Saznajte koji cvet odgovara mesecu vašeg rođenja i šta to govori o vama

05.03.2024

13:20

0

Autor: V. I.

Mnoge drevne kulture veruju da određeno kamenje, boje i cveće imaju posebna značenja i moći

Saznajte koji cvet odgovara mesecu vašeg rođenja i šta to govori o vama
Copyright Profimedia

Cveće je uvek lepo, ali ponekad ima dublje lično značenje i prožeto je simbolikom. Kao što mnogi entuzijasti znaju, postoji velika razlika između žute i crvene ruže. Praksa floriografije (jezika cveća) stara je hiljadama godina, a njeni koreni sežu do starog Rima. Cveće ima pozitivna ili negativna značenja, od odbijanja do prijateljstva, tuge do odanosti, sreće do mržnje. PA saznajte mkoji cvet odgovara vašem mesecu rođenja i šta to otkriva o vama.

Januar: Karanfil 

Kao osobu rođenu u januaru, karanfil će vas možda iznenaditi. Karanfili predstavljaju moć i nazivaju se "cvetom bogova“. Crveni karanfil ima poseban uticaj - što je savršeno ako ste i vi prilično vatreni. Ali umirujuće boje ovog cveta možda bolje odgovaraju nekim ljudima rođenim ovog meseca. Bela označava čistoću i sreću, a ružičasta može da simbolizuje besmrtnu ljubav majke.

Profimedia
 

Februar: Ljubičica

Osobe koje slave rođendan u februaru prepoznaće se u ljubičicama. Prema Farmerskom almanahu, smatralo se da ljubičica simbolizuje skromnost, vernost, večnu ljubav, nevinost i sećanje. Neki je vide i kao simbol mladosti - u bilo kom uzrastu - i kao optimizam.

Profimedia
 

 

Mart: Narcis

Ako vam je rođendan u martu, vi i vaš rođeni cvet najverovatnije delite neke optimistične osobine. To je zato što prolećni narcisi, botanički poznati kao narcis, predstavljaju sreću, nove početke, nadu i prijateljstvo. Narcis ima malo sujete povezane sa njim - a možda i vi. (Da li povezujete tačke između narcisa i narcisoidnosti?) Kako legenda kaže, grčki bog Narcis je bio toliko zadovoljan sopstvenom lepotom da ga je boginja Nemezida namamila usmrt dok je gledao u sopstveni odraz. 

Profimedia

 

April: Bela rada

Ako ste tip koji svaki dan započinje osmehom, vi i bela radaimate mnogo toga zajedničkog. Ljudi rođeni u aprilu mogu odgovarati razigranom, veselom i optimističnom stavu ovog cveta. Verovatno ćete biti odani i zabavni kao prijatelj ako ste rođeni sa belom radom kao cvetom u mesecu rođenja.

Profimedia
 

Maj: Đurđevak

Ako je đurđevak vaš cvet koji odgovara mesecu rođenja, delite skromnost i slatke osobine sa ovim kratkovečnim belim lepoticama. Ovo nežno cveće se ponekad pojavljuje u svadbenim buketima, jer predstavlja radost, čistotu i vrlinu. Njegovo botaničko ime se prevodi kao "majski ljiljan". Ovaj cvet se višestruko pominje u Bibliji, a jedna legenda kaže da su se Evine suze pretvorile u đurđevak kada je izašla iz Edena. Jedna napomena o đurđevaku: Kao i mnoge druge otrovne biljke , treba ga držati podalje od kućnih ljubimaca i dece.

Profimedia
 

Jun: Ruža

Ruža, kraljica cveća, odgovara osobama rođenim u junu. Literatura i pokloni za Dan yaljubljenih pomažu da se održi status crvene ruže kao idealnog znaka za romantiku i ljubav, ali su mnogo fleksibilniji od toga. Značenje boje ruže uveliko varira i nudi ponešto za svakoga. Bele ruže sugerišu čistoću, žuta znači toplinu, a boja kajsije simbolizuje zahvalnost.

Profimedia
 

Jul: Lokvanj

Za one rođene u julu, cvet koji im odgovara je lokvanj. On simbolizuje traganje za istinom. Neke od njegovih karakteristika uključuju prosvetljenje, znanje i čistotu. Za hinduiste i budiste, ovaj cvet predstavlja vaskrsenje, jer se zatvara noću samo da bi se ponovo otvorio tokom dana.

Profimedia
 

Avgust: Gladiole

Označavajući snažan karakter i moralni kodeks, gladiole su cvet za bebe rođene u avgustu. Cvetne aranžmane za Lavove rođene u avgustu obogatite ovim cvećem, jer oni vole da budu obasuti pohvalama i divljenjem. Naziv gladiolua nastao je iz latinskog i francuskog i znači "mali mač“, što je možda vizuelna referenca za te prirodne vođe.

Profimedia
 

Septembar: Ladolež

Ladolež je čest cvet na našim poljima a označava deljenje naklonosti i ljubavi, ali prolazne je prolazne prirode. On cveta u vrelini kasnog leta, a važi za mistični, pošto se svaki cvet otvara i zatvara u toku dana. Takođe spada u cveće koje se lako uzgaja iz semena.

Profimedia
 

Oktobar: Neven

Kreativnost, strast i snaga su karakteristike koje neven deli s onima rođenim u oktobru. Oni su takođe povezani s bogatstvom. Niko ne zna kako je ovo cveće postalo preovlađujuće na oltarima Device Marije, ali teorija sugeriše da su žuti i narandžasti cvetovi dobili naziv "Marijino zlato“ tokom razvoja Engleske, gde su cvetovi bili rasprostranjeni.

Profimedia
 

Novembar: Hrizanteme

Da li ste druželjubivi, veseli i pošteni? Onda imate mnogo toga zajedničkog sa ovom jesenskom kraljevskom obitelji. Gitelman kaže da hrizanteme takođe odražavaju mudrost i plemenitost i da su „često povezane sa optimizmom , nadom i dugim životom“. U bašti dodaju bogatu jesenju boju. Hrizantema se ističe kao rezani cvet, koji ponekad traje nedeljama u vazi. Uzgajanje hrizanteme počelo je u Kini u 15. veku, a ovo cveće je poznato po svojim lekovitim i kulinarskim svojstvima. Takođe su poznate u bašti kao dobra biljka za kontrolu štetočina.

Profimedia
 

Decembar: Božikovina

Božikovina je nekada bila korišćena da otera zle duhove, ali je mnogo optimističnija u savremeno doba. Sreća i optimizam mogu biti neke od osobina koje delite s ovim cetom. Pre više hiljada godina, druidi su božikovini pripisivali magična svojstva i verovali da ona pomaže plodnosti i dugovečnosti. Pošto je otporan na munje, zasađen je u blizini domova radi zaštite.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike