Zima se ne šali: Evropa i Srbija na udaru snažnog anticiklona, evo detaljne prognoze za celu nedelju

14.12.2021

12:32

0

U petak i tokom vikenda iznad zapadne i severozapadne Evrope nalaziće se veoma snažan anticiklon sa centrom iznad Britanskih ostrva.

Zima se ne šali: Evropa i Srbija na udaru snažnog anticiklona, evo detaljne prognoze za celu nedelju
rakovica sneg zima foto jsj (3) - Copyright 24sedam/J.S.J.

Do kalendarskog početka zime ostalo je još samo nedelju dana, ali je obilni sneg već pre dva dana zabeleo veći deo Srbije i Beograd. Poledica na trotoarima pešacima i dalje pravi problem, pa je neophodan ogroman oprez.

Srbija će danas i narednih dana biti pod uticajem anticiklona, tj. visokog vazdušnog pritiska, ali u prizemlju.

- I u sredu i četvrtak vreme će biti veoma slično današnjem. Očekuje se uglavnom suvo, tmurno i maglovito, samo ponegde sa veoma slabim padavinama. U jutarnjim časovima očekuje se slab do umeren mraz, uz temperature koji stepen ispod nule, dok se tokom dana očekuje hladno, uz temperature od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

U četvrtak u toku večeri, u noći ka petku i u petak tokom jutra sa severoistoka se očekuje prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, a očekuje se i pojačanje severozapadnog vetra. Jutarnja temperatura u petak biće od 0 do 3°C, a maksimalna dnevna od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C. U petak tokom dana na severu Srbije biće suvo, a u ostalim predelima kiša i susnežica sa snegom.

Snažan anticiklon iznad Evrope

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

U petak i tokom vikenda iznad zapadne i severozapadne Evrope nalaziće se veoma snažan anticiklon sa centrom iznad Britanskih ostrva. Ovaj anticiklon narednih 7 do 10 dana predstavljaće blokadu za prodor oblačnih i padavinskih sistema i toplije vazdušne mase sa Atlantika unutar Evrope i do našeg područja, pa će takvi sistemi do našeg područja stizati po periferiji ovog anticiklona, ali sa severositoka i iz oblasti Rusije, zbog čega će se i zadržavati hladno vreme.

- Ovaj anticiklon uz stabilno vreme prostiraće se iznad većeg dela Evrope i uslovljavati svojim perofernim delom i nad Srbijom veoma visok vazdušni pritisak. Istovremeno, nad istokom Evropom nalaziće se polje niskog vazdušnog pritiska. Po istočnoj periferiji napomenutog anticiklona sa severoistoka će strujati hladna vazdušna masa ka Crnom i Egejskom moru i ka Balkanskom polustrvu, samim tim i ka Srbiji i našem području, a iznad Crnog mora stvoriće se i ciklon.  Preko našeg područja tokom vikenda će se na visini premeštati i jezero hladnog vazduha, iako če vazdušni pritisak u prizemlju ostati visok - kaže Đurić.

Pod uticajem ovakve sinoptičke situacije za vikend će na severu Srbije biti uglavnom suvo, naročito u Vojvodini, a u ostalim predelima Srbije biće oblačno sa susnežicom i snegom. Više padavina očekuje se u subotu, naročito u južnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije, dok će jači sneg padati u brdsko-planinskim predelima. U nedelju će doći do prestanka padavina i biće ih još povremeno na zapadu i jugozapadu Srbije i na planinama.

- Tokom vikenda se očekuje pojačan severozapadni vetar, a doći će i do zahlađenja. Maksimalna temperatura biće u subotu od 1 do 5°C, u Negotinskoj Krajini do 7°C, u Beogradu do 2°C. U nedelju veoma hladno, ponegde i uz ledeni dan. Maksimalna temperatura biće od -1 do 3°C, u Beogradu do 0°C - kaže Đurić.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 2 do 6°C, vidimo da će one u narednom periodu biti nešto ispod prosečnih vrednosti, osim u petak kada će biti oko proseka. Prema trenutnim proračunima, prema kraju godine postoji mogućnost za jači prodor veoma hladne vazdušne mase sa istoka i severoistoka Evrope. Sve u svemu nakon 20. decembra u jutarnjim časovima biće prisutan mraz i temperature ispod 0°C, a tokom dana hladno, uz temperature oko ili koji stepen iznad nule.

Kada je snežni pokrivač u pitanju, on će se narednih dana u predelima gde ga ima, zbog nižih temperatura slabo i postepeno otapati, tj. njegova visina se postepeno smanjivati.

Do četvrtka gde i bude padavina u obliku snega, neće se značajno povećati visina snežnog pokrivača. U petak i tokom vikenda u predelima sa snegom moglo bi da padne 5 do 10 cm novog snega, u brdsko-planinskim predelima 10 do 20 cm, ali se obilne padavine i obilni sneg poput onih u nedelju ne očekuju u narednom periodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike