Najnoviji korona presek: Testirano 14.808 osoba, manje preminulih!

22.12.2021

14:09

0

Najnovije informacije oko kovida u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Testirano 14.808 osoba, manje preminulih!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.268 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 27 pacijenata.

Testirano je 14.808 osoba. Na respiratoru je 103 pacijenta.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 1.267 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 29 pacijenata, dok je na respiratoru bila 108 osoba. Tom prilikom testirano je 15.846 osoba.

Iako se omikron još uvek zvanično nije pojavio kod nas, svet uveliko radi na vakcini protiv najnovijeg soja virusa.

Oksfordski univerzitet i "Astra Zeneka" započeli su rad na proizvodnji svoje verzije vakcine, objavio je danas "Fajnenšel tajms" (FT).

- Vakcine zasnovane na adenovirusu, kao što je ona koju su napravili Oksford i "Astra Zeneka", u principu bi mogle da se koriste kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što se ranije mislilo - dodao je vođa istraživačkog tima u Oksfordu Sandi  Daglas, a prenosi Rojters.

Efikasnost vakcina protiv omikron soja koronavirusa vidno je opala, izjavila je juče direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.

- Podaci koji su stigli nisu definitivni i ima ih veoma malo, međutim, jasno je da postoji pad efikasnosti protiv omikron soja - rekla je Kukova za "Fajnenšl tajms", a prenosi Rojters.

Prema mišljenju stručnjaka, kompletan ciklus vakcinacije može da zaštiti protiv teških oblika bolesti, dok, prema pisanju lista, preliminarni dokazi pokazuju da buster doza mRNK vakcina može delimično da poveća nivo antitela.

Prema rečima direktorke EMA, odluka da li je protiv omikron soja potrebna posebna vakcina biće doneta kada se prikupi dovoljno naučnih dokaza da "postojeće vakcine ne deluju", navodi Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike