Škola u koju retko ko ide! Čkalja i Paja su je jedva prošli, a današnjim učenicima je životna šansa (FOTO)

13.12.2021

07:30

0

Nakon "večernje škole" polaznici mogu da nastave školovanje i upišu srednju

Škola u koju retko ko ide! Čkalja i Paja su je jedva prošli, a današnjim učenicima je životna šansa (FOTO)
škola za osnovno obrazovanje odraslih Đuro Salaj KM (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Većina građana Srbije gledala je kultnu seriju "Kamiondžije" i njenih junaka Paje i Jareta, koje su maestralno odglumili Pavle Vujisić i Miodrag Petrović Čkalja. Ali, sigurno se sećate i škole za odrasle koju su morali da pohađaju kako bi mogli da nastave da se bave svojim poslom i steknu osnovno obrazovanje. 

Njihove anegdote i danas se prepričavaju, ali ove škole puno su se promenile od vremena kada su slavni serijski likovi nevešto pokušavali da recituju i imali muke sa matematikom.

Poznate u narodu kao "večernje škole", ove ustanove daju priliku svima koji nisu završili osnovnu školu da ponovo ili prvi put sednu u školske klupe, osete miris nove sveske i steknu znanje. Škola za osnovno obrazovanje odraslih "Đuro Salaj" je ujedno i najstarija obrazovna instituacija ovog tipa kao i škola koja radi na najviše izdvojenih opština. Direktorka škole Ljiljana Petrović sa svoje dve pomoćnice Vukosavom Matović i Draganom Savić, ima želju da dopre do što više ljudi i omogući im da dobiju osnovno obrazovanje.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Posetili smo ovu školu u ulici Vojvode Milenka u želji da čujemo nešto više o njima. U toku je bio čas, ali su oni sa svojom učiteljicom Danijelom Matić bili i više nego raspoloženi da nas puste da prisustvujemo i podele svoje mišljenje sa nama. U odeljenju ih je bilo šestoro, pet žena i jedan muškarac.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ratka, žena iz druge klupe i majka četvorogodišnjeg deteta, odmah je pokazala interesovanje za priču, dok je većini ipak trebalo vremena da se malo opuste s obzirom na to da je nekima bio i prvi dan škole.

- Molila sam Boga i govorila kako bih volela da se vratim u prvi razred, ali u pravu školu. I na neki način Bog mi je uslišio molitve. Korisnica sam centra za socijalni rad i da bih bila na birou moram da imam završenu osnovnu školu. U Makedoniji sam živela sve do svog sedmog razreda i taman kad sam krenula u osmi, ispisala sam se, a potom smo krenuli za boljim životom. Međutim, ostala sam u Srbiji i eto sad je ovako. Razredi koje sam završila u Makedoniji mi se ne računaju jer nemam te papire. Volim da dođem ovde, zanimljivo je učiti u grupi, a nastavnica je tu za sve što nam nije jasno. U suštini znamo nešto, nismo potpuno nepismeni - objasnila je Ratka.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Osnovno obrazovanje za odrasle se sastoji iz tri ciklusa. Svaki traje po godinu dana, a na kraju se polaže završni test, baš kao i u redovnim školama. Prvi ciklus obuhvata školovanje od prvog do četvrtog razreda, drugi peti i šesti, a treći preostala dva. Polaznici nakon završene osnovne škole imaju mogućnost i za nastavak školovanja. Nastava se održava grupno i pojedinačno. Ukoliko neko ima poteškoća u savladavanju gradiva ili brzo napreduje, pokazuje inicijativu i želju, sa njima se radi i individualno. Nastava se sastoji iz dva bloka po sat vremena, obično se radi čas utvrđivanja naučenog kao i matematike i srpskog. U prvom ciklusu imaju još časlove digitalne pismenosti, životne veštine - snalaženje u svakodnevnom životu i engleski jezik. Od drugog ciklusa, odnosno od petog razreda, imaju sve predmete kao i u redovnoj školi.

- Dolaze sa različitim nivoima znanja, neki nisu pohađali osnovnu školu, a neki imaju nekoliko završenih razreda. Imamo i čitalački čas, pošto neki kad dođu ne znaju ni da čitaju. Čitala sam im neka dela, a posle smo razgovarali na tu temu. Tako razvijaju komunikacijske veštine. Stvarno su dobri, dolaze redovno. Vrlo je bitno da dolaze i ta grupa koja je redovno tu, uglavnom su oni koji zaista žele da nauče - kaže učiteljica Danijela Matić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nastava počinje u 9 časova, pa se polaznici uklapaju prema svojim obavezama što u kući što na poslu. Ratka propušta čas jedino ako joj je dete bolesno ili ako je nazovu iz vrtića.

- Većina njih iz grupe dolazi sa nekim predznanjem što je vrlo bitno za dalji napredak. Onda oni sarađuju, rade domaće zadatke, druže se - rekla je Matićeva. Zatim je pohvalila ženu u prvoj klupi, koja iako samohrana majka prisutna je na većini časova i pokazuje želju da napreduje. Najmlađa polaznica u ovoj grupi ima šesnaest godina i učiteljica radi sa njom kako bi jednog dana upisala i srednju školu, a možda i fakultet.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mogu slobodo da me okrenu, da me pitaju kada im nešto treba bilo u vezi sa školom ili nečim dugim. Često me pitaju nešto što nije povezano sa školom. Ukoliko mogu da im pomognem, to i uradim. Ako ne mogu, uputim ih kome mogu da se obrate - objasnila je Danijela Matić.

Direktorka škole Ljiljana Petrović kaže za 24sedam da polaznici moraju da imaju više od 15 godina, da svake godine izađe preko sto polaznika trećeg ciklusa tj. oni koji su završili osmi razred. Takođe je napomenula da su razlozi upisivanja ove škole uglavnom zbog primanja socijalne pomoći, mesta na birou i raznih pogodnosti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- To možda jesu neki inicijalni razlozi, ali postoji i želja za završenim osnovnim obrazovanjem. Sarađujemo i sa službom za zapošljavanje pa ih i oni podstiču, a ukoliko se prijave na biro bez osnovne škole jednostavno ne mogu ni da dobiju posao. Većina njih radi, ali ne mogu da budu prijavljeni jer nemaju osnovnu školu koju poslodavac traži. Tako da oni moraju da je završe - nadovezuje se pomoćnica direktorke Vukosava Matović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Oni koji žele mogu da nastave školovanje, a mlađi od sedamnaest godina čak imaju i tu mogućnost da se vrate u redovan sistem nastave.

- Polaznici stariji od sedamnaest godina imaju pravo da besplatno pohađaju srednju školu koju žele i to vanredno. Ali samo ukoliko nisu prekidali školovanje. Uglavnom upisuju zanatske škole što za kuvara, frizera i slično - objašnjava Petrović.

U proces i rad škole, upućena je i socijalna radnica Snežana Pavlović koja naglašava da se ovde ne radi samo o obrazovanju, već i o socijalizaciji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Trudimo se da ih na neki način uvedemo u društvo kroz učenje životnih veština, posećivanjem kulturnih događaja i organizovanjem izleta. Imamo saradnju sa nekoliko beogradskih pozorišta, pa tako često organizujemo gledanje predstava, posete bioskopima kao i posećivanje Zoološkog vrta s kojim već dugi niz godina imamo lep odnos - rekla je Pavlović.

Pošto je čas već bio pri kraju, a njih je posle nastave čekala i odeljenska, ostavili smo ih da završe lekciju koju su započeli.
 

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike