Sada se nalazimo u težem scenariju! Tiodorović: "Delta plus soj je tu, pitanje je trenutka kada će se zvanično potvrditi"

05.11.2021

18:44

0

Tiodorović je rekao da je virus tu i da je samo pitanje trenutka kada će to zvanično da potvrde dijagnostičari i virusolozi

Sada se nalazimo u težem scenariju! Tiodorović: "Delta plus soj je tu, pitanje je trenutka kada će se zvanično potvrditi"
krizni_stab_ branislav tiodorovic 20102021_0023 - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović je rekao da je novi, delta plus soj koronavirusa sigurno u celom regionu i da je nemoguće da je izolovan samo u Hrvatskoj, i da mislimo da se neće pojaviti u Srbiji.

- Virus je tu, samo je pitanje trenutka kada će dijagnostičari, kliničari, virusolozi, imunolozi reći da je tu i to zvanično potvrditi - kazao je Tiodorović.

Poručio je da ne treba praviti paniku i da su sve karakteristike novog soja slične prethodnim sojevima virusa.

- S tim što on ima, bar prema onome što je dosad objavljeno, deset do petnaest odsto veću zaraznost. To znači, jedna osoba će zaraziti još deset do dvanaest ljudi - kazao je Tiodorović.

Istakao je da, prema poznatim podacima, delta plus soj ne izaziva težu kliničku sliku.

- Zar nam treba teža slika od ove koju već imamo? Tu velike razlike nema - naglasio je Tiodorović.

"Sada se nalazimo u težem scenariju"

Član Kriznog štaba je rekao da je potrebno preseći ovu situaciju, a smatra da smo scenario sa oštrijim merama i povećanom vakcinacijom prevazišli.

- Sada se nalazimo u težem scenariju, a to je prirodni tok. To znači obolevaju svi, zaražavaju se svi. Među njima najteži slučajevi stižu u kovid bolnice - objasnio je Tiodorović.

Naglasio je da su lekari za to da kovid propusnice važe za sve oblasti, osim za snabdevanje hranom, lekovima i gorivom.

- Ali šta možemo uraditi sa jednom utakmicom Zvezde na kojoj je bio prepun stadion. Mislim da je nerealno. Treba biti objektivan, poći od toga šta će narod prihvatiti, a narod mnogo toga ne prihvata, ne samo oni koji su nevakcinisani ili antivakseri, nego i ostali. Mnogo toga zavisi od toga koliko možemo da obezbedimo resurse koji će kontrolisati mere - poručio je Branislav Tiodorović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike