Jedini je mogao da opsuje Tita i ostane živ! Brozovom sinu odbrusio: Ako odem kod Josipa, još više će da ga boli glava!

30.11.2021

12:04

2

Psihijatar Veselin Vesko Savić bio je vrhunski stručnjak, kroz čiju su salonsku terapiju prošle mnoge političke ličnosti u Srbiji

Jedini je mogao da opsuje Tita i ostane živ! Brozovom sinu odbrusio: Ako odem kod Josipa, još više će da ga boli glava!
tito savic - Copyright Profimedia/Printscreen

Doktor Veselin Savić je sedamdesetih i osamdesetih godina voleo da u salon prima mnoge političare koje je, kako je voleo da kaže "lečio od komunizma". Prema informacijama u medijima kod njega su na seanse dolazili Dobrica Ćosić, Vuk Drašković, Vojislav Šešelj, Milovan Đilas, Matija Bećković, Dragoljub Mićunović… 

Savić je bio specifičan i po svojim metodama lečenja pa se priča da je umeo da se izdere na pacijente, pa čak i da izvadi oružje. A mnogim tadašnjim intelektualcima je umeo da opsuje "majku komunističku" kako bi, kako je objašnjavao, jačao njihovu ličnost.

Postoji anegdota da su mu jednom na nosilima doneli pacijenta koji je bio gotovo mrtav, a on ga je izlečio pucanjem iz pištolja i psovanjem!? Druga kaže da je Savić višestruko neuspešnom samoubici, uz psovke, rekao da ode i da se ubije! Ali čovek ne samo da se nije ubio, već mu se vratila volja za životom i trgao se iz depresije...

Međutim, sigurno najintrigantnija anegdota koja se vezuje za doktora Savića jeste da je opsovao Tita. O tome je, kako mediji tvrde, svedočio čak i Matija Bećković.

- Bio sam prisutan kad je Žarku Brozu opsovao oca, ali ga je Žarko više poštovao i više ga se plašio nego Tita. Sećam se jedne spiritističke seanse u njegovoj kući na Vračaru kada je dozivao duh Tita da mu se javi i pitao ga da li je konačno počeo nešto da radi na onom svetu - ispričao je navodno Bećković.

Međutim, doktorov unuk koji nosi isto ime i prezime kao slavni deda, potvrdio je nedavno priču medijima.

On je ispričao da je Žarko Broz došao kod doktora i rekao da "starog boli glava" i da hitno dođe na Dedinje. Na to je Savić veoma sočno opsovao što Broza boli glava, a onda je Žarko izvadio pištolj i rekao da će ga ubiti.

- Baš me zabole, ubij me pa će svi pariski listovi pisati kako su dr Savića ubili lično Brozovi. A moji Srbi će mi dići spomenik na Terazijama. Na Dedinje neću da idem jer ako Titu kažem zašto ga boli glava, boleće ga još više! - odbrusio mu je Savić.

Zanimljivo je i to da je Savić dva puta kao mlađi preživeo kliničku smrt, a prema nezvaničnim informacijama veoma se interesovao za fenomen života posle smrti.

Inače, postoji i legenda da je upravo on radio psihološi profil Slobodana Miloševića za CIA i pomogao mu da dođe na vlast, da bi kasnije promenio mišljenje i počeo da okuplja opoziciju protiv njega. Međutim, nije stigao da vidi pad Miloševića jer je preminuo 1990. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike