Tajne Titovog broda kojim je išao da stvara Pokret nesvrstanih: Dobrica Ćosić hteo da se ubije kada je video Jovankin raskoš!

09.10.2021

06:30

1

Tito je zbog paranoje stalno imao 19 oficira garde koji su ga pratili na brodu

Tajne Titovog broda kojim je išao da stvara Pokret nesvrstanih: Dobrica Ćosić hteo da se ubije kada je video Jovankin raskoš!
Brod "Galeb", Jovanka Broz i Tito - Copyright Profimedia

Samit Pokreta nesvrstanih održaće se u ponedeljak u Beogradu kako bi se obeležila 60. godišnjica osnivanja Pokreta. Međutim, idejni tvorac pokreta Josip Broz Tito krenuo je davne 1953. godine brodom "Galeb" i prešao 24.000 kilometara kako bi spojio zemlje trećeg sveta.

Tito je čuvenim brodom plovio skoro svim svetskim morima, u poznatim misijama "mira i prijateljstva". Na prvo u nizu takvih putovanja, "Galeb" je 1953. krenuo iz Boke Kotorske za Veliku Britaniju.

Za ovako duga putovanja, brod je morao da bude i specifično opremljen a imao je i veliku posadu. Naročito kada su Rusi 1951. hteli da otruju maršala, zbog čega je razvio paranoju. Zbog te njegove paranoje, stalno je imao 19 oficira garde u civilu u svojoj neposrednoj blizini koji su u svakom trenutku bili spremni da žrtvuju život za njega.

"Galeb" nije bio luksuzan, a samo je Titov i Jovankin apartman bio opremljen neformalno i jedini je zapravo bio komforan.

Josip Broz Tito pristalice Staljina slao je na Goli otok Wikipedia

Tito je sve zemlje obišao brodom, nedeljama je znao da bude na jednom putovanju ljuljao se okeanima, ali je ceo taj put bio odlično organizovan jer su imali avione koji su sa svim potrebnim zalihama išli ispred broda i obezbeđivali sve unapred u slučaju kada bi brodu bila potrebna pomoć.

 

Zanimljivosti sa putovanja

Razne anegdote pratile su posadu broda "Galeb", a jedna je šefa mornarice koštala čina.

Naime, šef mornarice je sa mostića koji je pripadao brodu upao u more, a za njim je skočio njegov ađutant čime se otkrilo da šef ne zna da pliva.

Kada ga je ađutant spasio, šef mornarice je prišao Titu ogrnut u ađutantsk uniformom na šta mu je Broz rekao:"No, ta ti bolje pristaje".

Na brodu bili Sofija Loren, Elizabet Tejlor...

U "Titovim misijama mira i prijateljstva" kako su ih zvali u bivšoj SFRJ, "Galeb" je proveo ukupno 564 dana. Britanska kraljica Elizabeta II, Naser, Nehru, Hruščov, Brežnjev, Čerčil, Gandi, Čaušesku, Valdhajm, Gadafi... samo su neka od imena svjetskih državnika koji su boravili na brodu na kome je Tito ugošćavao i filmske zvijezde poput Sofije Loren, Elizabet Tejlor, Kirka Daglasa i Ričarda Bartona.

Josip Broz Tito i Jovanka Broz poseta predsedniku Kenediju u SAD, oktobar 1963. Promo/Muzej Jugoslavije
 

Tito im nije ostajao dužan pa je on državnicima poklanjao "Rols Rojseve", a postojao je i čovek koji je bio akademski slikar i slikao samo poklone koje Tito deli ljudima.

Zanimljivo je da je na "Galebu" postojala i operaciona sala jer je Tito bio lošeg zdravlja.

Umalo dva samoubistva

Dobrica Ćosić je 1961. bio gost broda na "Putu mira" i putovao je sa Titom, a kako je u svojim memoarima opisao stajao je na palubi i hteo da izvrši samoubistvo. O tome je razmišljao kada je video koja raskoš vlada na tom brodu, a posebno kada je primetio kako Jovanka Broz svaki dan oblači nove toalete koje se šiju na samom brodu gde je imala na desetine svojih šnajderki.

AP Photo/Darko Vojinović
 

Na istom tom putu i Lazar Koliševski, za kog se smatralo da je bio "Tito za Makedoniju" hteo je da se ubije zbog sličnog razloga.

On je o tome razmišljao zbog toga što je Jovankina sestra dobijala bolji tretman, bila više od svih činovnika i zvaničnika, a o Jovanki nije hteo ni da govori. 

Uprkos svemu što se na ovom brodu dešavalo Tito je išao na pravi "Put mira", a na brodu koji ih je tamo vodio bili su i članovi kraljevskih porodica koji su imali drugačiju politiku, koja je promovisana ovim putovanjima i koja je bila cilj Pokreta nesvrstanih.

"Diplomatska" karijera broda završila se u brodogradilištu "Viktor Lenac" gde je trebalo da bude remontovan, ali zbog nedostatka novca to se nije desilo. Rijeka ga je otkupila na licitaciji za 150.000 dolara, a trenutno se čeka da bude pretvoren u muzej.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike