Ispovest cimera koji je robijao sa plaćenim ubicom: "Niko ne bi rekao da je Čaba zlotvor"

08.07.2021

06:00 >> 08:26

0

Autor: j.jovanovic

Tokom robijanja u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, Čaba Der ničim nije pokazivao da je spreman da hladnokrvno ubije za novac

Ispovest cimera koji je robijao sa plaćenim ubicom: "Niko ne bi rekao da je Čaba zlotvor"
Copyright Profimedia

Plaćeni ubica Čaba Der, kome se u Beogradu u odsustvu sudi za hladnokrvno ubistvo na Banovom brdu, a u Mađarskoj ga čeka doživotna robija za dvostruko ubistvo, tokom izdržavanja zatvorske kazne u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde je već odrobijao jednu likvidaciju, ponašao se tako da nikad niko ne bi pomislio da može tako svirepo i bezdušno da okrvavi ruke.

To je, u izjavi za 24sedam, ispričao jedan od bivših robijaša, koji je sa Derom jedno vreme boravio u mitrovačkom zatvoru, a iz razumljivih razloga njegov identitet, inače poznat redaciji, nećemo otkrivati.

Iza zidina pomenutog kazamata, veoma često viđao je Dera i sa njim se povremeno družio.

Pročitajte još:

– U zatvoru sam ga upoznao. Mogu reći da je po prirodi dosta smiren, i nikada ne bih rekao da je ubica. Koliko se sećam, bio je korektan prema ostalim osuđenicima. Često smo razgovarali o raznim životnim pričama, o kojima ne bih javno govorio – kaže bivši robijaš, koji se nakon izlaska iz zatvora zaposlio, u želji da se nikada više ne vrati iza rešetaka.

Kako kaže, on i Der su dosta vremena provodili odlazeći na trčanje, a teretana je za Čabu bila neizostavan deo zatvorske rekreacije.

Čaba Der u sudnici
Printsreen/RTL Klub

– Mi smo imali odabranu ekipu. Tamo je svako za sebe, to se zna. Što se tiče nas dvojice, nismo se svakodnevno družili, ali smo ponekad trenirali i, kao što sam rekao, pričali. Sa nama su bili i neki ljudi iz Novog Sada, tako da mogu reći da sam imao pozitivnu sliku o Deru – dodaje naš sagovornik.

Dvostruka ličnost?

Na pitanje da li je Der, koji važi za “nasmejanog ubicu”, imao faze tokom kojih je ispoljavao neraspoloženost ili neki vid agresije, navodi da to nije primetio.

Podsetimo, Više tužilašvo u Beogradu je u završnoj reči pred presudu zatražilo da sud plaćenog ubicu Čabu Dera i njegovog saučesnika Alana Ciglera u ubistvu Nebojše Markovića osudi na kaznu od 40 godina zatvora.

Zločin, koji su snimile kamere, dogodio se 5. januara 2019. na Banovom brdu, dok je Marković pakovao u automobil kolica za bebu.

Čaba Der Printscreen /Youtube

Deru se sudi u odsustvu za saizvršilaštvo u Markovićevom ubistvu, jer je u pritvoru u Budimpešti, gde čeka pravosudnu presudu za dva ubistva u Holandiji i Mađarskoj 2018. godine za koja je osuđen na doživotni zatvor.

Zastupnici supruge ubijenog Markovića i njegovog brata Slaviše saglasni su sa zahtevima tužilaštva, a zatražili su maksimalne kazne za obojicu okrivljenih, navodeći da su na podmukao i brutalan način lišili života Markovića.

“Ne postoji”

Sud je juče u sudnici Palate pravde odbio da pročita završne reči koje je preko advokata Čaba Der poslao iz mađarskog zatvora, a Alen Cigler je iskoristio to pravo da poslednji put kaže nešto u svoju odbranu, te se izvinio porodici pokojnog zbog tragedije koja ih je zadesila.

– Želeo bih da izjavim izvinjenje porodici pokojnog, i da mogu, lično bih im izjavio saučešće. Želim da kažem da se kunem da nisam znao da će se dogoditi ovakva tragedija. Ne želim da pričam o tome kako se lično osećam zbog toga – ovim rečima se Alen Cigler obratio sudu danas povodom iznošenja završnih reči.

24sedam/ MUP/promo/Printscreen/ hirtv. hu

 

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva Branislava Jelačića 2004. godine.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil “punto” kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

Pročitajte još:

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije, a tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Izricanje presude za ubistvo Nebojše Markovića zakazano je za sledeću nedelju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike