Dr Udovičić: Delta plus soj verovatno već stigao u Srbiju, moramo da se zabrinemo

06.11.2021

08:57

0

"Izazvaće veći broj obolelih na dnevnom nivou i težu kliničku sliku", ističe komandant vojne bolnice

Dr Udovičić: Delta plus soj verovatno već stigao u Srbiju, moramo da se zabrinemo
Ivo Udovičić - Copyright Dr Ivo Udovičić/Tanjug/Dragan Kujundžić

Komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić istakao je u gostovanju na RTS-u da se u toj ustanovi leči 114 pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da je preko 70 odsto nevakcinisanih. Svaki treći je mlađi od 50 godina.

U ovoj bolnici zabeležena su i dva smrtna slučaja, a oba pacijenta nisu bila vakcinisana.

- Zabrinjava nas procenat nevakcinisanih, u ovoj bolnici preko 70 odsto je nevakcinisanih, kod mlađih od 55 godina preko 85 odsto je nevakcinisanih. Dodatno zabrinjava - imamo dva mlada pacijeta u jednici intenzivne nege - od 31 i 37 godina, koji su nevakcinisani - kaže dr Udovičić.

U bolnicama ima i onih koji su više verovali leku "ivermektin" nego vakcini.

- Imamo pacijente koji su pili ivermektin,  ali neće da priznaju. On nije ni u jednom protokolu preporučen, ne preporučuje se za lečenje kovida 19. Lek ima dozvole u veterini, a ne za humanu upotrebu, ima mnogo neželjenih dejstava - kaže on.

- Ovde svi dolaze u teškom stanju, ivermektin ima dosta neželjenih efekata, mnogo više nego vakcina. Moramo da slušamo medicinu zasnovanu na naučnim dokazama, to je zvezda vodilja u medicini. Šta bi bilo kada bi se svi sada lečili na osnovu našeg ličnog iskustva i ličnih zapažanja šta je rekao komšija. Bili bismo u srednjem veku i lečili bi neke pacijente pijavicama - dodaje Udovičić.

Delta plus soj virusa zarazniji

Udovičić kaže da imamo razloga za veliku zabrinutost, jer je delta plus soj mutirao na spajku, na delu gde ulazi u ćelije, to je mnogo zaraznija forma virusa.

- Verovatno je stigao u Srbiju - kaže Udovičić.

- Moramo da se zabrinemo, virus je zarazniji, izazvaće veći broj obolelih na dnevnom nivou i samim tim i teže kliničke slike - dodaje on.

Produžen raspust, poruka mladima 

Udovičić kaže da moramo da upozoravamo mlade da vode računa o protivepidemijskim merama, da vode računa o svojim starijima, u bolnicama su uglavnom stariji pacijenti koje je neko mlad zarazio, imuni sistem kod starijih je narušen.

- Preporučio bih mladima da izbegavaju velika okupljanja, velike žurke jer svako okupljanje nosi veliki rizik masovnog zaražavanja - zaključio je Udovičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike