Finansijska istraga protiv klana Veljka Belivuka: Državni tužilac tvrdi da će otkriti svu njihovu imovinu u Srbiji i inostranstvu

01.01.2022

16:32

0

"Pošto je ta istraga dugotrajna podaci mogu da se prikupljaju do kraja postupka za trajno oduzimanje imovine", kaže Mladen Nenadić

Finansijska istraga protiv klana Veljka Belivuka: Državni tužilac tvrdi da će otkriti svu njihovu imovinu u Srbiji i inostranstvu
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Protiv pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Tužilaštvo je podiglo optužnicu zbog pet ubistava i sada se čeka na suđenje, međutim, time nije stavljena tačka na ovaj slučaj, naprotiv, osim proširenja istrage za još dva ubistva, nadležni su pokrenuli finansijsku istragu, kojom su uz dvojicu vođa i pripadnika klana Filipa Ivanovskog obuhvaćene i njihove supruge i Belivukova tašta.

- Dok čekamo da se zakaže početak suđenja, protiv članova ove kriminalne grupe smo pokrenuli istragu za još jedno ubistvo i za pranje novca, a u toku je i finansijska. Vodimo istragu kako bismo utvrdili sve okolnosti nestanka i ubistva Nikole Mitića - rekao je Mladen Nenadić, državni tužilac za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, istragom su obuhvaćeni Belivuk, Miljković i Ivanovski, koji su optuženi u osnovnom predmetu, ali se ona vodi i protiv supruga trojice muškaraca i Belivukove tašte.

- Ukoliko tokom istrage za ubistva prikupimo dovoljno dokaza, podići ćemo optužnicu i predložiti da se vodi jedinstven postupak - kaže Nenadić.

Finansijskom istragom će biti obuhvaćena i imovina koju imaju u inostranstvu.

- Nije važno da li se imovina nalazi u Srbiji ili inostranstvu, otkrićemo je. Postupak finansijske istrage je specifičan zato što je neopdohno da se pronađu svi podaci o imovini koju imaju te osobe, članovi njihovih porodica ili treća lica na koja je ona preneta bilo kakvim pravnim poslom - kaže tužilac i objašnjava dalje:

24sedam/Pixabay
 

"Pošto je finansijska istraga dugotrajna podaci mogu da se prikupljaju sve do okončanja postupka za trajno oduzimanje imovine. Ovaj postupak se, prema zakonu, mora pokrenuti u roku od šest meseci po pravosnažnom okončanju krivičnog procesa protiv oktivljenih."

Istragom kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića, da podsetimo, utvrđeno je da su novcem dobijenim od droge i drugim kriminalnim radnjama pa i likvidacijama kupovali stanove, veći broj lokala, ali i značajnu količinu zemlje po celoj Srbiji.

Njihove supruge Bojana Belivuk, Tanja Miljković i Marija Milutinov privedene su početkom meseca, jer su učestvovale u toj kupovini budući da se deo ove imovine vodi na njihova imena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike