Novi detalji u slučaju zaplene kokaina: Zašto su carinici namerno propustili pošiljku droge u „Voli“?

14.01.2022

13:49

0

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila opojna droga, javljao brojeve kontejnera

Novi detalji u slučaju zaplene kokaina: Zašto su carinici namerno propustili pošiljku droge u „Voli“?
Foto: Uprava policije Crne Gore

Specijalni tužilac Miroslav Turković, koji postupa u predmetu zaplene više stotina kilograma kokaina, rekao je da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) 13. januara podnelo krivičnu prijavu protiv Đoka Drobnjaka, kojeg sumnjiče da je postao član kriminalne organizacije koju su formirala dva NN lica.

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila opojna droga, javljao brojeve kontejnera…

Turković je rekao da sumnjiče nepoznate državljane Ekvadora da su postali pripadnici te kriminalne organizacije, a da je njihov zadatak bio da nabavljaju plombe, ostavljaju ih u kontejnerima sa kokainom, kako bi ih drugi pripadnici kada preuzmu drogu ponovo plombirali, pišu Vijesti.

Tu kriminalnu organizaciju sumnjiče da je delovala u više evropskih država.

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmerio ga ka Voliju da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome sprečeni.

- Cilj ove kriminalne organizacije bio je da se droga uzme ispod mera carinskog nadzora u Slobodnoj zoni - kazao je Turković.

Istakao je da je u pošiljci pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

- Namera je bila da se ova roba izuzme u Slobodnoj carinskoj zoni i da se deo plasira na crnogorsko tržište - rekao je on.

Specijalni tužilac prikazao je novinarima i kako izgleda lažna plomba, koja je zapakovana u kontejneru sa bananama da bi, nakon što izuzmu drogu, članovi kriminalne grupe mogli da ga ponovo plombiraju.

Kazao je i da je Slobodna carinska zona mesto na kom je trebalo da bude preuzeta droga.

- To je prostor koji je podoban da se preduzmu ove radnje, za koje mi sumnjamo da su bile u planu delovanja ove kriminalne organizacije - rekao je on.

Dodao je da su došli do podataka da je u julu, avgustu i oktobru prošle godine carinski službenik došao do podataka da u kontejnerima nedostaje roba i da to pokazuje da je to bila ustaljena šema kriminalne grupe.

V.d. direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da je akcija zaplene kokaina realizovana zahvaljujući savesnom radu carinika.

- Radi se o kontejnerskom sadržaju koji je 2. januara uplovio brodom Spirit of chennai, na kom su od 109 kontejnera u 70 bile banane - rekla je ona na pres konferenciji SDT i Uprave policije.

Istakla je da su carinski službenici ispoštovali sve procedure i primenom tih parametara na skeneru otkrili da je jedan kontejner kontaminiran. Ponovila je da je carinik koji je otkrio kontaminiranu pošiljku odmah obavestio, nakon čega su obavestili Upravu policije.

Petričević se zahvalila na saradnji i izvanrednim rezultatima najbližim saradnicima.

- Znate da su i 5. januara, bez međunarodne podrške, otkrili 300 kilograma heroina -  kazala je ona.

Poručila je da će i u narednom periodu raditi profesionalno, da neće podleći nikakvim pritiscima, jer im je cilj da Crnu Goru oslobode epiteta da je zemlja tranzita droga.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti