Surova likvidacija sa osmehom na licu: Nebojša hladnokrvno "overen", pa nađen mrtav u snegu pored dečjih kolica!

05.01.2022

08:00

0

Ubrzo je postalo jasno da je Nebojša Marković slučajna žrtva plaćenika

Surova likvidacija sa osmehom na licu: Nebojša hladnokrvno "overen", pa nađen mrtav u snegu pored dečjih kolica!
Copyright Profimedia/Pixabay/Printscreen/Facebook

Navršile su se tri godine od ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu. Neposredni izvršilac ovog hladnokrvnog zločina je "nasmejani ubica" Čaba Der, koji je za ovo krivično delo osuđen na 40 godina zatvora, dok je Alen Cigler dobio četiri godine zbog pružanja pomoći izvršiocu posle počinjenog krivičnog dela.

Ubistvo Markovića, iako direktno nije imalo veze za kriminalom i podzemljem, otvorilo je Pandorinu kutiju i doprinelo tome da se konačno uhapsi brutalni plaćenik, osumnjičen za nekoliko likvidacija širom sveta.

Ovaj slučaj dobio je sudski epilog tokom 2021. godine.

Podsetimo, Čabin cimer iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, u ekskluzivnoj ispovesti za naš portal, otkrio je detalje poznanstva sa "nasmejanim ubicom".

Osvrt na slučaj

U subotu 5. januara 2019. godine u beogradskom naselju Banovo brdo, 38-godišnji Nebojša Marković likvidiran je usred bela dana. Ubijen je kada se uputio do svog automobila, kako bi iz gepeka uzeo kolica za dete.

Nakon zločina, Čaba Der je napustio Srbiju.

Snimak ubistva Markovića objavili su svi mediji. Na njemu se vidi kako se beli automobil zaustavlja pored Markovićevog i iz njega izlazi muškarac odeven u belu jaknu, sa rancem u ruci. Obraća se Markoviću, osmehuje mu se, a zatim iz torbe vadi pištolj i ispaljuje smrtonosne hice. Marković pada na zemlju, a Der seda u automobil i beži sa lica mesta.

Ubrzo je postalo jasno da je Nebojša Marković slučajna žrtva.

Ubistvo na Banovom Brdu u Beogradu Printscreen/YouTube
 

 

Der je nakon bekstva uhapšen u Pragu 1. marta 2019, a pored Srbije koja ga je tražila zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile Španija, Holandija i Mađarska, kojoj je izručen 18. jula 2019. godine. On se teretio za ubistva u spomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Pokušao samoubistvo

Čaba Der, koji je u Mađarskoj nepravosnažno osuđen na doživotnu robiju, pokušao je da se ubije u zatvorskoj ćeliji. Njegov advokat Kristijan Guliak potvrdio je za "Blik" da je njegov klijent u samici presekao sebi vrat brijačem. Stražari su brzo reagovali.

Saučesnik u zločinu Cigler uhapšen je u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil "punto" kojim se Der dovezao na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića. Cigler je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Krvava biografija plaćenog ubice

Čaba Der (38) iz Čantavira, kod Subotice, prvo je bio sitan lopov, koga su, kako pišu mediji, u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica "preobrazili" u plaćenog ubicu. On je u Novom Sadu 2004. godine, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju pištoljem usmrtio Branislava Jelačića, a potom s lica mesta pobegao biciklom. Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo - pokojnog Vojislava Škrbića, a nekoliko nedelja kasnije i Čabu Dera. Prilikom ubistva Der je bio maskiran, a kada je bežao pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice koje su se poklopile s pocepanim trenerkama pronađenim kod Škrbića.

"Ubica mekog srca"

Ćerka Lasla Vetule, Vivien, koga je likvidirao Čaba Der, nije znala mnogo o svom ocu. Laslo s njom nije održavao kontakt, te su se sreli samo dva puta.

Čaba Der javno joj je pružio podršku i rekao da će da je izdržava kako bi poslao poruku da niko ne treba da ostavi svoje dete i da izbegava da se brine o njemu. Ona je istakla da mu duguje zahvalnost jer joj je već pomogao više nego što joj je otac ikada pomogao.

- Mnogo mu dugujem. Nadam se da ću moći lično da mu zahvalim. Dugujem mu to jer mi je već pomogao više nego što mi je otac ikada pomogao. Takođe sam dijabetičar, imam mnoge bolesti i, nažalost, komplikacija. Novac ću prvenstveo da trošim na svoje zdravlje. Takođe sam podstanar, pa ću delom novca da platim dugove - rekla je ona mađarskim medijima.

Mađarski mediji ovaj potez karakterišu kao signal da je u pitanju čovek sentimentalnog duha i staromodni gangster za koga su moralne vrline i dalje važne, te da, bez obzira na ono što je učinio, to delo svedoči o njegovoj ljudskoj veličini.

Nakon prvog glavnog pretresa, Krivično veće Okružnog suda u Novom Sadu je u oktobru 2005. godine Čabu Dera osudilo na 15 godina zatvora za ubistvo Jelačića, kao i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića na obali Dunava. Škrbić je tada osuđen na 13 godina zatvora zbog podstrekavanja na Jelačićevo ubistvo iz osvete.

Printsreen/RTL Klub
 

Vrhovni sud je tu presudu poništio i naložio ponavljanje postupka. Nakon novog suđenja, Krivično veće novosadskog Okružnog suda je Dera osudilo na 14 godina zatvora, a Škrbića na 13. 

U obe presude tada je navedeno da je Der u Jelačića te večeri ispalio četiri hica iz pištolja. U restoran je ušao maskiran bradom koju mu je prethodno dao Škrbić. Na sebi je imao i njegovu trenerku. 

Likvidacija u Amsterdamu, glumio turistu

Još jedna likvidacija zabeležena na snimcima nadzornih kamera dogodila se u Amsterdamu, kada je prerušeni Der u julu 2018. likvidirao hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića usred bela dana.

Nakon što je izašao iz restorana u kom je upucao Hrvata, Čaba Der skida odeću u kojoj je do tog momenta glumio turistu. Na narednim snimcima sa kamera prikazano je kako u šortsu i beloj majici ide ulicama Amsterdama, verovatno tražeći skrovište. U jednom momentu je hladnokrvno prošao pored policijske patrole, bez ikakvog znaka uznemirenosti.

Ubistvo biznismena u Budimpešti: Namamio ga zaslađivačem

Čaba Der je 20. septembra 2018. ubio biznismena Lasla Vetulu na periferiji Budimpešte.

Mađarskoj policiji rekao je kako je biznismen došao automobilom i ostavio ga parkiranog u blizini šume. Istakao je da je torbu sakrio kako je ne bi videla njegova devojka, a oružje iz kog je pucao zakopao u šumi.

Čaba Der Printscreen /Youtube
 

 

Čaba se sumnjičio da je biznismena namamio da dođe i sastane se s njim na periferiji glavnog grada Mađarske tako što mu je ponudio na prodaju 11 kilograma kokaina. Međutim, prema sopstvenom priznanju, Čaba je u torbu umesto kokaina stavio zaslađivač u pakovanjima od po jednog kilograma.

Kada su se našli, Laslo Vetula je nameravao da proveri kvalitet droge, ali ga je Čaba tada navodno primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo biznismena je pored potoka pronašla žena koja je tuda šetala psa.

- Razgovarali smo o 11 kilograma kokaina, ali to je bio samo povod da ga namamim i ubijem ga. On je meni u Mađarskoj bio velika pretnja, jer je mojim neprijateljima u ovoj zemlji davao logističke savete kako da me ubiju. Kada sam ga ubio, telo sam odvukao u pravcu potoka, a torbu koju sam nosio sakrio sam ispod cevi i pokrio travom i korovom - rekao je tada Der, vodeći policajce na mesto zločina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike