Vakcinacija moguća i na kućnoj adresi: Potrebno je samo da se pošalje SMS

15.11.2021

16:58

0

Nalog za takvu vakcinaciju daje izabrani lekar, podsećaju u kovid ambulantama

Vakcinacija moguća i na kućnoj adresi: Potrebno je samo da se pošalje SMS
Copyright B.P./ATAImages

Stare, teško pokretne osobe koje pate od više bolesti mogu da prime vakcinu i kod kuće tako što će im na prag doći patronažna ekipa nadležnog Doma zdravlja. Nalog za takvu vakcinaciju daje izabrani lekar, podsećaju u kovid ambulantama.

Vakcinacija u Srbija nakon nekoliko meseci stagnacije uzima ponovo maha. Na to ukazuju i korone brojke koje su konačno počele da se spuštaju, a epidemiolozi ocenjuju da je to direktna posledica kovid propusnica koje su podstakle imunizaciju stanovništva.

Nažalost, i dalje smo tek na oko 44 odsto vakcinisane opšte populacije što je daleko od procenta na osnovu kojeg možemo da stavimo pod kontolu epidemijske talase.

Zbog toga zdravstvene ustanove na sve načine pokušavaju da podstaknu građane na vakcinaciju. Tako ovih dana stiže SMS poruka Instituta za javno zdravlje „Batut“ u kome se pozivaju ljudi da se prijave za vakcinu i zakažu termin putem mobilne poruke.

-Bilo koja poruka – Vaš JMBG na 6010, Astrazeneka – Vaš JMBG na 6030, Pfiter – vaš JMBG na 6040, Sputnjik V – Vaš JMBG na 6050, Moderna – Vaš JMBG na 6070. Ukoliko vakcinu morate da primite kod kuće, pošaljite svoj JMBG na 6080 - – stoji između ostalog u „Batutovoj“ poruci uz obaveštenje da je servis besplatan i namenjen i sključivo državljanima Republike Srbije.

Vakcinacija kod kuće se sprovodi od početka imunizacije

Upravo ta informacija da se vakcinacija može obaviti i kod kuće zaintrigirala je javnost.

 

 

Ipak, direktor kovid ambulante „Savski venac“ i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić ističe za „Blic“ da se vakcinacija kod kuće sprovodi od početka imunizacije.

-Kod kuće mogu da se vakcinišu stare i teško pokretne osobe koje imaju više bolesti. Takvu vakcinaciju obavljaju patronažne ekipe nadležnog Doma zdravlja koje imaju svoj raspored rada. Da bi se to sprovelo potrebno je da nalog izda izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem osobe koja mora kod kuće da se vakciniše – naglašava Bekić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike