Bili su ponos Slobinog sina! Pogledajte šta se desilo sa zabavnim parkom i diskotekom Marka Miloševića? (FOTO/VIDEO)

01.11.2021

20:00

2

Bambilend odavno ne radi, ali diskoteka "Madona" okuplja najveće estradne zvezde

Bili su ponos Slobinog sina! Pogledajte šta se desilo sa zabavnim parkom i diskotekom Marka Miloševića?  (FOTO/VIDEO)
marko milosevic bambilend2a - Copyright Profimedia/24sedam

Zabavni park "Bambilend" bio je nekada ponos Požarevca i njegovog vlasnika Marka Miloševića, a danas je daleko od nekadašnjeg sjaja. Međutim, drugi simbol Miloševićevog bogatstva, diskoteka "Madona" i danas radi.

Početkom jula 1999. godine u Požarevcu je, uz pompezne najave svih državnih medija, otvoren simbol moći i bogatstva porodice Milošević. Tačnije, Marka Miloševića, sina tadašnjeg predsednika Slobodana. 

Otvoren je zabavni park "Bambilend".

Nepunih mesec dana posle NATO bombardovanja, park je otvoren 4. jula - dan posle rođendana Marka Miloševića.

Bambilend je, u očima mnogih Požarevljana, bio nešto kao američki Diznilend. Ali ne samo u očima Požarevljana, već i mnogih drugih u Srbiji, jer malo gradova imalo ovoliki zabavni park. Prema snimcima i svedočenjima, Bambilend ili Bambi park, imao je veliki broj bazena sa slanom vodom, tobogane, mesta za sunčanje, kafiće, igrališta za košarku, odbojku...

Danas na tom mestu postoje samo obrisi nekadašnje raskoši.

Šta ćete tamo?

Spuštajući se u srce Požarevca zastali smo na jednom semaforu da pitamo kako do Bambilenda.

- Pa skrenete ovde levo, pa pravo... a šta ćete tamo? Tamo nema ništa - rekao nam je jedan Požarevljanin.

24sedam/Radovan Marković
 

Lagano se probijamo kroz niz vijugavih ulica grada, a pored jedne radnje pitamo Požarevljanku kuda dalje.

- Šta ćete tamo? - sačekuje nas isto pitanje. I ista konstatacija...

- Pa to je sve napušteno, nema tamo više ništa - objašnjava nam ona, možda misleći da želimo da se malo provedemo.

Čini se da se većina Požarevljana odrekla ovog simbola grada i ponosa Marka Miloševića. A sigurno je da ih više ne privlači njegov "sjaj".

Kažu da se nekada u Bambilend išlo "da budeš viđen". Nekima je ovo bilo mesto za uživanje i pokazivanje. Nekima simbol nesrećnih devedesetih. 

Nema ni ograde

Nailazimo na jednu poljanu, na kojoj se naziru obrisi nečega što bi moglo biti zabavni park. Rekli su nam, kad smo dolazili ovde, da se u Bambilendu danas skupljaju narkomani i sumnjivi tipovi. Al sumnjivih tipova uvek je bilo a sigurno su u onaj "stari" Bambilend zalazili češće nego danas. Jer u ovom koji smo zatekli, nije bilo nikoga sem čistača gradskog zelenila. 

24sedam/Radovan Marković
 

Izgleda da još samo oni vode računa o Bambi parku. Ne smeju da pričaju bez dozvole, ali jedan nam nezvanično objašnjava kako je nekada izgledao park.

- Ovde su bili toaleti, kafić, bazen... bilo je fenomenalno za decu - počinje on priču.

Na našu konstataciju da je šteta što propada, uprkos simbolici koju nosi, on se slaže.

- Žalosno. Sada da se napravi neki novi kompleks to bi bilo mega. Al to zavisi od opštine. Jednom godišnje dođemo, pokosimo... a da ste bili ranije da vidite čudo. Nisi mogao da uđeš. Bila je odbojka na pesku... svako je imao svoj kutak. Deca se igraju, majke piju kaficu u kafiću.. - nastavlja radnik.

24sedam/Radovan Marković
 

Primećujemo da je nekoliko prostorija izgorelo jer se vide tragovi paljevine. 

- To tako pale, uzimaju sve... tu se skupljaju narkomani. Bila je i ograda okolo... sve su to skinuli. Šta da kažem. Za vreme vašara je to bilo puno, nije moglo da se uđe! - priča nam ovaj radnik čistoće, evocirajući uspomene.

Reporter 24sedam seća se da je na ulazu u pisalo "Bambi park" kada je počeo da radi. Danas nema više ni tog naziva. Sve su odneli, konstatuje naš sagovornik.

Pozdravljamo se sa njim i odlazimo u obilazak. Od glamuroznog parka ostala je jedna velika betonska platforma, objekat gde su bili toaleti, nekoliko delova od ringišpila, betonskih figura... 

Prilazimo ogromnoj platformi da vidimo šta tu ima. U prostorijama ispode nje zatičemo hrpu đubreta, fekalije... upozorili su nas da ima špriceva, pa pazimo gde koračamo... penjemo se lagano na ogromni plato. Odatle se bolje vidi betonska pustoš oko nas. 

U jednom delu nailazimo na bazen, koji je bio biser parka. Postoji i danas, čak bi se moglo reći da i ne izgleda loše u odnosu na ostatak parka. Sem što je umesto slane, sada u njemu zelena voda. Žabokrečina. 

I dalje ga omladina posećuje

Jedna čudna stvar može se primetiti u parku. Bambilend je, zapravo, napravljen da bi mladima pružio zabavu i bio je najviše njima namenjen. Iako su ti mladi odavno već zreli, park je nastavio da privlači mlade ljude.

To se najbolje može videti po tome što su gotovo svi zidovi išarani grafitima. Uglavnom se radi o potpisima "stvaralaca" ali tu i tamo se može videti i po neki crtež ili poruka.

Očigledno je da je nekada blještavi "biser" Požarevca, postao stecište "andergraund" omladine. A možda i u tome ima neke čudne simbolike. Za one koji umeju da čitaju. 

Sem ovog bazena i nekoliko uništenih ringišpila, ne može se mnogo šta videti u Bambilendu. Kako su nam objasnili - sve što je moglo biti odneto, neko je odneo.

Skidali su ljudi parče po parče. Šta je kome trebalo. Rasparčali su ga toliko da čak ni šahtovi nisu ostali. Zato morate koračati oprezno da ne bi upali u neku rupu. Doduše, zatrpanu đubretom. 

Nema više ništa u Bambilendu.

Madona suprotnost Bambilendu

Za razliku od parka, diskoteka je na brdu. Čak u kilometrima udaljenom Srebrnom jezeru i Velikom Gradištu mogli smo da vidimo plakate koji reklamiraju zvezde domaće pop i folk muzike koje nastupaju u diskoteci. 

Dakle, znali smo da diskoteka radi ali ne i kako izgleda. A izgleda velelepno. Naročito u odnosu na ostatak kraja u kome se nalazi. Ušuškana između porodičnih kuća, "Madona" se upadljivo ističe svojom veličinom ali i drečavo crvenom bojom kojom je ofarbana. 

Izgleda prilično veliko i moćno. Kažu da više ne pripada Marku Miloševiću, ali kome god da pripada, očigledno je da vodi računa o njoj. Zato i ne čudi to što se na ulazu nalazi još plakata za zvezde domaće estrade. 

24sedam/Radovan Marković
 

Zvonimo na vrata, ali unutra nema nikoga. Lokalci su nam objasnili da je najživlje vikendom uveče, kada dolaze "narodnjaci" i "zabavnjaci". Čini se da smo izabrali pogrešan dan a i vreme.

Tek kroz otvore na ulaznim vratima se može nazreti da je diskoteka prilično uređena. Ali koga zanima, može to videti i na Jutjubu. 

Lagano napuštam još jedan simbol grada i krećem ka kolima pomešanih osećanja. Za mene je Slobodan Milošević bio neko zbog čije politike sam izgubio dobar deo detinjstva i tinejdžerskih dana. Ali ne mogu reći da mi je drago što je Bambilend propao, a ni što je diskoteka opstala. A možda je i najbolje što su dva simbola devedesetih tako prošla. Izgleda da je, eto, došlo do ravnoteže u prirodi.

Kao i većini ovog naroda, teško mi je neke stvari ostaviti u prošlosti. Ovo je bilo prvi put da sam video Požarevac, Bambilend i Madonu... I neka ih tu gde jesu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike