i Hodžića, Belivuk je sa članovima svoje kriminalne grupe razgovarao preko kriptovane aplikacije "Skaj".

U optužnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal nalaze se i transkripti razgovora te kriminalne grupe. Prema tim dokumentima, par sati nakon likvidacija u Spužu u 19.55 sati, Belivuk snima poruku tada otetom Lazaru Vukićeviću:

- Imaš sreće što mi ovde deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi - objašnjava Belivuk zašto nije u Ritopeku sa ekipom koja je otela, mučila i ubila Vukićevića.

Sat i po kasnije šalje drugu poruku u kojoj traži detalje mučenja Vukićevića i govori im “umorni smo, prljavi smo, smrdimo”, a onda i da su još u čizmama. Tada je i prepričao kako su ubili Hodžića, kojeg naziva “Kasap” i njegovog zeta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike