Gde sve možete sa novim digitalnim sertifikatom: Preuzima se od petka, a zna se i gde važi kineska vakcina

16.11.2021

09:30

0

Zahvaljujući sertifikatu koji će od danas biti usklađen sa EU naši građani će moći da ulaze u galerije i kafiće, obilaze znamenitosti u inostranstvu

Gde sve možete sa novim digitalnim sertifikatom: Preuzima se od petka, a zna se i gde važi kineska vakcina
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sa radošću su mnogi građani Srbije juče dočekali vest o važenju domaćih kovid sertifikata širom EU. Zvanično odluka na snagu stupa danas, a najavljeno je da će vrlo brzo biti moguće da bude preuzet na sajtu euprave. 

Srbija je treċa zemlja Zapadnog Balkana čije će kovid potvrde biti priznate i na teritoriji EU.

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani odnosno da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid.

Zahvaljujući njima moći će da ulaze u galerije i kafiće, obilaze znamenitosti.

Od petka ga možete preuzeti

Foto: European Commission
 

 

Kako je objasnila ministarka turizma Tatjana Matić najavila je da će građani Srbije već od petka moći da dobiju digitalni kovid sertifikat koji priznaje EU!

- Zbog birokratije i tehničkih procedura potrebno je da prođe 48 sati tako da očekujemo da će usluga biti dostupna od petka - rekla je ministarka.

Lepa vest je to i da će od sledeće nedelje građani moći da dobiju zeleni sertifikat i u poštama širom Srbije.

Ipak ono što treba da znate je da ovaj sertifkat nije karta za automatski ulazak u zemlje EU. Naime, ostaju i dalje na snazi odluke zemalja članica o tome koje vakcine priznaju. 

Državljani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru, kao i u Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu ako su vakcinisani bilo kojim cepivom koje je dostupno u Srbiji.

Odluka ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto ona ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju.

Kako je već poznato većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, zbog čega će građani i dalje morati da proveravaju da li ispunjavaju konkretne uslove za ulazak u određenu državu EU.

Gde možete sa kineskom vakcinom

U Mađarsku može da se uđe bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku mogu da uđu i oni vakcinisani kineskim i ruskim vakcinama.

Takođe, vakcinisani Sinofarm vakcinom mogu ući u Austriju, Kipar, Maroko, Mauritaniju, Mauricijus, SAD (uz negativan test na koronu ne stariji od tri dana), Sloveniju, Ukrajinu, Finsku, Holandiju, Hrvatsku i Švajcarsku.

Francuska

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Francusku ukoliko su potpuno vakcinisani nekom od sledećih vakcina: Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson. Neophodno je da se priloži dokaz o izvršenoj vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 7 dana od druge doze za Fajzera, Moderne i AstraZeneke odnosno 28 dana od jedne doze vakcine Džonson i Džonson. Ovo se takođe odnosi i na putnike koji su primili dve doze Sinofarm ili Sinovak vakcine nakon čega su primili treću - buster dozu neke od mRNA vakcina. Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine Sinopharm ili Sinovak moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim.

Nemačka 

Državljani Republike Srbije, koji su potpuno vakcinisani protiv Kovida 19 vakcinama Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson mogu iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja.

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Covid 19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.

Ukoliko ste u poslednjih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, dužni ste da pre izlaska iz Srbije popunite elektronsku prijavu ulaska putem sledeće veb-stranice: https://einreiseanmeldung.de/#/ .

Holandija

Pixabay
 

 

Kada je reč o putovaju u Holandiju državljanima Republike Srbije koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u K. Holandiju, osim licima koja imaju regulisan boravak u K. Holandiji.

Državljani Republike Srbije koji poseduju sertifikat o vakcinaciji mogu putovati u K. Holandiju pod uslovom da prilože negativan PCR test (ne stariji od 48č) ili negativan antigen test (ne stariji od 24č).

Vakcine koje se priznaju su: Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson, Sinopfarm i Sinovak, stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 

Licima koja su potpuno vakcinisana neće biti određen karantin. Međutim, u obavezi su da popune tzv. izjavu o karantinu u kojoj će navesti da su izuzeti od obaveze karantina, jer su vakcinisani. Izjava se može pronaći na sledećem linku: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publica…

Belgija

Državljanima Republike Srbije koji nemaju regulisan boravak u Belgiji potreban je nužan razlog za putovanje u Belgiju, uz odgovarajuću potvrdu koja se dobija u Ambasadi Kraljevine Belgije u Beogradu. Izuzetak predstavljaju lica koja poseduju potvrdu o vakcinaciji nekom od vakcina priznatih od strane EMA (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen) ili vakcinom Kovišild i ukoliko je od prijema druge doze prošlo najmanje dve nedelje.

Takođe, obavezno je testiranje prvog ili drugog dana po dolasku i karantin do dobijanja negativnog rezultata.

Ukoliko lice nema potvrdu o vakcinaciji nekom od priznatih vakcina, mora da poseduje potvrdu o nužnom razlogu putovanja koju izdaje Ambasada K. Belgije u Beogradu, kao i negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata u momentu ulaska u Belgiju. Po dolasku u Belgiju obavezan je karantin u trajanju od 10 dana i ponovno PCR testiranje prvog i sedmog dana. Karantin može biti skraćen ukoliko se dobije negativan rezultat testa sedmog dana.

Svi putnici koji ulaze u Belgiju imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, 48 sati pre ulaska u K. Belgiju, osim putnika koji u Belgiju dolaze kopnenim putem i zadržaće se kraće od 48 sati. Putnici koji dolaze avionom ili brodom moraju da popune Public Health Passenger Locator Form, bez obzira na to koliko vremena će boraviti u Belgiji. Nakon popunjavanja formulara, putnik će dobiti SMS sa aktivacionim kodom.

Danska

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Dansku bez sertifikata o vakcinaciji i bez testa na Kovid-19.

Nakon ulaska u Dansku, neophodno je uraditi test uz određivanje mere samoizolacije u trajanju od 10 dana (čak iako je test negativan). Izolaciju je moguće prekinuti nakon četvrtog dana ukoliko se uradi novi test čiji je rezultat negativan. Testiranje je besplatno.
Od izolacije su izuzeta lica na službenom putovanju.

Italija


Državljanima Republike Srbije ulazak u Italiju je dozvoljen isključivo u slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, apsolutna hitnost, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta, osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji, kao i učesnicima na sportskim takmičenjima od nacionalnog interesa i njihovim pratiocima.

Prilikom ulaska neophodno je da se da na uvid: negativni PCR ili antigenski test urađen do 72 sati pre ulaska u Italiju i  “Passenger Locator Form”.

Za lica koja ulaze u Italiju, na napred navedeni način, na snazi je mera obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Malta

Državljanima Republike Srbije nije dozvoljeno putovanje na Maltu, imajući u vidu da se Republika Srbija nalazi na „Tamno crvenoj“ listi zemalja.

Državljanima Republike Srbije dozvoljeno je putovanje na Maltu samo ukoliko su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od zemalja sa „Crvene“ liste uz poštovanje medicinskog protokola koji je propisan za te zemlje. U suprotnom putovanje na Maltu dozvoljeno je isključivo ukoliko postojanja esencijalnih ili urgentnih razloga, uz:
- prethodno pribavljenu saglasnost Superintendent of Public Health (prijava se pribavlja preko linka https://travelauthorisation.gov.mt/ );
- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata;
- Digital Passenger Locator Form ( https://app.euplf.eu );
- obavezan karantin u trajanju od 14 dana uz obavezno ponavljanje testiranja 10-11 dana karantina,  u hotelu određenom za tu namenu od strane R. Malte, o ličnom trošku (100 evra noć, uključen doručak).

 

A ako hoćete u Veliku Britaniju i Irsku

Graham Hughes/The Canadian Press via AP
 

 

Za potpuno vakcinisana lica koja poseduju odgovarajući sertifikat, karantin nije obavezan. Potpuno vakcinisana osoba je lice koje je primilo dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku. Vakcine koje se priznaju su: AstraZeneka, Fajzer Moderna i Džonson.

U tom slučaju, za ulazak u Englesku je neophodan:

- rezervisan i plaćen COVID 19 test, koji će biti urađen drugog dana nakon ulaska u zemlju (više informacija https://www.gov.uk/find-travel-test-provider)
- formular za praćenje kretanja - Passenger Locator Form, popunjen 48 sati pre putovanja 

Nakon dolaska u Englesku potrebno je obaviti prethodno rezervisano testiranje drugog dana (ili pre). Ako ćete biti u Engleskoj manje od dva dana, i dalje morate da rezervišete i platite navedeno testiranje, a test morate da uradite samo ako ste drugog dana još u Engleskoj.

Osoba koja je preležala Covid19 i primila samo jednu od prepisane dve doze vakcine mora da poštuje pravila za putnike koji nisu vakcinisani. Putovanje u Englesku je dozvoljeno i bez potvrde o vakcinisanju, ali pod određenim pravilima. Ovde možete naći više informacija:više informacija: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-duri…).

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike