24sedam saznaje: Bolest odložila suđenje najsvirepijem klanu: Zašto će Belivuk pred sudije tek sledeće godine

14.12.2021

16:49

0

Sudija Zorana Trajković nije još zakazala suđenje grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

24sedam saznaje: Bolest odložila suđenje najsvirepijem klanu: Zašto će Belivuk pred sudije tek sledeće godine
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sudija Posebnog odeljenja beogradskog Višeg suda Zorana Trajković nije još zakazala početak suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću i pripadnicima njihove kriminalne grupe. Očekivalo se da postupak počne tokom ove godine, ali će se proces najsvirepijem klanu održati tek naredne godine.

Sudija je imala zakonski rok od 30 dana da zakaže suđenje, ali ona to nije učinila. Ona je, kako 24sedam saznaje, bolesna i suđenje nije uspela da zakaže na vreme.

Sudija Trajković je dugogodišnji sudija, svojevremeno je bila u Veću Višeg suda koje je vodilo postupak pritiv Andrije Draškovića. Sudila je i bivšem direktoru Puteva Srbije Branku Jociću, kao i u postupku koji je u javnosti bio nazvan „stečajna mafija“.

Optužnica TOK, da podsetimo, podignuta je 30. jula ove godine i tereti Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kao organizatore kriminalne grupe u kojoj je, prema navodima tužilaštva, učestvovalo još 28 osoba.

Oni se terete i za pet teških ubistava,koje su počinili u klanici u Ritopeku, nedozvoljeno držanje oružja, otmice, silovanje i puštanje u promet opojnih droga. Optužnica obuhvata zločine koje je grupa počinila od 2019. godine.

Povezani sa "kavčanima"

Grupa je u periodu od nekoliko meseci, navodi se u optužnici, ubila Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoju. Svi oni ubijeni su na svirep način u Belivukovoj vikendici u Ritopeku, jer su ih pripadnici grupe smatrali konkurencijom.

Vojnici Veljka Belivuka dovode se u vezu sa "kavačkim klanom" iz Crne Gore koji je već godinama u sukobu sa "škaljarskim klanom".

Dvoje u kućnom pritvoru

Slađana Sekulić i Nikola Stefanović čija su se imena našla u optužnici protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pušteni su iz zatvorskog pritvora u kućni, gde će boraviti sa nanogicom. Sekulićka je supruga Vlade Georgieva (ranije se zvao Dragan Sekulić) i sumnja se da su njihove nekretnine Belivukovi ljudi koristili za krivična dela, dok je Stefanović imao ulogu operativca.

Kako je navedeno u optužnici, okrivljeni Vlada Georgiev, inače bivši policajac, i Slađana Sekulić stavili su na raspolaganje Belivuku svoju kuću u Tršiću kod Loznice, gde je on sa drugim okrivljenim, dobro obučenim za rukovanje vatrenim oružjem, držao i isprobavao pištolje i puške namenjene krivičnim delima.

Vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal, 27. septembra potvrdilo je optužnicu TOK, koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i njegovog klana. Miljkoviću se na teret stavlja jedno ubistvo manje nego Belivuku. Onima koji se terete za ubistva preti doživotna robija.

Prema optužnici za ubistva se terete Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar ili Zver, jedan od braće Budimir, Srđan Lalić koji se smeje na fotografiji sa masakriranom žrtvom. U četiri ubistva i saučesništva učestvovali su Nebojša Janković, Nemanja Đurić, Dejan Tešić, Bojan Hrvatin koji je u ulozi svedoka saradnika i drugi od braće Budimir. U dva ubistva je učestovao Nikola Spasojević Spale, a po jednom Marko Andrić Kuzman i Nemanja Lakićević.

U petak o pranju novca

Broj optuženih za ubistva i saučesništva svedoči da se najčešće desetorica pripadnika grupe iživljavala nad jednom žrtvom. Deo uhapšenih se tereti i za ubistva i otmice, a pojedini isključivo za otmice. Velja Nevolja, Marko Mesar, Lalić, Andrić, osim ubistava imaju i otmice i silovanje.

Uhapšene vođe navijačke grupe Partizana,  Belivuk i Miljković, u petak će izneti odbranu pred Tužilaštvom za organizovani kriminal. Kako saznajemo, Miljković i Belivuk će se izjašnjavati o krivičnom delu pranju novca, zbog čega su pre nekoliko dana privedene njihove supruge, a potom i puštene da se brane sa slobode.

Oni će se izjašnjavati na okolnost krivičnog dela pranje novca, 17. decembra. Reč je o novcu koji je, prema tvrdnjama tužilaštva, stečen iz kriminalom. Tom prilikom, do detalja će izneti svoje odbrane.

24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay
 

Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Snežana Đorđević i Marija Milutinov, da pšodsetimo, supruge i tašte Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Ivana Filipovskog, privedene su prošle nedelje zbog sumnje da su učinile krivično delo pranje novca. One su tom prilikom negirale krivično delo pranje novca.

Grupa Veljka Belivuka, osim ovih ubistava za koja su optuženi, sumnjiči se i za još najmanje dva ubistva u Srbiji i tri u Crnoj Gori, a prikupljaju se dokazi i za još neke zločine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike