Pojavila se potpuno nova prevara i ima veze sa koronom: "Dobila sam poruku i nisam mogla da verujem!"

02.12.2021

19:40

1

Prevaranti šalju SMS poruke naivnim građanima kako bi im preoteli virtuelni identitet

Pojavila se potpuno nova prevara i ima veze sa koronom: "Dobila sam poruku i nisam mogla da verujem!"
Kucanje poruka - Copyright Pexels

U virtuelnom svetu ovih dana opet se pojavila nova prevara. Naime, neki građani u Srbiji dobili su SMS poruku na mobilnom telefonu u kojoj ih obaveštavaju da su dobili dva miliona dolara!

- Vaš mobilni broj je osvojio dva miliona dolara od programa podrške Apak UK Covid19, da biste primili novac, pošaljite svoje ime, godine i adresu putema e-pošte... - piše u ovoj poruci.

Nju je dobila naša čitateljka Nataša P. koja nam je objasnila da je do sada viđala razne vrste ovakvih prevara, ali nikada nisu imale veze sa kovidom.

- Najčešće su mi spali neke poruke na imejl, koje sam odmah brisala jer znam o čemu se radi. Prvo vam traže ime, godine i adresu. Pa posle i broj računa, pa vam kažu da imaju problem sa slanjem novca i da im pošaljete i širfu... i onda možete da se pozdravite sa svojim parana na žiro-računu - ispričala je Nataša za 24sedam.

Zapravo, ona je prilično upravu što je za naš portal potvrdio i advokat Nikola Vulović.

- Ovo je klasičan pokušaj krađe identiteta. Svako slanje podataka preko interneta, naročito računa fizičkih lica, dovodi do zloupotrebe - objašnjava on. 

24sedam
 

Međutim, mnogo veći problem stvara to ako se serveri odakle je izvršena ova krađa podataka nalaze van Srbije. Što je često slučaj!

- U Rusiji kada je stupio Zakon o zaštiti podataka oni su uslovili čak i Fejsbuk da ukoliko planiraju da rade u toj zemlji, serveri moraju biti na ruskoj teritoriji kako bi država imala pristup u slučaju zloupotrebe. Nažalost, mi ne možete da uhvatite učinioca ukoliko se on nalazi u inostranstvu. Vi ne možete da sudite nekom ko je u Brazilu. Možete da prijavite slučaj njihovim vlastima, ali države "veruju samo u svoje dvorište" iako internet prevare nisu vezane samo za jednu teritoriju - kaže on.

Vulović objašnjava da ne postoji neka centralna organizacija na svetskom nivou koja bi kontrolisala internet prevare i bavila se oštećenima, a da se ovo pitanje često i politizuje. 

- Politika je takva da to nikoga ne interesuje, jer bi se onda sa polja interneta neke stvari preslikale i na druga polja - objasnio je on.

Na kraju korisnicima modernih tehnologija ostaje samo da poslušaju savet internet stručnjaka Vojislava Rodića.

- Takvih prevara ima broj se ne zna. Prestao sam i da obraćam pažnju na sve te prevare. Najbolje sredstvo da se zaštite je da budete oprezni. Kao što ste učili da kad prelazite pešački pogledate i levo i desno, tako i na internetu nemoj da se zalećete i klikćete svašta - objasnio je Rodić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike