Konačno dobre vesti: Ovo su prvi znaci da talas korone popušta

09.11.2021

15:14

0

Novi statistički podaci

Konačno dobre vesti: Ovo su prvi znaci da talas korone popušta
Copyright Profimedia

Utorak je prvi dan od 20. jula ove godine u kojem u Srbiji ima više otpuštenih sa bolničkog lečenja nego novohospitalizovanih.

Iz bolnica su otpuštena 544 pacijenta dok su 533 primljena na bolničko lečenje i to je znak da ovaj talas kovida 19 popušta.

Prema najnovijem preseku, najviše zaraženih je u Beogradu – 1.143 osobe, zatim u Novom Sadu, gde je otkriven 321 slučaj zaraze kovidom 19.

U Nišu je registrovano 175 novozaraženih, u Kragujevcu 123, u Pančevu 117, u Subotici 113, u Zrenjaninu 94, u Šapcu 92 novoobolela, u Smederevu 86, u Kraljevu 80, u Somboru 74, u Požarevcu 69, u Leskovcu 67, u Zaječaru 67 i u Vranju 66 zaraženih koronavirusom.

U ostalim naseljenim mestima zabeleženo je manje od 60 pozitivnih na kovid 19.

Gledajući zvanične statističke podatke, broj umrlih na dnevnom nivou počeo je da raste u septembru, a zatim smo 2. oktobra zabeležili više od 50 umrlih, odnosno tog dana 51 osoba preminula je od kovida 19.

U poslednjih mesec dana Srbija je samo u dva dana imala manje od 50 umrlih dnevno, 3. i 8. oktobra bilo je 49 žrtava. Treba napomenuti da poslednjih devet dana beležimo čak preko 60 mrtvih od koronavirusa u 24 sata.

Tako je u nedelju 31. oktobra registrovano 65 preminulih.

Podsetimo, zbog pogoršane epidemiološke situacije, odnosno zbog porasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa, Krizni štab je odlučio da uvede kovid propusnice.

Primena je počela od subote 23. oktobra. Ugostitelji i gosti imali su dva dana da se prilagode, te je naplata kazni počela 25. oktobra. Mnogi ugostitelji, da bi izbegli plaćanje kazni, jer im zaposleni nemaju kovid propusnice, skratili su radno vreme na 22 sata.

Validna kovid propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj vakcini. Za one koji nisu vakcinisani važeći kovid sertifikat je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Kovid propusnica može biti i potvrda o preležanoj koroni koja nije starija od sedam meseci, kao i potvrda o pozitivnom testu na antitela (IgG), ne starijem od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji. Kovid propusnica nije potvrda koja se dobija nakon vakcinacije, već digitalni zeleni sertifikat koji se može dobiti preko eUprave u elektronskom obliku. Oni koji nisu vešti sa tehnikom digitalni zeleni sertifikat mogu dobiti i na šalterima Pošte.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike