Agencije putnicima duguju 20 miliona evra! Seničić: Rokovi za povraćaj pomereni kako bi se izvukli iz krize

15.12.2021

11:20

0

Istakao je da 99 odsto naših agencija radi kako treba i da su samo tri proglasile stečaj

Agencije putnicima duguju 20 miliona evra! Seničić: Rokovi za povraćaj pomereni kako bi se izvukli iz krize
Copyright Tanjug/Tanja Valić

Mnogo je naših građana koji su još pre pandemje koronavirusa uplatili letovanja a nisu iskoristili vaučere koje su agencije davale za ovu godinu.

Zbog toga se udruženjima potrošača obraćaju baš ti građani kako bi im novac bio vraćen, međutim, izvesno je da će na obeštećenje morati da čekaju još godinu. Novom odlukom Vlade putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti kovida 19 sada može da se iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

O tome su jutros na K1 televiziji govorili direktor JUTA Aleksandar Seničić i Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja "Efektiva".

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je zamensko putovanje otkazano, organizator putovanja je dužan da vrati uplaćena sredstva najkasnije 1. februara 2023. godine.

Agencije treba da vrate 20 miliona evra

Pixabay
 

 

 

 

Direktor JUTA Aleksandar Seničić kazao je da je iznos koji agencije duguju građanima veći od 20 miliona evra.

- Iznos je veći, jer nisu uračunata nerealizovana đačka putovanja i ekskurzije. Kada se i ona ubroje, onda je taj iznos 25 ili 26 miliona evra. U januaru ćemo imati precizne podatke – kazao je Seničić.

- Nažalost, ima mnogo agencija koje su prestale da rade u našoj zemlji, a imali smo i kolaps Mouzenidisa, jednog od najvećih turoperatora. Veliki broj partnera sa kojima radimo ne može da vrati novac koji duguje. Na primer, veliki je broj hotela u Italiji koji ne rade gotovo dve godine i sa njima nema nikakve komunikacije, te je verovatno da nikada neće ni nastaviti da rade.

Seničić je kazao da je prosečna cena aranžmana 200 evra, ali da je najveći broj neiskorišćenih aranžmana onih skupljih, u Španiji i Italiji.

- Naši podaci su da oko 65.000 putnika čeka na povrat novca. Najveći deo putovanja u Grčku, u apartmanskom smeštaju, realizovan je - oko 60 odsto. Produženje roka da se putnicima vrati novac uredbom Vlade do 1. februara 2023. je šansa da se izvučemo iz krize – naglasio je Seničić.

Kada je reč o broju agencija koje su proglasile stečaj, on kaže da su to učinile samo tri. 

Nije propao sav novac

Seničič je kazao da nije propao sav novac, jer gotovo niko od putnika nije platio punu cenu aranžmana.

- Najveći broj putnika uplatio je oko 30 odsto cene aranžmana, koliko je moralo da se uplati. Agenciji ostaje 20 odsto novca, a ostatak je prebačen hotelima. Zato agencije nemaju novca da ga vrate putnicima. Takođe, novac će biti uskraćen i od osiguravajućih kuća koje pandemiju smatraju višom silom. Našao se zajednički jezik sa većinom putnika i hvala im na razumevanju. Ako dođe do masovnih tužbi putnika, može doći do masovnog odlaska agencija u stečaj. Nadam se da do toga neće doći i činimo sve, i mi i država, da saniramo svu štetu – rekao je Seničić.

I predsednik Udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da se njegov podatak poklapa sa podacima koje je izneo Seničić i da agencije putnicima duguju više 20 miliona evra za neiskorišćena putovanja.

- Po našim podacima i procenama, to je oko 100.000 putovanja. Veliki broj ljudi je oštećen. Građani su očekivali da im u januaru 2022. godine bude vraćen novac, a uredbom je sada taj rok produžen do 1. februara 2023. godine. Trebalo je građanima podrobnije sve objasniti. Ministarka je stidljivo, tek nekoliko dana pre produžetka uredbe, govorila o tome – kazao je Gavrilović.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: K1/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike