Ne zaboravite da pomerite kazaljke!

30.10.2021

09:15

0

U Srbiji je letnje računanje vremena, inače, uvedeno 27. marta 1983. godine

Ne zaboravite da pomerite kazaljke!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zimsko računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope počinje u nedelju 31. oktobra kada se časovnici vraćaju jedan sat unazad.

Tako ćemo u noći subote na nedelju, kazaljke vraćati sa 3 na 2 časa i spavati jedan sat duže.

U Srbiji je letnje računanje vremena, inače, uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom Evropske Unije (EU), pre svega radi očekivane ekonomske koristi - boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

EU je, međutim, odlučila da zbog izostanka veće koristi od toga, 2021. godine odustane od pomeranja satova dva puta godišnje, prepuštajući članicama da odluče da li će tada trajno usvojiti takozvano "letnje" ili uobičajeno "zimsko" računanje vremena.

Države članice EU vratiće i ove jeseni časovnike za jedan sat unazad, jer nisu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre tri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru.

Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

U EU postoje tri vremenske zone i najveća je srednjeevropska, od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone trajno prešle na primer na letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije, jer bi na primer Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike