Vračare našle novo radno mesto: Vrbuju po internetu! Ko jednom uđe u krug, gone ga dok ne uzmu i poslednji dinar!

25.09.2021

06:00

0

Postoje razne vrste manipulacija, a najčešće metode koje se koriste su zaplašivanje, stvaranje osećaja krivice i euforija

Vračare našle novo radno mesto: Vrbuju po internetu! Ko jednom uđe u krug, gone ga dok ne uzmu i poslednji dinar!
Copyright Profimedia

Pet osoba je uhapšeno zbog sumnje da su od muškarca iz okoline Aleksinca za skidanje crne magije uzeli više od 4,3 miliona dinara i to od jula do septembra ove godine.

Oni su mu govorili da je pod dejstvom crne magije i da ubrzo može umreti, nudeći mu skidanje magije uz novčanu nadoknadu. Međutim, ovo nije nova pojava jer su iz Centra za bezbednost, istage i odbranu DBA nedavno upozorili da vračare i vidovnjaci obmanjuju građane.

Vešti manipulatori

- Tamo gde postoje problemi pojavljuju se i ovi prevaranti. Oni koriste lakoverne ljude koji se "hvataju se za slamku spasa". Lažni proroci i vidovnjaci koriste različite metode da dopru do mogućih korisnika - kaže za 24sedam Stevan Đokić, savetnik za istrage i bezbednost u DBA centru.

- S obzirom da se radi o veoma veštim manipulatorima, najčešće svoje žrtve nalaze onlajn, ili preko "preporuke". Kada je to onlajn, uglavnom isprate društvene mreže, naprave profil potencijalne žrtve i kontaktiraju je nudeći pomoć. Kada je u pitanju "preporuka", najčešće oni koji preporučuju tog vidovnjaka sarađuju sa njim te im ispričaju sve o potencijalnoj žrtvi, kako bi vračare i magovi mogli bolje da manipulišu sa žrtvom - navodi Đokić.

Postoje razne vrste manipulacija, a najčešće metode koje se koriste su zaplašivanje, stvaranje osećaja krivice, euforija, mistika, laskanje, saosećanje. Jedan vidovnjak ili vračara nude više vrsta usluga.

-  Često se dogodi da neko ode kod vračare zbog jednog problema, ali ga ona ubedi da postoji veći problem te da moraju prvo njega da reše - ističe on.

Profimedia
 

Đokić objašnjava da su brojni razlozi zbog kojih se osoba obrati vračarama i prorocima za pomoć poput osećaja bezadežnosti, želje da se sazna budućnost, da bi učvrstili emotivnu vezu ili brak, da bi se osvetili nekom i slično.

 - Samo stupanje u kontakt sa takvim prevarantima može biti opasno. Ukoliko primete da se interesujete za nešto, da vam je potrebna pomoć, bukvalno će vas proganjati. Kada jednom uđete u priču sa njima, kada potpadnete pod njihovu manipulaciju i platite za nešto, tada će vam se nakačiti kao pijavice. Ne verujte u vračare, magove, astralne letače, vidovnjake i slično, to ne postoji, neće vam pomoći, ali će vam izvući sav novac iz džepa - kaže Đokić.

Smešne novčane kazne

Postoji zakon koji kažnjava takve vrste delatnosti i propisuju se novčane kazne.

- Zakon o javnom redu i miru propisuje prekršajnu kaznu 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova, što je realno smešno, jer najveći broj tih prevaranata taj novac zaradi od jedne seanse - objašnjava on.

Advokat Nebojša Milosavljević za 24sedam kaže da se kod vračanja i "bacanja magije" radi o klasičnom krivičnom delu prevare.

- Takvi slučajevi moraju da se prijave, da bi se obavestilo tužilaštvo i da bi se pokrenuo postupak - navodi on.

Profimedia
 

Mnogi ne prijave ovakve slučajeve prevare, jer ih je na neki način sramota i plaše se da bi mogli da izađu u medijima. Ovaj problem je uzeo maha u našoj zemlji, smatra Milosavljević.

- Vidovnjaci se najčešće pojavljuju u kriznim vremenima, kao što su epidemije, ratovi, loše materijalno stanje. Oni koriste to što se osobe nalaze u teškom stanju i to zloupotrebljavaju da bi ostvarili materijalnu korist - kaže Milosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Petar Štrbac

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike